Arılar ürettikleri balı peteklere koyarken, daha yüksek besleyici özelliklere sahip, kraliçe arı için hazılanan bal ise 'arı sütü' olarak bilinir. Peteklerin korunması için üzerini reçine-mum karışımı bir madde ile kaplarlar. Bu madde ise 'propolis' olarak adlandırılır.
Arı sütü ise, yine arılar tarafından üretilen, propolis ve baldan tamamen farklı bir arı ürünüdür. Arı sütü anne sütü gibi aslında… Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için kendi vücutlarından salgılar.
Arı sütü ve propolis, çocuklarda bağışıklığı güçlendirirken, büyüme, gelişme ve iştah düzenini olumlu etkiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır arı sütünün ve propolisin, çocuklarda bağışıklığı güçlendirmede, büyümede, gelişmede ve iştah düzenlemede olumlu etkileri olduğunu söyledi.
Polen bitki ürünü iken, propolis bitki ürünün, arı enzimleriyle harmanlanmış halidir. Polen saf bitkisel doğal ürünken, propolid katkılı (Arı enzimleri) doğal bitkisel üründür.
Arı sütü polen ile sıkça birbirine karıştırılır ama bu iki ürün birbirinden tamamen farklıdır. Arı sütü, bal, polen, balmumu özellikle bal arılarından elde edilen ürünler olsa da birbirlerinden neredeyse her bakımdan ayrılırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Jel forma sahip olan bu besin, görünüm itibarıyla ise genellikle kremaya benziyor. Bu yapısından dolayı da dünyanın bazı bölgelerinde jöle adlandırmasıyla anılıyor. Örneğin; kraliçe arı morfolojisindeki rolünden dolayı arı sütü, dünyada yaygın olarak “kraliyet jeli” (royal jelly) adıyla biliniyor.
Arısütü, plastik bir tatlı kaşığı ile ağza alınıp, en az 2 dakika süreyle dil altında tutularak tüketilir. Tüketim aç karnına yapılmalı ve en az 10 dakika geçmeden üzerine birşey yenilmemelidir. arısütü, bal, çekilmiş keten tohumu gibi öğeleri arzularına göre çeşitli oranlarda karıştırıp kullanabilirler.
Propolis tüketmeden önce astım hastalığınızı takip eden doktorunuza danışmalısınız. İlaçlarla kullanıldığında yan etkiler gözlemlenebilir. Alerjik astım, koah, nefes darlığı, kalp hastalığı gibi durumları yaşayanlar doktor onayı olmadan propolis tüketmemelidir.
Arı sütünün sağlığa faydaları arasında; kemoterapide yardımın yanı sıra belirli kanser türlerini önleme, kan basıncı düşürme, kısırlığı tedavi etme, kolesterol seviyelerini düşürme, karaciğeri koruma, iltihabı azaltma, sindirim bozukluklarını iyileştirme, erken yaşlanmayı önleme, kilo vermeye yardımcı olmak sayılabilir ...
Arı sütünün vücuttaki hormonlarla etkileşime girdiği bilinmektedir ve bu libidoyu artırabilir.
Propolis, deri enfeksiyonları, güneşten kaynaklanan cilt hasarları, uçuklar, cilt yaraları, siğil, egzama ve rahatsız edici yanıkların önlenmesi ve iyileştirilmesinde yardımcı olarak kullanılabilir. Serbest radikallerle savaşan propolisin cilt yenileyici ve cildi genç bir görünüme kavuşturucu etkileri bulunmaktadır.
Ürün, pratik ve gündelik yaşam ihtiyaçlarına uygun olduğu için ofiste, evde veya sporda da rahatlıkla tüketilebiliyor. Sadece eczanelerde satışa sunulan BEE'O UP 'Arı Sütü, Kırmızı Ginseng, Propolis Shot'ı yetişkinlerin günde bir şişe tüketmesi tavsiye ediliyor.
Kimlerin propolis kullanması sakıncalı olur ve neden? İçeriğinde bulunan kumarin miktarına bağlı olarak kanama riski olan durumlarda ve cerrahiden önce kullanımı sakıncalı olabilir. Arı ürünlerine allerjisi olanların da kullanması uygun değildir. Alkol ile beraber alınmamalıdır, bulantı ve kusmaya neden olur.
Propolis faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da üzerinde durulan bir konudur. Propolis İbrahim Saraçoğlu tarafından mucizevi bir madde olarak nitelendirilir. Saraçoğlu propolis kullanımının bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı etkilerden dolayı kanser oluşumunu engellediğini söylemektedir.
Kraliçe arının yaşam kaynağı olarak bilinen arı sütü insan sağlığı için de sayısız fayda sağlıyor. İçeriğinde bulunan biyotin, bakır, potasyum, kalsiyum, demir, B vitamini ile amino asitler de bulunur. 8 teme amino asidi vücut üretmediği için arı sütü bunları karşılar.
Taze arı sütünün; sabah aç karnına tüketilmesi ve ağıza alındıktan sonra yaklaşık 5 dkdil altında bekletildikten sonra yutulması, emilimi açısından çok daha etkili olacaktır. Arı sütünü tükettikten sonra 15-20 dakika herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.
Genel olarak Arı Sütü, B grubu vitaminleri yönünden, özellikle B1 ,B2, B6, B8, B9 ve B12 vitaminlerince çok zengindir.
Arı sütünde esas olarak K, P, S, Na, Ca, Al, Mg, Zn, Fe, Cu ve Mn, iz miktarda (0.01-1 mg/100 g) ise Ni, Cr, Sn, W, Sb, Ti ve Bi bulunurken, sodyum içeriği 11.0–14.0 mg/100 g arasındadır. Arı sütünde iz miktarda C vitamini vardır. A, D, E, K vitaminleri de arı sütünde bulunmaktadır.
Arı sütünün yaşlanma karşıtı bir etki göstermesi için düzenli olarak ve uzun süre kullanılması gereklidir.
SAHTESİ ZOR ANLAŞILIYOR
Gerçek arı sütünün beyazımsı bir renge ve hafif ekşimsi bir tada sahip olduğunu belirten Çay, "Arı sütünün sahtesi makinalarda yapılmaz. Arı sütünün içerisine koyulan bal oranı bellidir. Bu bal oranı yüksek olduğu takdirde, arı sütü gerçek özelliğini yitirir ve besin değeri düşer.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Özellikle propolis, arı sütü içinde östrojen dediğimiz kadınlık hormonu bulunmakta. Özellikle düzensiz kullanımlarda, uygun dozda kullanmayanlarda, hekim kontrolünde kullanmayanlarda ve merdiven altı üretimlerden bu östrojen maddesiyle beraber iki hastalık ön plana çıkmakta.
En çok kullanılan propolis ürünü sıvı damla şeklindedir. Damla ürünü bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz.
Arı poleninin iştah düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle iştah açıcı özelliğiyle iştah problemi yaşayanların iştahını açmaya yardımcı olabilmektedir. Bu durum arı poleninin kilo aldırır mı sorusuna neden olabilmektedir. Ancak arı poleni kilo aldırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri