Ancak aracınızda böyle bir sorunla karşılaşmamak için önlem almanız da mümkün. Zira araba hararet yaparsa motor ve motora bağlı parçalarda hasar oluşabilir. Bilindiği üzere motor arızası ve motor parçası değişimi de hem çok masraflıdır hem de motor ve motor parçası değişimi aracın değerini düşürür.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Motor soğutma sisteminde meydana gelen arızalar. Örneğin hararet müşürünün bozuk olması veya yanlış ölçüm yapması, motor soğutma sıvısının yetersiz olması, motor soğutma fanının çalışmaması, devir daim pompasının bozulması ve motorda sıvı kaçağının meydana gelmesi bunlardan bazılarıdır.
Yalancı hararet genelde aracınızın göstergelerindeki veya hararet müşirin deki arızalardan kaynaklanır. Bu tip durumlarda aracınızın hararetinin olmadığına kesin emin iseniz, arızalı olabilecek hararet göstergesi ve hararet müşirini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Hararet Yapan Araba Motora Zarar Verir Mi? Hararet yapan arabanın motoru yüksek sıcaklıklarda çalışıyor demektir. Arabanın sürekli ve yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak, başta motor olmak üzere çeşitli bileşenlere zarar vermektedir. Hararet yapan araba, motorun revizyona uğramasına neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Araç seri şekilde de olsa rölantide de olsa hararet düşmüyor ise kritik derecelere gelmemiş ise stop edilebilir. Fakat araç kritik derecelere ulaşmış ise motor içerisindeki suyun radyatördeki soğuk suyla yer değişimini manuel olarak sağlayabilirsiniz. Fakat bu işlem ciddi yanıklara ve kazalara neden olabilir.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Hararet müşürünün bozuk olması sebebiyle fanların çalışmaması Soğutma fanının düzgün çalışmaması Vantilatör kayışının gevşemesi ya da kopması Motorun sıcaklık seviyesinin belirli düzeyde kalmasını sağlayan devirdaim pompasının bozulması
Arabanın kaputunu açtığınızda motorunun siyah dumanla kaplı olduğunu görürseniz, contanız yanmış olabilir. Bu, karbüratörlü araçlarda yaygın bir sorundur. Arabanız sorunsuz çalışıyorsa ve yine de yüksek bir vuruntu sesi duyuyorsanız bu durum yine çeşitli riskler barındırır.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Motor daha yeni ısınmış iken hemen arkasından kaloriferi açtınız ise normal sayılabilir. Ama motor baya ısındı yine de kaloriferi açınca hararet düşüyorsa normal değil.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Motor Neden Hararet Yapar? Aracı kullanım biçimi de motorun daha sık hararet yapmasına neden olabilir. Yanlış vites değiştirme, motoru fazla zorlama, uzun saatler boyunca yüksek hızda ilerleme gibi nedenlerle de motor, hararet yapabilir.
Durumu ciddiye almaz ve tamir ettirmeden aracı kullanmaya devam ederseniz; silindir kapağın contası yanar ve bu durumda piston sıkışması sonucu motor kitlenebilir. Böyle yaparak küçük bir maliyet ile tamir ettirmek yerine, ciddi masraflı bir tamir yaptırmak zorunda kalırsınız.
Hararet müşürü denilen parça bozuksa yanlış ölçüm yapabilmektedir. Bu yanlış ölçüm de radyatör fanının devreye girmesini engellemektedir. Böylece yokuşta arabada hararet artmaktadır. Soğutma suyu yetersiz ve soğutma fanı da çalışmıyorsa araba yokuşta hararet yapar.
Bir diğer yöntem olarak ise aracın harareti 40 ila 50 derece arasındayken hararet müşürünün fişini çekmek. Bu işlemin ardından kontağı kapatın ve tekrar açın. Bu işlem hararet göstergesinin sıfıra düşmesine neden olacaktır. Eğer sıfıra düşerse hararet müşürü sağlamdır.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
uzun yolda sakin kullanırsanız ve inişlerde gaza basmazsanız sıcaklık bir miktar düşer sonra tekrar yükselir. önemli olan belli bir üst limiti hiç geçmemesi, o da araca göre değişiyor. Özellikle yokuş aşağı inerken hararet böyle oluyor.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir. Ancak bu derecelere yükseldiğinde tekrar 90 seviyesine düşmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri