Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer. Katolik Kiliseleri'nde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır; Kitabı Mukaddes'ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır.
Süryaniler her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Mart'ta, Meryem Ana'nın Müjdelenme Bayramı olarak bilinen Siboro Günü'nü kutluyor. Süryani Ortodoks halkı, her yıl Nuhomo (Diriliş - Paskalya) Bayramı'nı, İsa Mesih'in çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmesi maksadıyla kutluyor.
Paskalya, tüm Hristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Süryani Ortodokslar her yıl 25 Aralık'ta Yaldo (Doğuş-Noel) Bayramını kutlarlar. Hıristiyan dünyasında yeni (Gregoryan) takvimi kullanan kiliselerin her yıl 25 Aralık'ta kutladığı Noel bayramı, Süryaniler için de büyük bir coşkuyla kutlanır.
Eski kilise takvimini kullanan Süryani Ortodokslar; her yıl bahar aylarında Paskalya yortusunda 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruçları her gün akşam namazına kadar sürer, daha sonra da perhiz ile sürdürürler.
İlgili 41 soru bulundu
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Hristiyanlık öncesi Süryânîler putperest olup kökeni Aramilerden gelmektedir. Aramiler, Süryânî ismini Hristiyanlığı kabullerinden sonra kendilerini putperest ırkdaşlarından ayırmak için kullanmışlardır. Tarihî kayıtlar, Aramilerin M.Ö. XIV. yüzyılda Suriye'nin doğusunda görünmeye başladıklarını yazar.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Süryanilikte günlük, haftalık ve yıllık yapılan ibadetler vardır. Günlük yapılan ve sadece Süryani inancına özgü olan ve diğer kiliselerce yapılmayan namaz ibadeti vardır. Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır.
9 Nisan: Paskalya Pazarı (katolik, protestan) - Hristiyanlık
Hristiyanların dini bayrami. Hz. İsa'nın yeniden dirilişi ve yaşamın ölüm üzerinde zafere ulaşması.
Yahudiler ise Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği günü Pesah yani 'Hamursuz Bayramı' adıyla baharın ilk dolunayından sonraki 14'üncü günde kutlamaktadır. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.
Paskalya tüm Hristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. 2023 yılında Paskalya 9 Nisan Pazar günü kutlanıyor.
2021 PASKALYA YORTUSU TARİHİ
Doğu Kiliseleri (Apostolik Ortodoks Süryani, Kıpti, Habeş ve Ortodoks) Paskalya bayramını 2021'de 2 Mayıs'ta, Batı Kiliseleri Katolik ve Ermeni Apostolik Kilisesi ise Paskalya Yortusu'nu 4 Nisan'da bugün kutluyorlar.
Paskalya Bayramı Ortodokslar, Katolikler ve Protestanlar tarafından farklı zaman dilimlerinde kutlanır. Ancak bayram kutlamaları, yaklaşık olarak mart ile nisan sonuna kadar olan dönemde gerçekleşir.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Ergün, “Eğer define aramak için mezarları tahrip ettilerse, bilsinler ki Süryaniler ile Müslümanlar ölülerini aynı biçimde defnederler ve Süryani mezarlarında altın olmaz. Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur.
Talihsiz papazın üzerindeki paraların çalınmaması polisin şüphesini çekti. Sorgulamada sıkıştırılan “Papadia” (Papaz eşine verilen ad) Teodora sonunda yaklaşık 2 yıldır ilişki kurduğu 41 yaşındaki sevgilisi ile bir olup kocasını öldürdüğünü itiraf etti.
Yusuf Çetin (d. 20 Ağustos 1954; Dargeçit, Mardin, Türkiye), Süryani Ortodoks Kilisesi, İstanbul Metropoliti. "Mor Filüksinos" unvanı ile anılır.
Süryanilik, ilk başlarda Mezopotamya'da boy vermiş, sonra yakın doğuya yayılmış bir Hıristiyan mezhebinin adıyken, günümüzde bir mezhepten çok bir etnik yapıyı, bir halkı tanımlamada kullanılıyor. Zaten Süryaniler de kendini bir mezhep olarak görmüyor. Süryani Kilisesi, bünyesinde birçok grubu barındırmaktadır.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Süryani, kökeni Mezopotamya'nın en eski dönemlerine kadar dayanan bir halka verilen isimdir. Süryani olan kişiler Hristiyanlığı kabul etmişlerdir. Eski bir kültüre sahip oldukları için bu yapıyı korumaya çalışmışlardır. Mezopotamya'nın Sami kökeninden gelen Süryaniler çeşitli bölgelerde yaşamış bir topluluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri