Gaz ayarı iyi ayarlanmamışsa, hava ayarında sorunlar varsa veya karbüratör hava alıyorsa araçlar çekişten düşer. Başka belirtiler ise motor bölümünden ses gelmesi, buhar veya duman çıkması durumları. Egzozdan siyah veya mavi duman çıkması, motorun çalışmaması, klimanın görevini yapmaması gibi belirtiler de görülür.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
Motor arıza lambası sarı yanıyor ise motorda ciddi sıkıntılar olduğu ve bu nedenle motorun arıza moduna girdiği anlamına gelir. Bu arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Yine de motoru uzun süre koruyamayacağı için en kısa sürede servise gidilmesi gerekir.
Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun ifadesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bazı ikaz lambaları muayenede ağır kusur sayılırken motor arıza lambası araç muayenesi esnasında büyük kusur değildir. Bu sebeple motor arıza lambası TÜVTÜRK muayenesinden sorunsuz olarak geçebilir.
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Arabalardaki yağ lambası, motor yağ basıncı düşük bir seviyeye düştüğünde yanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, düşük yağ hacmi, kırık bir valf veya yanmış bir kapak contası gibi çeşitli farklı şeylerden kaynaklanabilir.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Yakıt tüketimi sırasında ortaya çıkan gazların adeta filtrelenmesini sağlayan silindirlerin arızalanması da dizel aracın motor ikaz lambasının yanması durumuna yol açar. Araç motorları belirli seviyelerdeki sıcaklık ve soğuklukta düzgün bir şekilde çalışır.
Bu sorun motor kaynaklı olabildiği gibi fren, buji ve elektronik sistem kaynaklı olabilir. Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır. Aracınızın arıza lambası buji kaynaklı olabilir ve bu durumda buji sistemlerini kontrol etmeli veya ettirmelisiniz.
Servis uyarı lambası ne zaman yanar? Bu ikazın ana amacı, yağ değişimi zamanının geldiğini ya da aracın servis bakım zamanın geldiğini ifade etmektir. Araç üreticisinin hazırladığı katalogda belirtilen sürelerde yanar ve sizi servise gitmeniz için uyarır. Bu da genellikle ya 10 bin km'de bir ya da 15 bin Km'de birdir.
Motor zorlanırsa hem çok yakar hem de motor ömründen gider. Araç kullanımı esnasında çok fazla debriyaj ayarı yapmak baskı balata konusunda sıkıntı yaratır, çok fazla frene basmak da bu sorunu meydana getiri.
Teorik olarak bir motorun omru sasisinin omru kadardir. Yani sasiye 100 yil bir sey olmadiysa o motora bir sey olmaz. Motor yatak sarar yatagi degisir yola devam eder, piston kirar piston degisir yola devam eder.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Eğer bu işaret beliriyorsa, aracınızı kontrol etmenizde yarar var. Sarı ampul, ikaz uyarılı: Bu işaret, arıza anlamına geliyor. Ancak arızanın nerede olduğu tam olarak belirtilmiyor. Arka sis, park, fren, plaka lambası ya da iç aydınlatma kısımlarından birinin arızalı olduğunu gösterir.
6-Sıkışık trafikte aracınız normal olarak çabuk ısınıyorsa ve araç hızlanınca ısı düşüyorsa termostat arızalı demektir. 7-Bazı araçlarda hararet göstergesi bulunmaz, sadece hararet gösteren sıcaklık ışığı bulunur. Bu ışık motor soğuksa mavi renk yanar, hararet yapmışsa kırmızı renk yanar ve uyarı verir.
ama AC klima kompresör devreye girdiği anda motor arıza lambasını yakıyor.O zaman sorun klima kompresörün'de gözüküyor.Devreye girince motor kompresör kayış vasıtası ile çevirmeye çalışıyor.tam anlamıyla çalışmıyor ve motorun düzgün çalışmasına engel oluyor sanırım ondan arıza lambasını yakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri