Bunun dışında ehliyeti olduğu hâlde araç kullanırken yapılan denetimlerde ehliyetsiz bir şekilde yakalanma cezası da vardır. Bunun fiyatı da 951 TL'dir. Şu unutulmamalı ki ehliyet taşımak yasal olarak zorunludur.
b) Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmak ve yetkililerin her isteyişinde göstermek zorundadırlar. Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler, 427 Türk Lirası para cezası ile cezalandırılırlar.
2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasını 216 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma 2023 yılı için belirlenen temel cezası 4.060 TL, Ehliyeti yanına almama cezası 2023 yılında 951 TL olarak uygulanmaktadır.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
İlgili 22 soru bulundu
- Birleştirme için vatandaştan herhangi bir ücret ya da belge istenmiyor. Ancak iki karttan biri eskiyse yenileme bedeli ödeniyor. - Yeni ehliyet için istenen sağlık belgesi aile sağlığı merkezlerinden alınabiliyor. - Yenileme için sunulan biyometrik fotoğrafın, son altı ayda çekilmiş olması gerekiyor.
Aynı zamanda ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesinin cezası da 4060 TL olarak belirlenmektedir. Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç cezası için de yine aynı miktarda ceza ödenmektedir. Bunun dışında ehliyeti yanına almama cezası ise 951 TL olarak belirlenmektedir.
Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Stajyer ehliyet, 2 yıl boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanabilme hakkı sağlıyor. Stajyer ehliyet ne zaman biter sorusunun da cevabı niteliğindeki bu süre, sürücü adayının belgeyi nüfus müdürlüklerinden teslim alması ile başlıyor.
Araba sürmek ve trafiğe çıkmak için gerekli olan ehliyetin kaybolması karşılaşılabilen bir durumdur. Yeni dijital veya çipli ehliyeti kaybolan vatandaşların ise yapması gereken ilk şey ehliyetlerini tekrar çıkarabilmek için internet üzerinden veya ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'nden randevu almak olmalıdır.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası 2023
Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyetsiz motor kullanmanın cezası aynıdır. Motor kullanabilmek için de sürücü belgenizin olması gerekir. Sürücü belgeniz var ancak yanınızda değilse 951 TL, sürücü belgeniz hiç yoksa 8.190 TL ceza ödemeniz gerekir.
Diplomalarını gösteren adaylar, diğer şartları da karşıladıkları takdirde sürücü belgesi alabilirler. Eğitimine devam edenler ellerinde en düşük ilkokul diplomaları olmayanlar okudukları kurumdan alacakları öğrenci belgeleriyle ehliyet için başvuru yapabilir!
Bir kişi bir başkasının ehliyetini kullanarak trafikte araba sürüyor ise arabayı süren kişiye ehliyetsiz araba sürdüğü için 5.396 TL, ehliyetini veren kişiye ise farklı nedenler göz önünde bulundurularak idari para cezası verilir.
Size hiç sürücü kartı verilmemişse, takograf sürücü kartı olmadan araç kullanmak suçtur. Sürücü kartınızı diğer sürücülerle paylaşamazsınız.
Yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olanların ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer almaktadır. Yani, otomatik vites ehliyeti ile manuel vites kullanmanın önüne geçilmiştir.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
İlk defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere 1 ya da 2 ay hapis cezası verilmektedir. Ehliyetsiz olarak araç kullanan aracın sürücünün ruhsat sahibine 8.190 TL para cezası verilmektedir. Sürücü eğer uyuşturucu madde kullanmışsa, bu durumda 20.977 TL para cezası ödemesi gerekmektedir.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Sürücü belgesi ekiplerimiz tarafından alındıktan 6 ay sonra, sürücü belgesi alınan vatandaşımız Maliye Bakanlığı kayıtlarında bulunan tüm Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarına ait cezaları ödedikten sonra sürücü belgesini teslim alabilir. ( sürücü belgesi teslimi sırasında ceza yapılandırması kabul ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri