Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Sinirler travma nedeni ile zedelenebilir, kopabilir, bazı çevresel anatomik yapılar nedeni ile basıya uğrayabilir ve sıkışabilir. Bu durumlarda basının kaldırılarak sinirin rahatlatılması ya da kesik uçların bulunarak ya uç uca dikilerek tamiri veya araya bir sinir dokusundan parça konularak tamiri gerekir.
Nöropatik ağrı sinir hasarı ya da sinir sisteminde bir problem nedeni ile oluşan bir ağrı tipidir. Genellikle yakıcı, keskin, bıçak saplanır gibi ve karıncalanma şeklindedir. Ağrı kesintisiz olabileceği gibi, gelip gidebilir de.
Nöropatik ağrı, insanları hayattan kopartmasına rağmen doğru tedavi edildiği taktirde kurtulmanın da mümkün olduğu bir ağrıdır. Normal bir ağrıda yani doku ağrılarında ise sağlam bir sinir sistemi bize ağrı duygusunu duyurur çünkü alarmın çalması için alarmla sistem arasında kablonun sağlam olması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Bazı vitamin eksiklikleri: Vitamin B6 başta olmak üzere B1, B9 (folik asit), B12 ve E vitaminlerinin eksikliğinde sinir hasarı riski yükselebilir. Otoimmün ve inflamatuar süreçler: Çeşitli enfeksiyonlar, lupus, romatoid artrit, Sjögren sendromu gibi hastalıklar, nöropati gelişimi ile ilişkili olabilir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Sinir hücrelerinin sürekli bir hasarı değil, yalnızca basit, geçici bir hasarıdır.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Periferik sinirler beyni ve omuriliği kaslara, cilde ve iç organlara bağlayan karmaşık bir ağ oluştururlar. Bu sinirlerin hasar görmesi, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimi kesintiye uğratarak kas hareketlerini zayıflatabilir, kol ve bacaklardaki normal hissi önleyebilir ve ağrıya neden olabilir.
Epilepsi, parkinson, felç, alzheimer, baş ağrıları, çeşitli uyku bozuklukları ya da akıl sağlığının bozulması şeklinde açıklanabilecek akıl hastalıkları sinir sistemi rahatsızlıkları arasında sayılabilir.
Egzersizin, sinir hücresini uyarıcı faktörlerin salınımı arttırıcı, beyin ve tüm vücut kan akımını arttırıcı, sinir hücre gelişimini arttırıcı etkisi ile birlikte immün yanıt ve metabolizmanın (gelişmiş mitokondriyal sağlık) değişmesinin nöroplastisiteyi geliştirdiğine dair kanıtlar saptanmıştır.
Dolayısıyla, hem merkezi sinir sisteminin hem de periferik sinir sisteminin sağlığı açısından nörotropik B vitaminleri önemli rol oynar.
NÖROPATİK AĞRI ÇEŞİTLERİ
Genellikle şeker hastalığı olan kişilerde görülen diyabetik nöropati ayaklarda ortaya çıkar. Bu ağrı her iki ayakta da hissedilir yani simetriktir ve özellikle de diz altında, ayak bileklerinden başlayıp parmak ucuna kadar ilerleyen, yanma tarzında ağrılardan bahseder hastalar.
İdeal olarak sinirler uç uca ve gergin olmadan tamir edilmelidir. Uç uca tamirin mümkün olmadığı durumlarda ya sinirin yönünü değiştirerek rölatif olarak sinirin boyu uzatılıp uç uca tamir yapılabilir veya vücudun diğer yerlerinden alınan sinir greftleri köprü gibi araya konularak greft ile tamir yapılır.
Sinir hastalığı çok önemli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavisi mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerekir. Sinir hastalığına sahip olan kişiler, profesyonel bir yardım alarak bu rahatsızlıktan kurtulmaları mümkündür.
Doğumsal sinir yaralanmalarında sonuç çoğunlukla iyidir. Çoğu olguda 1-3 ay içinde kendiliğinden iyileşme olur, ancak hastaların yüzde 20-30'unda kalıcı fonksiyonel bozukluk görülür. İyileşme oranları yaralanmanın lokalisasyonuna, yaralanma tipine ve şiddetine göre değişir” diye konuştu.
Sinir hasarının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır: Hastalık: Birçok enfeksiyon, kanser, diyabet, lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar sinir sistemi sorunlarına neden olabilir. Diyabet, diyabetle ilişkili nöropatiye yol açarak bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma ve ağrıya neden olabilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyonda en çok uygulanan araçların başında hidroterapi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir. Şayet hasta istirahat, rehabilitasyon ve diğer tedavi yöntemleriyle iyileşmezse ve tetkiklerde ağır düzeyde sinir sıkışıklığı saptanırsa cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Vücut için alınması gereken temel vitaminler arasında yer alan D vitamini, sadece kemik gelişimini değil vücudun birçok alanında görev yapıyor.
Nöropatik ağrılar, sinir sisteminde uzun süredir var olan ve sürekli hale gelen hasarlar nedeniyle gelişir. Bu sinir hasarları beyin tarafından “hoş olmayan his” şeklinde tanımlanır ve ek olarak omurilik ile beyin sinirlerinin hasar karşısında hassasiyet kazanmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri