Ciltte pul pul dökülme için alınabilecek en doğru önlem etkili bir nemlendirici kullanımı olacaktır. Su bazlı nemlendiriciler ile yüzde oluşan veya oluşabilecek pul pul görünümün önüne geçmek mümkündür. Cildin ihtiyaç duyduğu yeterli nem sağlanamadığı durumlarda dış takviyelerin sağlanması gerekmektedir.
Derinizin en üst katmanı ölü deri hücreleri ile birlikte birtakım doğal yağlar içerir, bunların derinizde oluşan su kaybını engellemeye yardımcıdır. Eğer bu katman hasar görür ve derinizdeki nem buharlaşarak yok olursa ya da deri hücrelerinin yenilenme süreci anormal bir biçimde hızlanırsa deriniz pullanıp dökülebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Cildin kuruması, pul pul dökülmesi ve cildin mat bir görünüm alması, yeteri kadar A vitamini almadığınızı gösterir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye, A vitamini içeren besinleri bolca tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
Deri döküntüsünün en yaygın sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini yaplayan nemli ve yağlı olan katman kuruduğunda, cilt pul pul dökülmeye başlayarak imdat sinyalini verir. Kuruluk dışında deri döküntüsünün sebepleri, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilir.
Cilt kuruluğuna bağlı olarak pullanma varlığında nemlendirici kremlere başvurulabilir. Kuru cilt için nemlendirici seçerken, ilgili ürünün parfüm, sülfat ve alkol içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun yerine hyaluronik asit, lanolin, gliserin veya mineral yağlar içeren ürünler tercih edilebilir.
Tüm deri tiplerine uygun olan Bepanthol bakım ürünlerini herkes kullanabilir. Özellikle çabuk kuruyup çatlayan ciltler için idealdir. Cildi pul pul dökülen kişileri de memnun eden bu Bepanthol atopik ciltler için olan tasarımlar, ciltte bariyer oluşturarak derinin onarımını sağlar.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığında cilt bariyerinde bazı sorunlara neden olur. Bu sorunların en sık yaşananı ise cildin kuruyup dökülmesidir. D vitamininden uzun süre eksik kalındığında bazı cilt problemlerine de yol açar.
Demir eksikliğinde ise ciltte kuruluk meydana gelmektedir. Bundan dolayı demir eksikliğinin en büyük belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Sık olarak halsizlik şikayetinden müzdaripseniz demir eksikliğinden şüphelenebilirsiniz.
Örneğin, gül sabunu, çay ağacı sabunu gibi içeriği ve hidrasyon özellikleri sayesinde nemi tutan ürünler kuru ve hassas ciltler için sabun seçiminde doğru seçimlerdir. Aynı zamanda aloe vera sabunu da kuru ve hassas bir cilt için doğru bir sabun tercihi olacaktır.
Kuru bir yüze sahipseniz kullanmanız gereken doğal yağlar badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, argan yağı, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Argan yağı E vitamini ve Omega 3 içerdiğinden cildi nemlendirir ve kuru cildin nemlenmesini sağlar.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
A vitamini eksikliğinde deride kuruluk ve pullanma gelişir. Ağızdan alındığında A vitamini karaciğerde depolanır. A vitaminin yaklaşık 1/3'ü karoten formundadır. Karotenlerin başlıca etkisi deriyi ultraviyole (UV) radyasyonundan korumalarıdır.
Vitamin A eksikliğinde ciltte kuruma, kırışıklıklar ve ince pullanmalar görülür.
Vitamin açısından zengin olan vazelin, güneş yanığı sonrası soyulan cildin daha hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar. Ayrıca soyulması esnasında oluşan kaşıntıların da önüne geçer. Derinin soyulduğu yerlere vazelin sürerek ölü derinin bir an önce atılmasını sağlayabilirsiniz.
Cilt kuruluğu yaşayan kişilerde kuruluk dışında cilt bariyer fonksiyonu bozukluğu nedeni ile de alerjik reaksiyonlara daha açık hale gelirler. Kızarıklık ve kaşıntı da kuruluğa eşlik eder. Özellikle egzama ve atopi problemi hayat kalitesini düşürmektedir.
Aynı zamanda tiroid bezinin az çalıştığı hipotiroidi durumlarında da tüm ciltte kuruluk meydana gelir. Eğer son zamanlarda anormal derecede cilt kuruluğunuz var ise mutlaka bir dermatoloji doktoruna muayene olmanız gerekir.
2-Stres Cildi Kurutur
Stres altındayken vücutta kortizol ve adrenalin hormonları artar. Hormonal dalgalanma vücudun su kaybı yaşamasına neden olur.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Geçirgenliğini kaybeden cilt, zararlı bazı unsurlara karşı üstlendiği bariyer görevini yerine getiremez ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder. Kısacası; ortamda alerjenler veya belirli çevresel koşullar mevcutsa, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ve kuru cilt sonucunda atopik cilt görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri