Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Hava filtreleri aracın kilometresi, modeli, markası ve filtrenin durumuna bağlı olarak değiştirilir. Genellikle 10 bin veya 15 bin kilometre sonrası periyodik olarak hava filtrelerinin değiştirilmesi tavsiye edilir.
Bir motorun en hayati parçalarından birisi olan hava filtresi, periyodik bakımlar sırasında mutlaka orijinal yedek parça ile değiştirilmelidir. Motorun akciğeri olarak nitelenen bu önemli parça değiştirilmez ve gereğinden uzun süre kullanılır ise motor sağlıklı çalışamaz ve ömrü ciddi şekilde kısalır.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
İlgili 36 soru bulundu
Marşa basıldığı zaman motor titreyerek başlar. Diğer yandan araç sollama ya da yokuş çıkma gibi yüksek devir gerektiren durumlarda da araç tam performans sergilemeyebilir. Bunlar, motorun hava filtresinin değişmesi gerektiğini işaret edebilir.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir. Bu da motorun ve motor parçalarının daha kolay aşınmasına yol açar.
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
Hava Filtresi Nasıl Temizlenir? Yerinden çıkarılan filtreye, özel olarak üretilmiş temizlik spreyleri uygulanır. Bir süre sonra spreyin çözmeye başladığı tortu, su ile temizlenir ve kuruması için bekletilir. Bu noktada dikkatli olunması gerekir.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Arızalı bir filtreyle aracı kullanmak motora daha fazla zarar verecektir. Bu nedenle araçta motor yağ filtresi arızası ışığı yandığı zaman filtrenin en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Diğer yandan arıza olmayan durumlarda yağ filtresini 8000-12.000 km arasında yol yapıldığı durumda değiştirmek gereklidir.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Filtreler periyodik bakım aralıklarında değiştirilir. Bakım, markaya bağlı olarak 10.000 km ile 30.000 km arasında değişmekte veya 1 yıl sürmektedir.
Dizel araçlarda hava filtresi değişimleri mutlaka 10 bin ya da 15 bin periyodik bakımlarında gerçekleştirilmelidir. Aracınızın motorundaki hava filtresini vakitlice değiştirmek her şeyden önce motorunuzun ömrünü uzatır. Aynı zamanda performans anlamında da daha kaliteli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bir motorun verimli şekilde çalışabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bu parçalardan biri de hava filtresidir. Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Klima filtresi zamanla toz, kir, polen ve diğer hava kirliliklerinden dolayı tıkanır. Bu nedenle klimanın verimi düşer ve hava kalitesi bozulur.
Açık hava filtresi araçların performansını güçlendirerek motorun beygir gücünü arttıran bir üründür. Aracın gücünü arttırır ve bazı toz parçacıklarının motora hasar vermesini engeller.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir.
Sıkça sorulan sorular. Filtre ne sıklıkla değiştirilmeli? Günde 12 saatlik kullanım baz alındığında, HEPA+Karbon filtresi 12 ayda bir değiştirilmelidir.
Uzmanların belirttiğine göre klima filtrelerinin 15 – 30 günde bir temizlenmesi ya da periyodik bakımlarda değiştirilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri