Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
İlgili 37 soru bulundu
15 günlük sürenin sonunda ise araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarını yaptırmamaları halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın mevcut bir zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde 15 günlük süreden söz edilememektedir.
Araç satın alırken nakit, çek ya da havale gibi çeşitli yöntemlerden yararlanarak ödeme yapılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir.
istanbul ortalaması ile,orta boy kent kütahya ortalaması farklı olacaktır,tr ortalaması için benzinli araçta 10.000 km ,dizelde pazarlama amaçlı değilse 20.000 km normaldir.
Yılda 20000 km veya daha az araç kullanıyorsanız ve genellikle şehir içinde sürüyorsanız benzinli arabalar iyi olabilir. Ancak uzun yola çıkanlar ve şehirlerarası yolculuk yapanlar için dizel daha idealdir. Dizel yakıtın litre başına enerji üretimi benzine göre daha fazladır.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe giren uygulama uyarınca, işbu tarihten itibaren yapılacak satış işlemlerinden önce TSE (Türk Standartları Enstitüsü) hizmet yeterlilik belgesine haiz firmalardan araç nezdinde eksper raporu alması gerekmektedir.
-Notersiz satış yapmayın. -İkinci el araç alım ve satımlarda şüphe varsa durumu mutlaka notere aktarın ve noter katibinin görüşünü alın. Araç bedelini almadan noter görevlisine bedeli aldığınızı beyan etmeyin. -Eğer araç nakit paraya satılıyorsa, aracın satış bedeli noterde katibin önünde sayılarak alınabilir.
Dizel turbo motorlar için önerimiz 150.000 km olmaktadır.
Yaş sınırı bankadan bankaya değişebilmekle birlikte genellikle 8 yaşa kadar olan araçlara 2. el taşıt kredisi verilir. Bu sınır kimi bankalarda 10'a kadar çıkabiliyor. Ayrıca bazı bankalarda aracın yaşına göre farklı maksimum vade uygulaması da bulunmaktadır.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
/h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır. Bu da 1 km . lik bir yolu 12 dk. gibi bir sürede alacak demektir.
20 yaşında bir araç masraf çıkartma potansiyeline sahip olsa da yeni bir araçtan daha masrafsızdır. Bu sebeple kondisyonu yüksek, ya da ilk elden bakımlı bir araç bulursanız içiniz rahat alabilirsiniz.
Araç alım satımında noter işlemleri oldukça önemlidir. Arabayı üzerinize alabilmeniz için gerekli işlemler, noter vasıtasıyla gerçekleşir. Bunun için aracı satan kişi ve alıcı beraber notere gitmelidir.
Türkiye'de bulunan bir sıfır aracın sahibine teslimi en fazla 1 hafta sürerken yurtdışından gelecek araçta bu süre birkaç ay uzayabilir.
Açıklama kısmına plaka/şaşe numarası araç bedeli yazılır. (Alıcı için elinde yazılı bir belge olur böylece) Sonra gidip noter'de alım-satım yapılır. Aslında noterlerde bununla ilgili bir düzenleme yapılarak bir çözüm bulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri