Özellikle de dişlerinizin arasındaki boşluklar dar ise arayüz fırçası kullanmak daha uygun olacaktır. Daha geniş aralıklara sahip dişleriniz varsa, diş ipi kullanmak bu süreçte yeterli olur. Süreç dahilinde diş hekiminizin önerilerine göre hareket etmeniz de önemlidir.
Genellikle bu temizlik için diş ipi önerilir; ancak bazen diş ipi yeterli olmayabilir ya da hasta bu tekniği kullanırken motivasyon kaybı yaşayabilir. Böyle durumlarda diş arası fırçalarının (arayüz fırçası) kullanımı gereklidir. Özellikle diş eti çekilmesi olan hastalar için kullanımı çok önemlidir.
Diş fırçalama işleminde bazen yalnızca diş fırçaları yeterli olmayabilir. Dış fırçasının yanı sıra diş ipleri, dil temizleme aparatları ve arayüz fırçaları kullanmak gerekebilir. Özellikle diş teli tedavisinde tel ile diş arasında kalan göremediğimiz birikintileri temizlemek için arayüz fırçaları çok etkili olacaktır.
Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
Arayüz Fırçası Kullanımı
Yere paralel ve diş arasında uygun bir açıyla dişlerin aralarına yerleştirilmeli. İleri geri hareketi yaparak yaklaşık 10 kez ileri geri hareket ile, ara yüzeylerin temizliği yapılmalıdır. Fırça kullanıldıktan sonra bol su ile temizlenmeli, bir fırça en fazla 2 – 3 gün kullanılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Arayüz fırçası diş ipiyle hemen hemen aynı görevi görmektedir. Özellikle bazı durumlarda diş ipinden daha etkilidir. Uç kısmındaki ufak fırça diş boşluklarınıza girerek daha etkili bir temizlik sağlamaktadır. Diş fırçanızın giremediği ufak boşluklarda kalan birikintiler dişlerinize zaman içerisinde zarar verir.
Bazı hastalarda ağız temizliğinde dişlerin fırçalanması kadar ara yüzeylerin temizlenmesi de önemlidir , diş hekiminin önereceği boyutta arayüz fırçaları ile dişlerin boyun bölgeleri akşamları yatmadan önce iyice temizlenmelidir. Arayüz fırçaları tek kullanımlık değildir uçları bozulana kadar aynı fırça kullanılabilir.
Sadece diş fırçalamanın ağız hijyeninin tam olarak sağlanmasında yeterli olmamasında dolayı günde en az 1 kere mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.
Diş ipini kullanırken sert ve hızlı hareketlerden diş ve diş etine zarar vermemek için kaçınılmalıdır. Kürdanlı diş ipi bir defa kullanıldıktan sonra atılmalıdır, yeniden kullanımı diş sağlığı açısından sakıncalı olacaktır.
Diş ipi günde en az bir kez kullanılmalıdır. Haftada en az yedi kez diş ipi kullanmalısınız. Diş ipinin cinsine göre diş ipi dikkatli bir şekilde dişlerin arasına yerleştirilerek ileri geri hareketler yapılır.
Farklı boyutlarda bulunabilen arayüz fırçası çeşitleri ince, orta ve kalın boyutlarda kullanılabilir. 0.4 mm ile ince bir yapıda başlayan arayüz diş fırçası boyutları 1.5 mm kalın boyutlara kadar ulaşabilir. Boyutlar arasında en ince kullanımı sağlayan seçenek ise arayüz diş fırçası 0.4 mm olarak karşımıza çıkar.
Merak edilen bir diğer konu da “Arayüz fırçası tek kullanımlık mı?” sorusunun cevabıdır. Aparatın tek kullanımlık çeşitleri de başlığı değiştirilebilen modelleri de mevcuttur. Ancak genel olarak fırçanın 3-4 uygulamadan sonra değiştirilmesi önerilir.
Arayüz fırçası diş ipinin ulaşamadığı iki diş arasında diş etinin kapattığı alanın temizlenmesine yarar. Özellikle diş eti çekilmesi olan hastalar için kullanımı zorunludur.
Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarının öncelikli sebebi olan bu plak ve yemek artıklarını temizlemek için her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
Diş ipi kullanmak kötü nefesi azaltır. Düzenli olarak diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları dişlerinizin arasında ve diş etlerinizin altında kalır. Bu da gayet doğal olarak ağız kokusuna neden olabilir.
Kişiler kendilerine uygun olanı tercih ettiğinde ve kullanıldığında herhangi bir sorun yaşamaz. Diş ipleri dişlerin arasını açmaz ve diş yüzeyinde aşınmaya neden olmaz. Doğru ve düzenli kullanıldığında ağız ve diş sağlığına pek çok faydası vardır.
Ağız hijyenini korumak için yalnızca dişleri fırçalamak yeterli değildir. Ağız hijyeninin sağlanması için diş ipi ve ağız çalkalama suyu da kullanılması gerekir. Bunlar kullanılmadığında tartar oluşumu gerçekleşir. Bu da diş eti çekilmesine yol açabilir.
Bu bakteriler plaklar üzerinde ürerler. Bakterilerle dolu olan plaklar gıdalarla birleştiğinde dişlere zarar veren asit üretilmiş olur. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz.
Diş ipi seçimi: İlk adım, uygun bir diş ipi seçmektir. Genellikle ince, kaygan ve dayanıklı bir diş ipi tercih edilir. Dişleriniz arasına kolayca girebilen bir ürün seçmelisiniz. Ellerin temizliği: Diş ipi kullanmadan önce ellerinizi iyice yıkayın veya el dezenfektanı kullanın.
Aynı şekilde diş ipi kullanımı da günde üç kez tekrarlanmalı ve mumlu diş ipi kullanımı önerilmektedir.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Arayüz Fırçası Nasıl Kullanılır? Arayüz fırçası kullanımı için dişlerinizi normal bir fırça ile temizledikten sonra ağzınızı çalkalayıp temizlemeniz, sonrasında ise arayüz fırçasına geçmeniz gerekir. Bütün boşluklara uygulanan arayüz fırçası kullanımı bittikten sonra ağzınızı suyla çalkalayarak temizlemek önemlidir.
Yüz Temizleme Fırçası Ne Sıklıkla Kullanılmalı? Cilt sağlığın için temin ettiğin uygun cihazı, 2 günde bir doğru masaj hareketleri ile uygulayabilirsin. Ancak cildin hassas yapıda ise haftada 1 veya 2 defa kullanmanı öneriyoruz.
Yüz için kullanılabilen bu fırçalar, yüz bölgesinin tahriş olmaması için yumuşak bir formda olması gerekir. Yüz için at kılı fırça uygulaması yapılırken, yukarıdan kalbe doğru olacak hareketler yapılmalıdır. Çene bölümü için ise nazik hareketlerle fırçalama yapılmalıdır.
Diş ipi yerine arayüz diş fırçası veya ağız duşu kullanmak da benzer bir görevi yerine getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri