uyarıcı ve davranış arasında yer alan ve başlangıçta organizmik olarak adlandırılmış olan değişken. Örnekler: zeka, açlık.
Süreksiz değişkenler, tam sayılarla ifade edilen nitel değişkenlerdir. İki değer arasında başka değer alamazlar. Örneğin; cinsiyet, medeni durum, mezun olunan okullar, vb.
Başlıca değişken türleri sürekli değişken ve süreksiz (kesikli) değişkendir. Değişken türleri değerlendirilirken özelliklerine, değerlerine ve neden sonuç ilişkisine göre kategorizasyon yapılır. Değişkenler; Yapısına göre; nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir.
Sürekli değişken: Belli bir değer aralığında sonsuz sayıda değer alabilen değişkenlerdir. Sıcaklık, zaman, uzunluk, hacim, ağırlık, yükseklik gibi ölçülebilen ama sayılamayan değişkenlerdir. Kesikli değişken: Gözlemlere ait özelliklerin tam sayılarla ifade edildiği ve yalnızca belirli bir değer alan veri kümeleridir.
İlgili 24 soru bulundu
Nitel Değişken, gözlemden gözleme kalite ve çeşit yönünden farklılık gösteren değişkendir; kadın — erkek, evli — bekar, göz rengi, işçi — memur vb.
Cinsiyet, uygulanan öğretim yöntemleri, medeni durum, doğum yeri, öğrenim görülen bölüm gibi değişkenler nitel değişkenlerdir.
iki değeri arasına sonsuz sayıda başka değer alamayan değişkenlere süreksiz değişken denir. Kesikli değişken olarak da isimlendirilmektedir. Buçuklu değer alamazlar. Örneğin; beden ölçüleri (X, M, L...), ayakkabı numarası, soru sayısı, kardeş sayısı, soru tipi, memleket vb. süreksiz değişkenlerdir.
Diğer bir sınıflandırmaya göre değişkenler zaman değişkeni, mekan değişkeni ve maddesel değişkenler olmak üzere üçe ayrılır. Eğer bir değişkenin almış olduğu değerler zamana göre belirleniyorsa zaman değişkeni, mekana göre belirleniyorsa mekan değişkeni, bunların dışında kalıyorsa maddesel değişken olarak adlandırılır.
Bu doğrultuda sürekli değişken ile beraber kesikli değişkenler bulunmaktadır. Akademik başarı, ağırlık, yaş ve tutum ya da öğrenme başarısı gibi unsurlar sürekli değişken olarak ifade edilmektedir.
Sürekli değişkenlere örnek yaş, boy, kilo vb. verilebilir. Syılarla ifade edilen nicel değişkenler aynı zamanda sürekli değişkenlerdir.
Değişken adları içinde nokta, alt çizgi ve $, # ve @ karakterleri kullanılabilir. Örneğin, A._$@#1 geçerli bir değişken adıdır. Değişken adları nokta ile başlayamaz ya da bitemez. Nokta ile başlayan adlar geçersizdir; nokta ile biten adlar, komut sonlandırıcısı olarak yorumlanabilir.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bireyin boyu(metre) sürekli değişkendir çünkü bireyin bu özelliği miktar olarak kesirli de gösterilebilir. Cinsiyet değişkeni nitel ve süreksiz; ailenin çocuk sayısı da nicel ve süreksiz; boy nicel ve sürekli; ÖSS puanı nicel ve sürekli değişkendir.
Bu tür değişkenlere de süreksiz değişkenler adı verilmektedir. Örneğin sınıf mevcudu, ailedeki çocuk sayısı, cinsiyet veya medenî durum süreksiz değişken- lerdir.
iki değişken arasındaki ilişkinin, iki değişken arasındaki nedensel bir ilişkiden değil; her iki değişkeni etkileyen bir ortak değişkenden veya değişkenlerden birinde değişime neden olan bir başka değişkenden kaynaklanma durumu.
Bağımsız değişken genellikle deneyin kontrol edildiği değişkendir. Örneğin, bir araştırmada bir ilacın etkisini incelemek istediğinizi varsayalım. Bu durumda, ilaç bağımsız değişkendir, çünkü bu değişkeni denetleyebilirsiniz. Deney grubuna ilaç verirken, kontrol grubuna ise ilaç vermezsiniz.
Değişkenler, değerleri saklamak için ayrılmış bellek konumlarıdır. Bir değişken oluşturduğunuzda hafızada yer ayırmanız anlamına gelir. Bir değişken değer türüne bağlı olarak belleğe yerleştirilir ve bellekten okunurken değişkenin değer türüne bağlı okuma yapılır.
Cinsiyet, eğitim düzeyi, doğum yeri, kan grubu, şube gibi değişkenler kesikli, yaş, ağırlık, akademik başarı, öğrenme başarısı, tutum gibi değişkenler süreklidir. Genellikle nitel değişkenler kesikli, nicel değişkenler ise sürekli değişkenlerdir.
Nicel değişken
Başarı puanı, ağırlık, gelir, kitap sayısı, kardeş sayısı vb.
Ordinal (Sıralı): Kesikli değişkenler: Örn:, Likert ölçeği, eğitim düzeyi, tutum gibi düşükten yükseğe veya tam tersi sıralayabileceğiniz değişkenlerdir. Ordinal (sıralı) verileri sayısal kodlar ile ifade etmek her zaman daha iyidir.
Nicel Değişken: Sayısal değerlerin matematiksel anlamıyla temsil edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; yaş, sınav notu, aylık gelir, nüfus büyüklüğü, vs. Nitel Değişken: Kategorize edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; cinsiyet, eğitim düzeyi, il, vs.
Örnek: Bir öğrenci deneyinde, öğrencilerin matematik sınavındaki notları bağımlı değişken olabilir. Bu durumda, bağımlı değişken öğrencilerin performansını temsil eder.
İçerisinde sayı saklanan değişkenlere sayısal (nümerik) değişkenler denir. İçerisinde sayı haricinde bilgiler saklanan değişkenlere ise alfa sayısal (alfa nümerik) değişkenler, text değişkenler veya string değişkenler denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri