Arı sütü, 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir.
Bir kilo bala 20 gıram arı sütü karıştırılıp kullanılması uygundur.
Bir ana arı hücresinden 200-250 mg arasında arı sütü alınır. Doğal üretim tekniği ile bir kovandan 20-25 g arı sütü elde edilir.
Arı Sütü fiyatı neden pahalı aslında arı sütü fiyatını arının ürettiği diğer ürünlerle kıyaslarsak en pahalı fiyata sahip arı ürünü bu değil. Arı zehri listenin başında yer alır. Arı sütünün gramla satılıp fiyatının yüksek olmasının seebi üretimin zahmetli, üretim süresinin kısa, üretim miktarının düşük olmasıdır.
Arı sütü, kovanlardan genellikle ilkbahar-yaz aylarında toplanıyor. Öncelikle kraliçe arı, arıcı tarafından kovandan güvenli yollarla alınıyor. Ardından kovana yumurta ve larva halinde farklı petekler bırakılıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Başka bir deyişle, arı sütü, kraliçe arının diğer arılardan farklı bir şekilde gelişmesinin, daha uzun bir yaşam süresine ve yüksek bir doğurganlık oranına sahip olmasının ardında yatan temel nedendir.
Taze arı sütü direkt olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu, bal, pekmez, yoğurt, süt ile beraber de tüketilebilmektedir.
Arı sütü beyaz ya da sarımsı bir görünüme sahip olan süte benzeyen bir salgı olarak bilinmektedir. Keskin kokusu ile dikkat çeken arı sütünün tadı ise ekşimsi olmaktadır.
Özellikle arı poleni ve bal gibi besinlere karşı alerjisi olan kişiler, arı sütünü tükettiğinde ciddi alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilir. Arı sütünün aşırı tüketimi, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Not: Hamileler ve emziren annelerin arı sütü tüketmesi önerilmemektedir.
Kolesterol değeri yüksek çıkan kişilerin arı sütü ile beslenmesi, bu değeri sağlıklı rakamlara indirecektir. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarına davet çıkaracağı için arı sütü ile daha uzun ve sağlıklı bir ömür yaşayabilirsiniz.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Arı Sütünün Arılar İçin Önemi
İşçi arılar hayatları boyunca larva dönemlerinin ilk üç gününde arı sütüyle beslenirler, kraliçe arı için ise arı sütü hayatı boyunca tek besindir.
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, arı sütü üretimi konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiğini, arı sütünün önemli olduğunu söyledi. Kilosu 1300 ve 1500 lira arasında olan arı sütü dünyanın en pahalı sütü.
Arılar ürettikleri balı peteklere koyarken, daha yüksek besleyici özelliklere sahip, kraliçe arı için hazılanan bal ise 'arı sütü' olarak bilinir. Peteklerin korunması için üzerini reçine-mum karışımı bir madde ile kaplarlar. Bu madde ise 'propolis' olarak adlandırılır.
Arı sütü donmuş - 18 derecede 18 ay kadar saklanabilir. Buzdolabı raf ortamında ise 6-8 hafta kadar.
Peteklerdeki hücreler içersinde bulunan arı sütleri özel tahta kaşıklarla alınır. Bu üretim tekniği ile bir kovanda 20-30 gün bu işlem sürdürülür. Daha sonra bu kovana tekrar ana arı verilerek koloni eski haline dönüştürülür. Bir ana arı hücresinden 200-250 mg arasında arı sütü alınır.
Gerçek arı sütünün beyazımsı bir renge ve hafif ekşimsi bir tada sahip olduğunu belirten Çay, "Arı sütünün sahtesi makinalarda yapılmaz. Arı sütünün içerisine koyulan bal oranı bellidir. Bu bal oranı yüksek olduğu takdirde, arı sütü gerçek özelliğini yitirir ve besin değeri düşer.
Arı sütü; kilo alımı, mide rahatsızlığı veya yüzde kızarıklık/döküntü gibi yan etkilere neden olabilir. Arı sütünün içindeki bazı maddeler hormon benzeri etkiye sahiptir ve kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Bu nedenle meme ve prostat kanserli hastalar takviye olarak arı sütü kullanmaktan kaçınmalıdır.
Arı sütünün sağlık açısından birçok faydası bulunur. İçerisinde protein, amino asit, lipit, doğal hormon, folik asit, mineral ve yağ asitlerinin yanında A, D vitaminleri yer alır. Bağışıklık sistemini destekleyerek yorgunluğa karşı kullanılmaktadır.
Arı sütü yapısında protein de barındırdığı için, oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında saklanan arı sütü çok kolay bozulur. Bu nedenle arı sütünü oksijen almayan ve soğuk bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 4ºC ile -10ºC arasında buzdolabında 4 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Arı sütünün sağlığa faydaları arasında; kemoterapide yardımın yanı sıra belirli kanser türlerini önleme, kan basıncı düşürme, kısırlığı tedavi etme, kolesterol seviyelerini düşürme, karaciğeri koruma, iltihabı azaltma, sindirim bozukluklarını iyileştirme, erken yaşlanmayı önleme, kilo vermeye yardımcı olmak sayılabilir ...
Cilt üzerinde de onarıcı ve güzelleştirici bir kimliğe sahip olan arı sütünün direkt olarak yüze uygulanması doğru bir kullanım şekli değildir. Hem asidik yapısı hem de alerjik kimliği sebebiyle cildin hassaslaşıp kızarmasına ya da reaksiyon göstermesine sebep olabilmektedir.
Kür ne kadar çok uygulanırsa, yararlılığı da o oranda artar. 2 yaşından küçük bebeklere doktor tavsiyesi olmaksızın kullanılması tavsiye edilmez. Çocuklar İçin Arı Sütü Yan Etkileri: Arı Sütü Bilinen yan etkisi bulunmamaktadır.
Bir çay kaşığı karışım 100-300 mg arı sütü içerebilmektedir.
7. Antioksidan Özellikler Sağlıklı Beyin Fonksiyonunu Destekleyebilir. Arı sütü beyin fonksiyonunu artırabilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri