Horasan Kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini ve gelişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir kuruluştur.
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran'a Ahi Baba da denir.
Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda ortaya çıkan ve Moğol istilasından kaçan Türklerin Anadolu'da kurmuş oldukları bir esnaf örgütüdür. Bu teşkilatın amacı Anadolu'daki Türk zanaatkarları ayakta tutmaktır. Teşkilatın en önemli unsuru ise dayanışma ve kardeşliktir.
Ahi Birlikleri ve Lonca Teşkilatı arasındaki farkı şu şekilde belirtmek gerekir; Ahilik sadece Müslüman kişilerin oluşturmuş olduğu bir yapıyı barındırır iken; Loncalar, Müslüman ve Gayr-i Müslimlerin de aynı birlik çatısı altında toplanmasını sağlamıştır.
Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak “eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı” gibi manalara gelen “ahi” kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Ahilik, temelleri fütüvvet anlayışı üzerine kurulmuş, ilkeleri insani ahlak değerleriyle oluşturulmuş sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel fonksiyonları bulunan bir esnaf teşkilatlanmasıdır. Ahilik teşkilatıyla Anadolu insanının eğitimli ve ahlaklı birer sanatkâr olmaları sağlanmıştır.
Amacı, zenginle fakiri, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “sosyal adaleti” gerçekleştirmek olan Ahilik, bu amacına, sağlam bir teşkilatlanma modeli ve köklü bir eğitim sistemi aracılığıyla ulaşmaya çalışmıştır.
Ahilik, XII. yüzyılın ilk yarısından XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu'da yaşamış Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmesi ile ahlakî yönden gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan önemli bir sosyal dinamizme sahip olan kurumun adıdır.
Lonca, esnaf arasında dayanışma sağlamak amacıyla kurulan ve devlet denetimi altında olan organizasyonların bulunduğu yere verilen isimdir.
Lonca kelimesinin kökeni, 18. yüzyılda İtalya'da kullanılan 'loggiya' kelimesine dayanıyor. Lonca, belli bir iş kolunda çalışan kalfa, usta ve çırakları da içine alan bir dernek anlamına geliyor.
Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.
Ahilik teşkilatı 13. yüzyılda, Anadolu'da kurulmuş bir teşkilattır. Kurucusu Ahi Evran'dır. Ahilik teşkilatına dahil olabilmek için Ahi olmak zorunludur. Ahilik teşkilatına üye olan esnaf ve zanaatkarlar belirlenen ahlaki kurallara uyum sağlamak zorundadır.
Ahiliğin felsefi- düşünsel boyutunda kendini başkasından üstün görmemek, darda kalana yardım etmek, hiç kimseye kin beslememek, kaliteli mal üretmek ve bu malı fahiş fiyata satmamak, müşteriyi haklı görmek, insana hizmeti esas almak gibi insani ilkeler vardır.
Fütüvvetçilik Selçukluların Abbasî Hilâfetiyle kurdukları kültürel ilişkiler çerçevesinde bizzat halife tarafından görevlendirilen âlimler vasıtasıyla Anadolu'ya intikal etmiştir. Türk fütüvvet yapılanmasının adı ahiliktir. Dolayısıyla ahilik, fütüvvetin Türk kültürüne özgü biçimidir.
Ahilik Teşkilatı 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Bir esnaf ve sanatkâr örgütü olan Ahilik Teşkilatı XX. yüzyıla kadar Anadolu'da mesleki ve kültürel faaliyetler yapmıştır.
Ahilik felsefesi, temelleri 12.yüzyılda Kırşehir'de atılmış, daha sonra tüm Anadolu'ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik kurumu bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen ve siyasal, askeri ve kültürel yönleri de bulunan bir dünya düzenidir.
GİRİŞ İslam hukukunda gedik, bir tasarruf hakkını, sınırlı ayni bir hakkı ifade eder. Osmanlı uygulamasında ise gedik on sekizinci yüzyıldan itibaren esnaf kesiminde “inhisar usulü”nün kabulüyle İslam hukukundaki tasarruf hakkı anlamının dışına çıkarak esnaflara verilen imtiyaz veya ayrıcalık için kullanılmıştır.
Osmanlı Devleti'nde yargı yetkisi temel olarak hükümdarın elinde olsa da, sistem içerisinde yargı yetkisi açısından bir istisnai durum söz konusudur. Şer'i konularda yargı yetkisi hükümdar tarafından tayin edilen ve kadı adı verilen bir devlet görevlisine aittir.
Osmanlı Devletine ait toprakların köylüler tarafından işlenip askerler ve memurlar tarafından vergi alınmasına dayalı olan sisteme tımar ya da dirlik sistemi adı verilir.
Meslek etiği; en üst kademeden en alt kademedeki çalışanlara kadar o iş yerindeki kararların alınmasına olumlu etki yapar. Ahilik; fütüvvetten yani toplumun güvenini kazanmış erdemli kişilerin ahlaki öğretilerden doğan kuralları mesleki alanlarına uygulayan güçlü bir ahlak öğretisidir.
Ahiliğin Kelime ve Terim Anlamı
Ahilik, XIII-XIX. Yüzyıllar arasında Anadolu, Balkanlar ve Kı- rım'da yaşamış olan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişme- lerini, ahlâki yönden gelişmelerini sağlayan örgüttür4. Ahilik, Türk-İslam Medeniyetine ait hem dünyevi hem de uhrevi bir sistemdir.
Ancak bütün ahiler tasavvuf mensupları gibi giyinmezlerdi. Çünkü onlar meslek ya da sanat sahibi olduğu için dışarıda şed yani kuşak ya da peştamal ku şanırdı. Hırkayı şeyh, kethüda gibi zaviyede görevli olanlar giyerdi. Ahilere ise törenlerde giydirilirdi.
Ahilik, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, ilmi ve çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf-sanatkarların teşkilatı anlamını ifade eder.
Ahilik ve İktisadi Sistem: Ahilik Selçuklu ve Osmanlı iktisadi sisteminin özünü oluşturmuştur. Bu iktisadi anlayışın temelinde çalışmak, üretmek, kalite, emeğe saygı, dayanışma, helâl kazanç, helâl lokma, yardımlaşma, israftan kaçınma… gibi islâmi kurallar vardır. Ahiler bu alanda da inançlarını hayata geçirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri