Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır. Muhtemelen çalıştırmada daha çok akım çekip yerine koymak kısa süre rölanti ile mümkün olmaz. Arkadaşların dediği gibi sağlıklı akü 1-2 ayda birşey olmaz.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
motor çalıştıktan sonra aküde şarj olur ama bakım yapılan akülerden ise suyunuda kontrol edin. Eski araçlardaki alternatörlerin rölantideki çıkış gücü oldukça düşüktü, haliyle akü şarj etmek için biraz gaz vermek gerekirdi.
Arabada akü sürekli şarj ve deşarj halindedir. Marş motorunu çalıştırmak için aküden güç alınır ve akü bu süreçte deşarj olur. Arabanın çalışması ile birlikte marş dinamosu ile de akü tekrar elektrik akımı ile yüklenir ve şarj edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Araç çalışırken, alternatör aküyü şarj edebileceği gibi boş bir akünün şarj olma süresi genellikle 15-60 dakika arasında değişmektedir. Zayıflayan ve biten akülerde eğer yapısı takviye yapılmaya uygunsa bir başka aküden takviye yapmak dışında bir yolda akü servisine giderek akü dolumu yaptırmaktır.
Arkadaşlar KONJEKTÖRÜ SORUNSUZ OLAN MOTOR ROLANTİDE KENDİNİ ŞARJ EDER, motorun şarj değeri 12,8'den aşağı olur ise motorda şarj sorunu var demektir, Motor rolantide dahi 12,8 değerinin altında olmamalıdır, Motorun çalıştığı anda MANYETO (volant) harekete geçer ve ateşleme devreye girer.
Aracınızın aküsü, aracınızdaki en önemli parçalarından biridir. Eğer aracınızı çalıştıramıyorsanız muhtemelen aracınızın aküsünde bir problem vardır. Akü bittiğinde aracınız çalışmaz. Normalde araç aküleri, araba çalışırken kendi kendini şarj etmektedir.
Uzun süreli parklarda aracın aküsünün bitmemesi için haftada bir 10 dakika çalıştırmak yeterli olur. Ancak bunun yerine kutup başını sökerek aracı parka öyle bırakmak en iyi çözüm olacaktır.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Kırmızı ucu artı kutbuna ve siyah ucu eksi kutbuna takın. Voltmetre 12,65 volt ile 12,77 volt arasında bir değer okursa, pil tamamen şarj olmuştur. Tam şarjdan daha az bir şey, bir yanıt aramaya devam etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bir araba aküsünün şarj tutmamasının önemli bir nedeni yaştır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Ancak çabuk şarj etme yönteminde 12 V'luk bir akünün dolum hızı 15 – 20 dakika sürebilir. Akünüzün boşalması halinde çok farklı yöntemlerle akünüzü doldurabilir ve yola devam ettiğinizde de akünüzün kendi kendini şarj etmesini sağlayabilirsiniz.
Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Akü şarj etme, takviye ve şarj cihazıyla olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir. Akü şarj cihazı ile şarj etmek, daha uzun soluklu bir çözümdür. Akünün değeri 12,40V'un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V'luk bir akü yaklaşık olarak 15-20 dakikada şarj edilebilir.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Akü Neden Biter? Aracınızı kullanırken, klimanın çok açılması, radyonun kullanılması, sürekli sileceklerin çalıştırılması ya da araç içi lambaların açık bırakılması, akünün hızlı bitmesine neden olur. Akünüz biterse, kesinlikle paniğe kapılmayın. Soğukkanlılığınızı koruyun.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Sağlıklı bir akü 1-2 hafta içinde biter. Çünkü araç çalışmasa bile aküde gerilimler oluşur, etkileşime girer.
Arabada şarj dinamosu denilen alternatör, stator adı verilen bir demirin iletkenlerine sarılmakta ve içeride bulunan mıknatısın dönmesi ile elektrik üretilmesi sonucunda çalışmaktadır. Mıknatısın dönmesi sonucunda oluşan enerji, araba dinamosu tarafından alternatif akıma döndürülür.
Şarj dinamosu, aracın elektrik ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Aracın aküsü azaldığında aküyü şarj eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri