Pesketaryenlik, balık veya diğer su ürünlerinin bulunduğu fakat başka hayvanların etlerine yer vermeyen beslenme düzeni. Pesketaryen beslenmede lakto-ovo vejetaryenlerin tükettiği besinlerin çoğu bulunur ancak vejetaryenler et tüketmez.
Yarı Vejetaryen : Hayvansal kaynaklı gıdalardan yalnızca et ve et ürünlerini tüketmeyen ancak hayvanların üretmiş olduğu ürünleri belirli bir kurala bağlı kalmadan tüketen kişilerdir.
Pesketaryen Beslenme Nedir? Pesketeryan, İtalyanca balık anlamına gelen pesce ile vejetaryen kelimelerinin birleşiminden türetilen bir kavram. Pesko-vejetaryen olarak da bilinen bu diyet türünde kırmızı et hiç tüketilmezken balık yeniyor.
Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler. Yumurta tüketiminde esnektir. Ovo-lacto vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünlerini tüketmeyi reddederler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketiminde esnektir.
İlgili 45 soru bulundu
Dünyada frutaryenizm (fruitarianism) olarak anılan beslenme biçimine sahip frutaryenler, sadece et ve et ürünlerinden, hayvanlardan elde edilen ya da hayvanlar üzerinde test edilerek hazırlanan ürünlerden uzak durmakla kalmıyor, aynı zamanda sebzeleri de hayatlarından çıkarıyorlar.
Semi-vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketilir. Semi-vejetaryenler yumurta, süt ve türevlerini istedikleri kadar tüketirler.
Fleksitaryen beslenme biçiminde daha çok sebze - meyve, baklagile odaklanmak, hayvansal ürünler yerine bitkilerdeki proteine odaklanmak, zaman zaman et ve hayvansal ürünler de tüketebilmek, rafine şeker ve tatlıları azaltmak, en doğal yiyecek formlarını tüketmeye çalışmak bulunuyor.
Hayvansal hiçbir ürünü içermeyen vegan beslenmeyi hayatına uygulayamayan, hayvansal ürünlerden vazgeçemeyenler için sebze ağırlıklı ve daha az hayvansal gıda içeren bir beslenme çeşidi bulunuyor. Fleksitaryen beslenmede bol sebze tüketilse de ölçülü olarak hayvansal gıdalara da yer veriliyor.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Pollo Vejetaryen Beslenme. Kırmızı et ve balık türlerinin tüketilmediği; fakat kümes hayvanlarının tüketilebildiği beslenme çeşididir.
Hepçil, Hepobur ya da Omnivor, hem et hem de otla beslenen canlılar. İnsan, karga, domuz, ayı, maymun, fare hepçil canlılara örnektir.
Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Paleo diyeti, insan atalarının beslenme alışkanlıklarını taklit etmek için tasarlanmış bir beslenme modelidir. Bu diyet, meyve, sebze, et ve kümes hayvanları gibi bütün gıdaların tüketimini teşvik eder. İşlenmiş gıdalar, tahıllar, baklagiler ve yapay tatlandırıcılar ise yasaktır.
Merriam-Webster sözlüğü, kökenini 1993'e kadar götürdüğü "pescetarian" yani pesketaryen sözcüğünün anlamını şöyle veriyor: Beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi. Diğer bir deyişle pesketaryenleri balık ve deniz ürünleri yiyebilen vejetaryenler olarak düşünebiliriz.
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Pamuktan sonra gelen diğer vegan elyafları ise keten, polyester, elastan, likra, rami, bambu, kendir, denim (kot), naylon, suni ipek, tyvek, pvc kumaş, mikrofiber, mantar, akrilik, viskon ve modaldan oluşur.
Vegan mum ne demek şeklinde soruya; vegan içeriğe sahip, temiz içerikli ürünlerin yaygınlaşması sonucu mumlara da uyarlanması ile temiz içeriğe sahip mum ürünleri şeklinde cevap verebiliriz. Bu noktada hayvansal hiçbir içerik barındırmayan malzemeler ile yapılmış mumlar, güvenle kullanılabilmektedir.
Mind diyeti, beyin fonksiyonlarını destekleyen bir beslenme düzeni sağlamayı amaçlar. Beyin dostu diyet olarak da bilinen mind, bazı gıdaların tüketilmesini, bir grup yiyecekten ise olabildiğince sakınılmasını önerir. Bu yiyecek seçimini ise Akdeniz tipi beslenme ve DASH diyetinin önerdiği besinler arasından yapar.
Veganlar, hayvanlardan türetilen ve üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi yapımında deri, kürk, jelatin, yün, ipek gibi hayvansal maddelerin bulunduğu yiyecek dışı maddeleri de kullanmamaya özen gösteriyor. Veganizm, bazen yalnızca bitkisel beslenmeye dayalı bir diyet sanılıyor.
Vegan beslenme bir diyet yöntemi olarak görüldüğü gibi bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak da kabul ediliyor. Birçok ünlü, vegan yaşamı benimsemiş. Pamela Anderson, Joaquin Phoenix, Daryl Hannah, Alanis Morissette, Bryan Adams, Carrie Anne Moss, Natalie Portman ve Tobey Maguire.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Vegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşımaktadır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımı doğru bulunmamaktadır.
Ravistler: Bu bireyler yemeğin pişirilmemesi gerektiğini savunurlar. Eğer pişirilirse yiyeceğin besin değerinin azalacağına inanırlar. Fruvitarianlar veya Früitistler: Bu bireylerin diyetinde sadece meyvelerle ve botanik bakımdan meyve sayılan salatalık, kabak, domates ve biber gibi sebzelerle beslenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri