Bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması caiz midir? İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
Halihazırda geçerli olan yönetmeliğe göre satın alacağınız sıfır kilometre aracın nihai fatura fiyatı ya da kısacası ödeyeceğiniz toplam tutar 400.000 TL'yi aşmıyor ise fatura üzerinde yazan ücretin %70'i kadar taşıt kredisi çekebilirsiniz. Kredinin vadesi ise en fazla 48 ay olabilir.
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Faizli kredi çekmek, ortada bir zaruret yoksa elbette caiz değildir, haramdır. Hayati tehlike ve temel ihtiyaçlardan yoksun kalmak gibi zaruretler olursa, bunları başka yoldan gidermek mümkün değil ise, bu zaruri ihtiyaçları karşılayacak kadar faizli kredi çekilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Kâr-zarar sistemi üzerine çalışan müesseseleri, dinimiz ticari müessese saydığı için helaldir. Para yatırılır ve kâr payı olarak verilen kısım da helaldir. Buralardan alınan krediler de caizdir.
Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 15, 18). Vadeli satıştan doğan borç, anlaşmaya bağlı olarak vadesi geldiğinde tek seferde yahut taksitli olarak ödenebilir.
Değerli kardeşimiz, Faizsiz borç alıp faizli borcu kapatmak caiz, hatta haramdan kurulmayı amaçladığı için farzdır. Hayat sigortası katılım sigortacılığına göre yapılmazsa caiz değildir. Sigortalı olmadığınız hâlde “faizsiz” diye borç veriyor ve buna karşı sigorta ücreti diye bir para alıyorlarsa bu faiz olur.
Araç bedelinin 400.000 TL ve altında olan taşıtlar maksimum %70, 400.000 TL ve üzerinde olup 800.000 TL'ye kadar olan taşıtlar için maksimum %50, 800.000 TL üzerinde olup 1.200.000 TL'ye kadar olan taşıtlar için maksimum %30, 1.200.000 TL'nin üzerinde olup 2.000.000 TL'ye kadar olan taşıtlar için maksimum %20 oranında ...
•0 - 400.000 TL aralığında olan için azami %70'i, •400.000,01 - 800.000 TL aralığında olanlar için azami %50'si, •800.000,01 - 1.200.000 TL aralığında olanlar için azami %30'u, •1.200.000,01 - 2.000.000 TL aralığında olanlar için azami %20'si kadar taşıt kredisi kullandırılabilmektedir.
Bir taşıtın ipotek edilmesi, borca karşı verilen bir güvencedir. Ödenmeyen borçlarda ipotek edilen araca banka tarafından el konulur. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda, banka sizden ipotek isteyebilir ya da siz imkânlar dahilinde kredi alamayacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı ipotek ederek kredi alabilirsiniz.
Memur-Sen Konfederasyonu'nun başlattığı uygulamaya Diyanet-Sen de katılınca imamlara faizli kredi uygulaması başladı.
Faiz hakkında pek çok hadis-i şerif vardır. Kur'an-ı kerimde Bekara suresi 275. âyet-i kerimesinde, (Alışverişin helal, faizin haram) olduğu bildirilmektedir. Faiz yalnız İslam dininde değil, semavi dinlerin hepsinde haramdı.
Faizsiz ihtiyaç kredisi, diğer kredilerden farklı olarak faiz oranı olmadığından dolayı daha uygun bir seçenektir. Faizsiz ihtiyaç kredisi almak isteyen kişilerin bu fırsatı sunan bankalara müracaat etmeleri gerekir. Bankalar, kredi almak isteyen kişilerin maddi durumlarını ve kredi kullanım amaçlarını inceler.
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.
Dolayısıyla banka, faizli krediyi devlete, devlet de o krediyi faizsiz olarak çiftçiye vermiş oluyor. Bankanın devlete faizli kredi vermesi elbette caiz değildir, ama bu husus çiftçinin, devletten faizsiz teşvik kredisi almasına mani olmaz.
Sıfır faizli kredi, alınan kredinin kendi vadesi içerisinde herhangi bir faiz işlemeden geri ödendiği kredi türüdür. Sıfır faizli kredilerde yalnızca anapara ve bazı durumlarda dosya masrafı geri alınır. Bunun dışında müşteri tarafından herhangi bir kredi faizi ödenmez.
Peşin veya çeşitli vadelere göre taksitlendirilerek satışa sunulan bir malın, değişik alternatifleri gözden geçirdikten sonra bunların birini tercih edip, akdi onun üzerine kurmak suretiyle vadeli veya taksitli olarak satımında dinen bir sakınca yoktur.
Faiz alınan taksit işlemi haramdır. --Taksitlendirme ya da anapara ödemenizde gecikmeniz durumunda faiziyle ödeme yapmak durumunda olmanız da haramdır. --Taksitlendirme ya da anapara ödemenizde ödemeyi geciktirmeniz durumunda tazminat talep edilmesi ise caizdir.
Son dönemlerde yaygın olarak yapılan ürünü peşin alıp sonradan bankada taksitlendirme yapıp fark ödeme faiz olduğundan caiz değildir. Zira doğrudan mal akdi üzerinden satış yapılmayıp banka verdiği para üzerinden işlem yapmaktadır. Paraya uygulanan fark faiz olduğundan caiz görülmemektedir.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri