Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Motor stop edildiğinde fan çalışmaya devam eder, ancak kontağı bir tık daha çevirip elektriği kestiğinizde fanın kapanması gerekir.
Özetle: Aracı kısa mesafede çalıştırıp gidip durduğum zaman ( 3-5 km arası ) stop ettikten sonra aracın fanı devreye giriyor ve 5-10 dakika arası çalışıyor.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Fanı kontrol eden röle bir yerden elektrik alıyor olabilir.Kontrol ettirin. Öncelikle röleyi kontrol etmek gerekli, motor soğuk olduğu halde röle devrede kalıyorsa fan ve hararet müşürüne bakmak lazım. Bazı araçlarda hararet müşürü elektriksel temassızlık yaptığında fanı direk devreye alır.
İlgili 24 soru bulundu
Suyun soğutma verimini kaybetmemesi için motorlar 90 derecede optimum çalışmaya göre dizayn edilir. Motorun soğutma verimine göre fan açma ve termostat için ayrı müşürler bulunuyor otomobillerde. Genel olarak 88-92 oluyor, motosiklette de sanıyorum farklı bir durum yoktur.
Fanın açması bir şeylerin habercisi yani. Klima açık kullanıyorsanız fan açar. Büyük ihtimalle devir-daimde problem var. Aracın suyunu binerken mutlaka kontrol edin.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Aracın fan müşürü arıza yaptığında araç ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa araç îsınmaya devam eder ve hararet yapar. Aynı şekilde aracın fan motorunda sorun varsa müşür emir verdiğinde bile fan motoru bozuk olduğu için çalışmayacak ve araç soğuyamayarak hararet yapacaktır.
Fan Müşürü Arıza Belirtileri; Arızalı müşür her an fanın çalışmasını durdurup aracın hararet yapmasına sebep olabilir. Müşür arızası bazı durumlarda hararet göstergesindeki bozukluk dışında rölanti dalgalanması ve yakıt tüketimindeki artış problemleriyle de kendini gösterebilmektedir.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
ısı sensörü motor ısısını doğru algılayamadığı için fan açıyor olabilir. soketi çekerseniz kaloriferle ilgili sorununuz olursa çözmüş olursunuz.
Klima Fan Motoru yada Araba fan motoru neden ses yapar sorusunun cevabı genelde yağ kir oksitlenme nedeni ile dönüş direncidir. Bu direnci ortadan kaldırarmak için ise yağlama yaparak radyatör fanı sesli çalışıyor sorununuzu kolayca çözebilirsiniz.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Dpf temizlenirken dpf ve motor cok yuksek sicakliklarda calistigi icin motor kapansada dpf sogumasi icin motor fan aciyor. Boyle durumlarda biraz devirli kullanirsaniz bu durum gececektir.
Sonuç olarak fan kapanmadan motoru kapatıp gitme. bence fanin durmasini beklemeye gerek yok. fanin amaci yeterli hava sirkulasyonunun olmadigi durumda ekstra hava akisi saglamaktir.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Aslında hararet müşürü çok önemli bir parça olsa da hararet müşürünün aracın çalışmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Hararet belli bir seviyeye gelince motor fan açar, hararet düşene kadar fan kapanmaz. Eğer fan açık olmasına rağmen hararet kırmızı noktaya gelirse artık yapıcak bişey yok, kenara çekip bekleyeceksin. Hararet kırmızıya gelmedikçe sorun yok demektir. Zaten düşük hızlarda trafikte genelde fan açar.
Ama kışlık termostat tabir edilen termostatla yazın sıcağında dolaştığınız da termostat geç açtığı için radyatördeki su sıcaklığı yüksek olmaktadır. bu nedenle biraz aracı sıkıştırdığınızda kririk sıcaklığa ulaşmakta ve fan bir aksilik olmaması için devreye girmektedir.
Kış soğuğunda en azından 10-15 dk trafiğe takılırsan anca açar. Ama ya sıcağında 5 dk yeterde artar bile.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri