Otomotiv piyasasındaki sorunlar devam ederken sıfır araç almak isteyenler aylarca sıra beklemek zorunda kalıyor.
Uzmanlara göre dünyadaki son yıllarda yaşanan sorunlar hafiflediğinde araç fiyatları da düşüşe geçecek. Uzmanlar araç fiyatlarının en erken 2024 yılında dengeleneceğini söylüyor.
Çip krizi nedeniyle 2021 ve 2022 yıllarında toplamda 12.5 milyon adet araç üretilemedi. Ancak, yayınlanan son raporlar 2023 yılının ortası itibarıyla krizin otomotiv sektörü açısından neredeyse bittiğini ortaya koyuyor.
Açıklamada, galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorununun ortadan kalktığı, fiyatların 3 haftadır artış göstermediği ve yer yer düşüşler de gözlemlendiği belirtildi. Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araç sorununun çözüldüğünü ve fiyat artışlarının durduğunu duyurdu.
Yılın son ayları, normal şartlarda araba almak için en doğru zamandır. Özellikle sıfır araba almayı düşünenler için, yeni yıla girdikten sonra Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan kampanyaları takip etmek de doğru zamanın yakalanması için bir fırsat sunabilir fakat bu dönemde piyasada fiyatlar artış gösterebilir.
İlgili 36 soru bulundu
EL ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ 2023? 2. el araba fiyatları ile ilgili beklenen müjde geldi. İkinci el araç fiyatları ile ilgili müjdeyi Ticaret Bakanı Ömer Bolat verdi. Bolat, ikinci el araçların fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini söyledi.
2023 yılında piyasanın biraz daha normale dönmesi beklenirken sıfır kilometre araçlarında doların düşmesi ile birlikte çoğalmaya başlaması ve 2. el araçlarında değerlerinin düşmesine yol açacaktır. Tabi Dolar düşür ve stok çoğalırsa.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Akü boşalır. Havasızlık nedeniyle kötü kokularla birlikte haşereler de oluşabilir. Lastiklerde kalite kaybı olur. Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir.
Eğer aracı son anına kadar kullandıktan sonra değiştirme amacındaysanız benzinli araçlar için 150.000, dizel araçlar için 250.000 km seviyelerinde araç değiştirmeniz yararlı olacaktır.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Peki, Çip Krizi Ne Zaman Biter? Dünyanın önde gelen çip üreticileri ile otomotiv sektörü liderlerinin öngörüleri, çip krizinin 2023'e dek sürebileceği yönünde birleşiyor.
Bu kapsamda 2023 sıfır araba fiyatlarının 2022 Haziran ayına göre en az %50 artış göstereceği öngörülmektedir.
Sıfır araca sahip olamayanlar ikinci el piyasasına yönelse de umduğunu bulamıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Anıl Aba da 2024 sonuna kadar otomobil fiyatlarında herhangi bir düşüş olacağını ön görmediğini belirtti.
Kışın araba fiyatları düşer mi noktasında piyasa daha durgun olduğundan kışın araba almak daha avantajlı olabilir. Bayram tatilleri özellikle ikinci el araba alım satımında en canlı olduğu dönemlerdir. Kışın araba fiyatları konusunda etkili bir diğer konu ise elbette döviz kurlarındaki değişimdir.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Bir arabanın zaten ömrü, 5 yıl içerisinde çürüyor.
Aracın uzun süre nemli ve kapalı ortamda kalması araç içerisinde rutubet, hareşe vb. istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde aracın uzun süre güneş altında kalması da uzun vadede araç üzerinde güneş yanığı ve lekelenmelerin oluşmasına neden olabilir.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Otomobil son zamanlarda en karlı yatırım araçların dan biri oldu. 10 kişiden 4ü sıfır otomobili yatırım amaçlı satın aldı. Ama uzmanlara göre Bu durum geçici. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, "İnsanlar son iki senedir otomobili bir yatırım aracı olarak görüyor.
Üretimde yaşanan sorunlara, enflasyon ve kur farkı da ekleninde sıfır araç fiyatları iki yıldır sürekli artıyor. Bu durum ikinci el otomobillere de yansıyor. Sektör temsilcileri otomobilin uzun süredir artık ihtiyaçtan çok bir yatırım aracı gibi görüldüğüne, bu nedenle alındığına dikkat çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri