Şeker hastalığı vücutta yara oluşmasına neden olabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri cildin kendi kendini iyileştirme yeteneğini etkileyebilir ve bu da çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir.
Şeker hastalarında ortaya çıkan yara basit bir sorun değildir. Mutlaka çok ciddiye alınmalıdır. Basit bir yara, ciddi durumlara yol açabilir. Hasta bu nedenle dokularını, uzvunu, hatta yaşamını kaybedebilir.
Ağrı ve kaşıntıya neden olabilir. Erüptif ksantomatoz: Tip 1 diyabetli kişilerde daha sık görülür, bu durum deride fıstık büyüklüğünde sarı lezyonlar oluşturur. Yüksek kolesterol ve yağ seviyeleri, püsküren ksantomatoz riskini artırır. Noktalar genellikle bacaklarda, ayaklarda, ellerde, kollarda ve kalçalarda görülür.
7) Şeker Hastalığı İlk Nereye Vurur? Şeker hastalığı genellikle ilk etkilerini vücutta belirli bölgelerde gösterir. Bu bölgeler arasında genellikle gözler, böbrekler, kalp, sinirler ve cilt bulunur.
En az 8 saat süren açlıktan sonra bakılan açlık kan şekeri (AKŞ) veya yemek sonrası ikinci saat bakılan tokluk kan şekeri (TKŞ) şeker hastalığı teşhisi için fikir vermektedir. Gün içinde açlık tokluk dikkate alınmadan rastlantısal olarak bakılan kan şekeri değeri de şeker hastalığı teşhisinde kullanılabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Bulanık Görme: Belirtildiği gibi, glukoz seviyesi yükseldiğinde vücutta su kaybı gerçekleşir. Göz merceği de su kaybının gerçekleştiği bölgelerden biridir. Dolayısıyla, bulanık görme, diyabet hastalığının en yaygın belirtileri arasındadır. Bu hastalığa sahip kişilerde, bakılan objelere odaklanmak zorlaşabilir.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Diyabeti olan her kişide ayakta yara oluşabilir. Özellikle uzun süredir şeker hastalığı olan yaşlı erkeklerde, insülin kullanan hastalarda ve şeker hastalığına bağlı olarak böbrek, göz ve kalp hastalığı olan kişilerde ayakta yara oluşma riski daha fazladır.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Diyabetik ayak şeker hastalığının uzun sürmesine ya da kan şekerinin kontrol altına alınamamasına bağlı olarak ayakta kronik yara gelişmesidir. Diyabet hastalığı kılcal damarları etkileyerek nöropatiye yani sinirlerde enflamasyona ya da vaskülopatiye yani damarlarda enflamasyona sebep olur.
Bununla beraber kan şekerinin düzeyi ve ne kadar süre ile yüksek miktarda seyrettiğine bağlı olarak şeker hastalığı henüz gelişmeden bazı belirti veya bulgular ortaya çıkabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Vücut ağırlığının artması ve obezite. Sık açlık hissetme veya çok yemek yeme ihtiyacı
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Diyabeti de ararız ama genel kaşıntı yapma özelliği diyabet için çok fazla geçerli değildir. Genelde çok fazla vücut kaşıntısı yapmıyorlar. Bu tip diyabetikler yani belli yaşın üzerinde olan ve uzun süre diyabeti olanlarda zaten deri kuruluğu beraberinde bulunuyor. Deri kuruluğu başlı başına bir kaşıntı nedenidir.
Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz. Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca infekte olur.
Şeker yarası (Diyabetik ayak), diyabet hastalığına bağlı olarak ayaklara uzanan sinir ve damarların bozulması; bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ayaklarda iyileşmeyen açık yaraların, kangrenlerin ve ciddi mikrobik enfeksiyonların ortaya çıkması ile oluşur.
Hastalığın süresi arttıkça görülme ihtimali de artar. Şeker hastalarının %20'sinde yani her 5 şeker hastasının birinde yaşamı boyunca ayakta yara oluşma riski vardır. Şeker hastalarında ayakta yara gelişirse bu genellikle basit bir yara değildir.
Ani kan şekeri yükselmesi, sürekli bir şeyler yeme ihtiyacını da doğurmaktadır. Kişi sürekli olarak bir şeyler yeme ihtiyacı hisseder ve fazla yemek yeme sonucunda aşırı kilo alımı gerçekleşebilir. Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali ani şeker yükselmesinin diğer belirtileri arasındadır.
Bu değer 60 mg/dl ve altında olduğu durumda hipoglisemi durumu söz konusudur. Hipoglisemi tehlikeli bir durum olduğundan düşüklük derecesine göre acil tedavi edilmelidir. Açlık kan şekeri, 125 mg/dl'in üzerinde olduğunda ise şeker hastalığının önemli bir göstergesidir.
1 Saatlik Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı? Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Bunların sebebi ne yazık ki bir iki tane değildir. Diyabet, yalnızca bir organı, bir dokuyu tutan hastalık değildir. Vücudun neredeyse tüm hücrelerinde, tüm dokularında öyle ya da böyle etkilere yol açar. Bunların sonucunda yara iyileşmesi tamamlanmaz.
Kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketilmemeli ve tuzdan uzak duurlmalıdır.
Diyabet ilaçlarının deride neden olduğu alerjik reaksiyonlar, zararsız olabilecekleri gibi daha ciddi lokal ya da genel bir kızarıklık da olabilirler.
Tip 1 şeker hastalığı belirtileri açlık hissi, kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, çok su içme, gece idrara kalkma, ağız kuruluğu, çabuk yorulma, çok idrara çıkma, inatçı infeksiyonlar, bulanık görme, kaşıntıdır.
Tokluk kan şekeri ise gıda alımından (ilk lokmadan) 2 saat sonra kanda ölçülen kan şekeri düzeyidir. 140 mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı açısından risk artarken 200 mg/dl üstünde saptanan tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı tanısı konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri