Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Halojen veya Xenon ampullerle çalışmak için tasarlanmış araç farları bu gerekliliği karşılamadığından, fabrika çıkışlı LED far ile donatılmış araçlar hariç LED kullanımı tehlike yaratıyor.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır.
İlgili 16 soru bulundu
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu farı kullanmak yasak değil. Fakat bunların dışında kalan onay almamış Xenon far kullanımına ceza keslimektedir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu 64/1-b-5 doğrultusunda, yönetmelikte belirtilen esasların dışında ışık kullananlara 196 TL para cezası uygulanmaktadır.
H7 LED Far Ampulü Aküyü Bitirir Mi? Düşük enerji ile çalışan LED ürünler, aküde olumsuzluğa sebep olmaz.
Ampul değişimleri garantiyi etkilemez. 900 lümen veren halojen yerine 6000k, gerçek 3000 lümen bir led far o çukuru değil düzgün bir far tasıyla 150 metre ötedeki çukuru bile gösterir.
LED far ömrü ne kadardır? Doğru kullanıldığı zaman 10 yıla kadar kullanılabilen LED farlar, yine kullanım sıklığına da bağlı olarak 2 yıl içinde de tükenebilir.
Peki, LED far yasak mı? LED farların yasak olması, sonradan eklemelerde araç muayenesi sırasında problemler yaşatması nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Standart olmayan, ayarları doğru yapılmayan ve modifiye amaçlı sonradan eklenen farlar aracın muayeneden geçmemesine sebep olur.
Aydınlatma aksamı muayenesi testlerine göre ağır kusur sayılanlar: Park lambalarının arızalı olması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Kaliteli ya da kalitesiz takılan her led, halojen far tasarımlı farlarda maalesef göz alıyor.
Herhangi bir sıkıntısı yoktur. Ancak kaliteli bir led ampul takımı almanızı tavsiye ederim. Fakat eğer uzun farları sellektör dışında sık kullanan bir iseniz kış aylarında pekte performans beklemeyin derim. Ancak sellektör olayında bi-xenon fara yakın bir performansı vardır.
Sarı Tepe Lambası Belirli Araçlar Dışında Yasak!
Tepe lambasını yalnızca görev esnasında kullanabilirler. Bunların dışındaki araçların aksesuar amaçlı da olsa bu uyarı ışıklarını takmaları yasaktır. Trafikte bu ışıkları kullanmıyor olsanız dahi, ilgili donanımı bulundurduğunuz için ceza yiyebilirsiniz.
LED ve halojen araba farı karşılaştırması:
LED araba farı daha az ısındığı için çok daha uzun ömürlüdür, halojen far çok ısınır ve daha sık değiştirmeniz gerekir. LED araba farı çok daha uzun ve geniş bir alanı aydınlatır, halojen far ise çok daha sınırlı bir alanı aydınlatır.
Distribütörün anlaşmalı LPG uygulamacısı yoksa garantiyi bozar. Ancak otomobil tek parça bir ürün gibi muamele görmez. Yani, LPG taktırırsınız, sonrasında müzik setiniz bozulursa, "LPG taktırdığınız için garanti dışı" diyemezler.
İster Xenon, ister parksensörü, ister ışıklı kapı eşiklerinden takın, asla ve asla elektrik alacağınız kabloyu koparıp takacağınız ürünün kablosu ile birlikte tekrar aracın elektrik akışına tekrar bağlamayın. aracınızın elektrikle ilgili tüm donanım ve tesisat kısmı garanti dışı kalır.
Isındıkça fazla akım çeker. Çok akım çekip çok ısınırsa bi yerden sonra yanar. Kaliteli bir led aldıysanız sürücüsü bunu engelleyecektir.
LED far ampulü alırken temel olarak 6 noktaya dikkat etmek gerekir; ampul tipi, parlaklığı, ışık dağılımı, renk sıcaklığı ve ömrü ve garanti süresi olarak sıralanabilir.
Led ampullerin ışık veren çipleri sağa ve sola bakacak şekilde yönünün ayarlanması tavsiye edilir. Bu şekilde far reflektöründen maksimum yansıma sağlanır. Led ampul takıldıktan sonra far ayarı gerekmez. Kalitesi led ampuller far ayarı tutmaz, ışığı dağıtır, yola ışık vermez, karşıdan gelen sürücünün gözünü kamaştırır.
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri