Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Öncelikle bilinmesi gereken; adet dönemleri dışında meydana gelen bu kanamalar normal değildir. Ortalama adet döngüsü 21 ila 35 gün sürer. Adet kanaması süreci ile birkaç gün ile bir hafta arasında normaldir.
Öncelikle ara kanamalarda kanamanın yoğun olması ve kan renginde kırmızılık ve koyuluk olması halinde yardım alınması gerekir. Ek olarak kanama pis kokulu yaşanıyorsa da bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ara kanamalarda her zaman inceleme yapılmalı ve gerekli tedaviler uygulanmaya başlamalıdır.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Adet günleri dışında kanama yaşanması durumdur. Rahim içi enfeksiyonları (Endometrit), miyomlar, rahim içinde ve ucunda polip olması durumu, endometriosis, spiral kullanmak, doğum kontrol iğneleri de ara kanamalara neden olmaktadır. Rahim ağzı ve rahim içi kanserleri de ara kanama yapmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Ara kanamaların sürekli hale gelmesi bazı durumlarda altta yatan önemli bir nedene ve ciddi durumlara neden olabiliyor. Adet döneminin dışında görülen ara kanama genellikle rahim iç tabakası ya da rahim ağzında oluşan enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak yaşanabiliyor.
Ancak bazı kadınlar da ara kanamaları sürekli yaşandığı için ciddiye de almayabilir. Ancak iki yaklaşım da yanlış olacaktır. Adetten 10 gün sonra kanama yaşandığında bir kere yaşanırsa dikkate alınmayabilir. Ancak ara kanamalar birden fazla kez yaşandığında ciddiye alınmalı ve hemen bir uzmana başvurulmalıdır.
Stres hormon üretimini etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir.
7 günden fazla adet kanaması normal değildir. Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı bir arada olabilir. Ara kanamalarda kasık ağrısı olması halinde belirtileri izlemeli ve hemen altta yatan nedeni bulmalısınız.
Belirtiler. Miyomların büyük bir kısmı hastalarda herhangi bir bulgu ve şikâyete sebep olmaz. Ancak bir kısmında anormal kanamalar, rahatsız edecek derecede ağrılı ve kanamalı regl dönemleri, sırt ağrısı ve ağrılı cinsel birleşme gibi bir takım belirtilere rastlanabilir.
Progesteron içeren RİA'lar başağrısı, bulantı, duygulanım bozukluğu (depresyon) ve memede hassasiyet görülebilir. Ayrıca, adet kanama miktarını iyice azaltıp kesebilir. Bazı kadınlar bunu istemeyebilir.
Fakat aynı kadının bu altı günün bitiminde kanaması devam eder ve bu süre on günü geçer de mesela on iki güne ulaşırsa, bu kadının mutadı, altı gün olarak kabul edilir. Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30).
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir.
Adet Düzensizliği Belirtileri
Regl kanamalarının normalde 2-7 gün arasında sürdüğü kabul edilir. Bunun yanı sıra, bir reglin başlangıcından, sonraki reglin başlangıcına kadar olan sürenin ise 21 ila 35 gün arasında olması beklenir.
Aşırı spor ve ağır egzersiz, alınan kaloriden fazla yakıma sebep olan her türlü aktivite, adet dönemini etkileyerek erken adet kanamasına ya da adetin tamamen kesilmesine sebep olur.
Kansızlık olan kadınlarda daha sık regli görme durumu yaşanabilir. Bunun yanı sıra kansızlık yumurtalıklarda istenemeyen kitlelerin de oluşumuna zemin hazırlayabilir. Kansızlık aynı zamanda demir eksikliğini de beraberinde getirdiği için adet dönemlerinden önce kadınların üreme dönemi verimlerini oldukça düşürür.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Dr. Ayşe Duman'la Kadın Sağlığına Bütüncül Yaklaşım İki adet arasındaki dönemde kanama olması genellikle beklediğimiz bir şey değil ve iki adet arası dönemdeki kanamasız süre ortalama 3 hafta civarında, bazı kadınlarda 4-5 hafta civarında olabilir. Bazı kadınlarda 2 haftaya kadar düşebilir.
Kısacası adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir. Adet kanamasının süresi ve şiddeti kadından kadına değişir. Bir kadının adet dönemi aşırı derecede uzun, uzamış veya düzensiz ise menoraji olarak bilinir.
Hamileliğin ilk belirtilerinden biri implantasyon kanaması olarak adlandırılan hafif lekelenmedir. Bu durum, döllenmiş yumurtanın döllenmeden yaklaşık 10 ila 14 gün sonra rahmin iç yüzeyine tutunmasıyla meydana gelir.
“Adet düzensizliği için hangi bölüme gidilir?” diye merak ediyorsanız mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri