Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar.
Mutlak Hak: Herkese karşı ileri sürülebilen, hak sahibine en geniş yektiler veren haklar. Yararlanma, kullanma, bulunma yetkisi verir. Sınırlı ayni haklar hak sahibine, mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birisini veya ikisini sağlayan haklardır. Bu haklar irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yüküdür.
Mutlak Haklar herkese karşı ileri sürülebilen ve bu nedenle de herkesin saygı duymakla ve uymakla yükümlü olduğu haklardır. Zamanaşımına uğramazlar, sayıları da yasada sayılanlarla sınırlıdır.
İlgili 26 soru bulundu
- Herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. - Kişinin yaşamsal varlığını ortaya koyan ve hiç kimsenin mahrum edilemeyeceği haklardır. - Mutlak haklara yapılan haksızlıklar için mahkemeler görevlendirilmiştir. - Mutlak haklar başka kişilere devir yapılamaz ve yahut da miras olarak başka kimselere bırakılamaz.
Mutlak haklar sınırlı sayıda olup konusuna göre mallar ve kişiler üzerinde mutlak haklar olarak ikiye ayrılır. Mallar üzerindeki mutlak haklar maddi mallar üzerindeki ve gayri maddi mallar üzerindeki haklar olarak ikiye ayrılır.
Zira üst hakkının sahibine yüklü taşınmaz üzerinde sağladığı yetkiler bir irtifak hakkı; inşaat üzerinde sağladığı yetkiler ise mülkiyet hakkıdır. Dolayısıyla üst hakkı içeriğinde bir sınırlı ayni hak bir de mutlak hak olmak üzere iki farklı hak bulundurmaktadır.
Kamuya açıklığının tapuya tescil ile gerçekleştiği taşınmaz rehinlerinde istisnai durumlar da söz konusudur; tescile tabi olmayan yasal rehin hakları, alacağın temlikine bağlı olarak rehin hakkının da kendiliğinden yeni alacaklıya geçmesi, miras yoluyla kazanım, mahkeme kararı gibi.
Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alır. Aynı zamanda intifa hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer almaktadır.
Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Mallar üzerindeki en geniş yetkiyi veren mutlak hak, mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı, bir mal üzerinde sahibine bu malı kullanma, bu maldan yararlanma ve bu mal üzerinde tasarruf etme yetkilerini verir. Mülkiyet hakkı dışında mallar üzerinde daha sınırlı yetki veren sınırlı ayni haklar vardır.
Maddi olmayan eşya ise, insanın düşünsel ürünleridir. Bunlara fikri haklar denir. Bir yazarın eseri üzerinde telif hakkı; bir buluşçunun bulduğu yenilik üzerinde patent (buluş/ihtira) hakkı vardır. Bu gibi hakları fikir ve sanat eserleri kanunu, patent, marka, tasarım mevzuatı düzenler.
Ayni Hak, sahibine Eşya üzerinde doğrudan hakimiyet sağlayan bir Hak olduğu için, bu Hakkın belli bir yükümlüsü yoktur. Ayni Hakka herkes uymak zorundadır, dolayısıyla Ayni Hakkı herkes ihlal edebilir. Bu bağlamda, Ayni Hak, herkese karşı ileri sürülebilir, yani Mutlak bir Haktır.
Özel hukukun kapsamına giren hakların bir türü olarak fikrî haklar, malvarlığına ait mutlak haklardandır ve sahibine inhisari yetkiler tanır.
Ayni hak aynı zamanda herkese karşı ileri sürülebilme özelliği taşır, kısacası nisbi değil mutlak hak niteliğindedir.
Gerçek kişiler bakımından intifa hakkı mirasçılara geçmeyeceğinden intifa hakkı sahibinin ölümü halinde intifa hakkı sona erecektir. Yine tüzel kişilik bakımından tüzel kişiliğin sona ermesi ve ticaret sicilinden terkin edilmesi halinde de intifa hakkı sona erecektir.
Miras Yoluyla Mirasçıya Geçmeyen Hak Ve Alacaklar Nelerdir ? Şahsa bağlı haklar, aile hukukuna giren haklar ve yükümlülükler mirasçıya geçmezler. Nafaka hakları mirasçılara geçmezler. Ancak eğer miras bırakan, nafaka davasını açtıktan sonra ölmüşse, mirasçıları bu davayı yürütebilirler.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir. Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir.
Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer. Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir.
Mülkiyet hakkı, kapitalist ekonomik kurallarının hakim olduğu bölge, sistem veya devletlerde; taşınır (menkul) ya da taşınmaz (gayrimenkul) bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma (usus), yararlanma (fructus) ve tasarruf (abusus) yetkisi veren, hukuk düzeninin sınırları içinde kullanılabilen, mutlak ve ayni bir haktır.
Ayrıca bu hak, süreye bağlı şekilde tesis edilir. Üst hakkı süresinin herhangi bir alt sınırı yoktur; fakat en az 30 yıl olacak şekilde düzenlenen irtifak hakları, bağımsız olarak nitelendirilir ve tapu siciline bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Ancak bu hakkın üst sınırı 100 yıl olarak belirtilmiştir.
Bağımlı haklar ise feri yani bağımsız bir hakka bağlıdır. Örneğin; Faiz kefaleti rehin. Sahibine tek taraflı bir irade beyanıyla hukuki durumda değişiklik yaratma imkânı verir. Bu hakların kullanılmasıyla yeni bir hukuki ilişki doğar.
Buna paralel olarak para ile ölçülebilen yani ekonomik değeri olan haklara da malvarlığı hakları denir. Malvarlığı hakları kendi için de dörde ayrılmaktadır. Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
İnsan Hakları Dokunulamaz, Devredilemez ve Ertelenemez Bir Bütündür ve Evrenseldir! Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilişinin 66. yıldönümü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri