Cevap: Araba farı çukur aynadır. Görüntü cisme göre düz ve simetriktir.
Çukur Aynalar
Bu özelliklerinden dolayı otomobil farları ile Güneş enerjisi sistemlerinde çukur aynaların ışığı bir noktaya toplama özelliklerinden yararlanılır. Tümsek aynalara göre daha dar bir alanı gösterir.
⇒ Tümsek Ayna: Yansıtıcı yüzeyi kürenin dış yüzeyi gibi tümsektir. Tümsek aynada görüntü düz, cisimden küçük ve simetriktir. Araba farlarında yukarıdaki özelliklerini saydığımız aynalardan Çukur Ayna kullanılmaktadır. Çünkü ışın büyük alanı aydınlatması amaçlandığı için çukur ayna olması zorunludur.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır.
Çukur aynayı genellikle kaşığın iç yüzüne benzetirler. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara dişçi aynası denilmektedir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskoplarda kullanılırken aynı zamanda diş hekimlerinin de kullandığı aynalardır.
El fenerlerinin iç yapısında kullanılan ayna türü çukur aynadır. Diğer bir ifadeyle içbükey ayna da denir. El fenerlerinde çukur ayna kullanılmasının temel nedeni yayılan ışığı daha fazla alana yaymaktır.
Kahkaha Aynası - Emoji Aynası
Kahkaha Aynası ya da Emoji Aynası yüzeyi düzlem (düz) olmayan içbükey ve dışbükey eğimlere sahip, bakıldığı açıya göre değişik bir derinlik hissi veren ve yansıttığı şekilleri amorf hale getiren aynalardır. Dekoratif amaçlı kullanabileceğiniz sıradışı bir ayna çeşididir.
Tümsek aynalar toplayıcı özelliğe sahip aynalardır. Araba farları, el feneri içerisinde kullanılan aynalar, aydınlatma amaçlı kullanılan lambaların içerisi gibi aynalar bu duruma örnektir. Araba farı, çukur aynaya örnektir.
c.
Araba farı El feneri. Mikroskop (Kalın ve ince kenarlı mercekler birlikte kullanılır)
Normal oturma pozisyonu alarak başınızı hafifçe çevirdiğinizde aracınızın aynada görünmüyor olması gerekir. Sağ tarafta yer alan ayna, sürüş anında baktığınızda aracı görmeyecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. 90 derecelik bir açıyla ayarlanmış yan aynalar, 240 derecelik açıyı görebilmenizi sağlar.
Araç aynaları; dikiz, sol ve sağ yan aynaları olmak üzere üç adettir.
Far; motorlu taşıtlarda kullanılan aydınlatma aracına verilen isimdir. Bu aydınlatma aracı, temelde gece sürüşü esnasında yolu aydınlatmak, karşıdan gelen sürücüyü uyarmak ve aracın görünmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
İkisinde de düz-büyük ve her türlü ters görüntü oluşur. *Tümsek ayna, kalın kenarlı mercek gibi ışığı dağıtır. İkisinde de düz ve küçük görüntü oluşur. Cevabımız:Çukur ayna ile ince kenarlı mercek, tümsek ayna ile kalın kenarlı mercek benzer özellik gösterirler.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır. Taşıtlar ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Aynalar düz, küresel ve parabolik diye ayrılırlar, küresel aynalar da çukur ve tümsek ayna olarak iki çeşittir.
Çukur aynalar aynı zamanda dev aynası olarak da bilinir. Güneş fırınlarında, El fenerlerinde, araba farlarında, ışıldaklarda, deniz fenerlerinde, Dişçilerde, makyaj aynalarında, Mikroskoplarda, teleskoplarda kullanılır. Diş hekimleri diş muayenesinde çukur aynaları kullanırlar.
Cevaplayalım: İçinde çukur ayna kullanılır. Çukur ayna ışığı tek bir odak noktasinda topladığı için bu sayede daha da uzağa yansıtabilir ışığı.
Açıklama: Makyaj aynası çukur aynadır.
Çukur Aynanın Kullanım Alanları
El feneri, araba farları, dişçi aynası, tavan aydınlatmaları, elektrik sobası, makyaj aynası, deniz feneri, ışık mikroskobu, güneş ocağı, teleskopta kullanılır.
Cevap: Güneş ocağında “Çukur ayna” kullanılır.
Güvenlik aynaları "tümsek ayna" türüne aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri