Mesaj servisleri ve sosyal ağ platformlarının kullanımı da yasaklanmıştır. Sürüş sırasında güvenlik öncelikli olmalıdır. Telefonla konuşmak, mesaj göndermek veya sosyal medya uygulamalarını kullanmak dikkatinizi dağıtabilir ve sürüşü zorlaştırabilir.
Birçok sürücü tarafından ihlal edilen kurallardan biri de sürücünün araç kullanırken telefonla konuşması. Ancak seyir halinde cep telefonu ile konuşmak, dikkat dağınıklığı yaratarak kazaya sebebiyet verebilir. Bu ihlal için ise ödenecek tutar 951 TL olarak güncellendi.
Bu düzenlemelere göre seyir halinde iken cep telefonu ile konuşmak 73. madde gereğince yasaktır ve bu yasağı çiğneyen araç sürücülerine tam 92 TL ceza kesilir. Bu cezanın erken ödenmesi durumunda ise ceza tutarı 69 TL gibi bir rakama düşer.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle trafikte seyir halindeyken cep telefonuyla konuşma yasağı 'şartlı' olarak kaldırıldı. Buna göre sürücüler, seyir sırasında cep telefonunu ile handsfree, kablo ve bluetooth kulaklıklar ile açık hoparlör aracılığıyla konuşabilecek.
Araç Kullanırken Cep Telefonu İle Konuşmak Cezası
Aracınızla trafikte seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak kadar telefonla ilgilenmek de dikkat dağınıklığı yaparak kazaya sebep olabilir. Bu trafik kuralının ihlal edilmesi halinde kesilecek trafik cezası tutar 2023 yılında 951 TL olarak güncellenmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Yasaya göre, araçlarda kulaklık ve benzeri aparatlarla cep telefonu ile konuşmak yasak değil. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun tedbirsiz ve saygısızca araç sürme başlıklı 73. maddesi; Seyir halinde kulaklık ve benzeri aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşma konusunda bir yasak bulunmamaktadır.
Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Aracın güvenli bir biçimde yol alması her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altındadır.
Türkiye'de araçta yüksek sesle müzik dinlemek, trafik düzenlemelerinin ihlali olarak kabul edilmekte ve bu nedenle cezai işlem uygulanmaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 61/2 maddesine göre, araç içi ses düzeyi dış mekân ambiyans gürültüsünden daha yüksek olamaz.
Fahri müfettiş tarafından 72 kodlu (72.'İnci maddesi gereğince sürücülerin araçlarında müzik, ses sistemi, haberleşme gibi cihazları kanuna uygun olmayan bir biçimde bulundurmaları yasal değildir. Bu trafik kuralını ihlal edenlere 72 trafik cezası tutarı olan 436 TL idari para cezası kesilir) arkada...
Araba kullanırken telefon görüşmesi yapmak, hem trafik kuralları tarafından yasaklanmakta hem de trafiğin akışını tehlikeye sokabilir. Böyle durumlarda telefon görüşmenizi daha sağlıklı bir şekilde yapabilmeniz için kablosuz kulaklık veya Bluetooth araç kitleri kullanabilirsiniz.
Araç İçerisinde Yüksek Sesle Müzik Dinlemenin Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkıldığında arabada yüksek sesle müzik dinlemek diğer insanların rahatını bozabilir. Aynı zamanda ses kirliliği de yaratan bu durumun ihlal edilmesi para cezasını getirir. Araçta yüksek sesle müzik dinlemenin ceza ücreti 436 TL'dir.
Ters yöne girilmesi oldukça ciddi kazaların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bundan dolayı da ters yön cezası 2023 caydırıcı bir ceza olacak biçimde uygulanmaktadır. 2022 yılına oranla artmış olan ters yön cezasının 2023 yılında 4063 TL olduğu gözlemlenmektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur. Detaylar yazımızın devamındaki gibidir.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Drift cezası plakaya işlenmeyip, ihlali yapan ilgili kişinin sürücü belgesine işlenmektedir.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası
Yüksek sesle müzik dinlemek sürücünün odağının trafikten kaymasına yol açarak riskli durumlar oluşturabiliyor. 2023 yılında yüksek sesle müzik dinleyerek ses kirliliği oluşturmanın cezası 436 TL olarak geçiyor. Bu ceza aynı zamanda 72 ceza maddesi olarak da biliniyor.
Bütün bunlara rağmen ne yazık ki amerikan park kullanımı trafikte yasaktır. Her zaman ceza yazılması söz konusu olmayabiliyor ancak yönetmeliğe uygun olmayan ışık donanımı olarak sayılmakta ve bu sebepten dolayı reddedilmektedir.
Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz. Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
“i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii. Müzik var olan gücüyle inananları doğru yoldan ayıracak derecede tehlikeli bir etkinliktir.
73/C Trafik Cezası Maddesi
73/C trafik cezası kodunda ise trafikte hareket halinde iken araç telefonu veya cep telefonları gibi veya benzer iletişim araçlarının kullanılması yasaktır.
Trafik kuralları özelinde hemen her gün yapılan en sık yapılan yanlışların başında gelen trafikte telefonla konuşma cezası 73.madde gereğince yasaktır. Araç kullanımı sırasında çeşitli şekillerde gerçekleştirilen telefon konuşmaları büyük bir risk içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri