Astar boyanın ecnebice adı "binder" olarak geçer. Tam kelime anlamı "bağlayıcı" anlamına geliyor. Yani astar boya dediğimiz olay aslında boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, sağlam olmasını, kolay dökülmemesini, altta boya varsa rengi bozmamasını falan sağlama amacı taşır.
Eğer kapsamlı ve zaman alıcı kaynak işlemleri gerekiyorsa, kaynak için onaylanan bir astar kullanımı gereklidir. Astar, oluşan gazlara ve dumana göre kaynak işlerinde güvenle kullanılabilir. Astar ayrıca, çevredeki boyanın yanmasını da önler ve kaynak esnasında tehlikeli sıçramaların oluşmasını engeller.
Pürüzsüz hale gelen yüzeye boyanın daha iyi tutunması için astar atılır. astar 1 gün kadar sertleşir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
İlk olarak, son kat boyanın yapışması için pürüzsüz bir yüzey oluşturmaya yardımcı olur, bu da boyanın daha iyi görüneceği ve daha uzun süre dayanacağı anlamına gelir. İkinci olarak, astar boya yüzeyin sızdırmazlığına ve korunmasına yardımcı olarak neme ve küfe karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Astar boya boyama işleminden önce kullanılması gereken bir malzemedir. Astar boya sprey ile kişiler rahatlıkla boyama işlemlerinden önce astar kullanabilirler. Astarsız bir yüzeye boya yapıldığında çok daha fazla boya kullanılabilir ve alınacak verim düşük olabilir.
Boyama esnasında dikkat edilmesi gereken ilk nokta astardan sonra pütürlü bölgelere zımpara yapmaktır. Kişiler isterse zımpara kâğıdı ile de düzeltme yapabilir.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Astar Boya Sıkça Sorulan Sorular
%17 indirimle Casati Viva Silikonlu 10 kg İç Dış Astar Boya 379 TL'ye, %6 indirimle Bianca Forza Antipas Gri 20Kg 1.815 TL'ye, %45 indirimle Filli Caparol TriMaxx 2.5 lt Astar Boya 463 TL'ye, %6 indirimle Tempo 1/7 İncelen Konsantre Astar 15 Lt 1.120 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Washprimer 1K CF gibi asit içeren sac astarları üzerine polyester macun uygulanabilir mi ? Asit içeren sac astarları üzerine polyester macun uygulaması tavsiye edilmez yapışma problemine neden olabilir.
Oto antipas astar boya renkleri genellikle belirgin olmayan içeriklere sahiptir. Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Universal Astar Sprey Boya
Metal, ahşap, beton, taş vb. diğer yüzeyler üzerinde primer kullanımı idealdir. Yüzeyin boyama işlemi öncesi hazırlanması amacıyla kullanılır. Pas ve korozyona karşı koruma sağlarken hava koşullarına karşı dirençli bir yüzey kazandırır.
Türkiye ortalama şartlarında yeni yapılan boyadan ve vernik işleminden yaklaşık 15 gün / 2 hafta sonra pasta cila yapılabilir. Çizik giderme adımlarından sonra son katta mutlaka cila yapılmalıdır. Netfer Paroto ile yapılacak uygulama ile hem parlatma hem de boya koruma faktörleri tek ürünle sağlanmış olur.
Astar uygulanmazsa ne olur? Alçı çekilen yüzey zımpara yapıldıktan sonra astar uygulanırsa zemindeki toz tamamen ortadan kalkar ve boya direk zemine yapışır. Boya zemine ne kadar sağlıklı nüfus ederse o kadar sağlam olur. Boya silinirken daha dayanıklı olur.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Uygulama Açıklaması Uygulamadan önce kabarmış, gevşek ve sağlıksız görünümlü yüzeyler kazınmalı, eski sentetik boyalı yüzey hafifçe zımparalanarak yağ ve kir yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak tatbik edilir.
İç ve dış yüzeylerde sentetik son kat boyaların altına astar olarak kullanılır. Yüzeyler her türlü kir, pas ve yağdan temizlenmelidir. Fırça ve rulo uygulamasında 1 L Astar Boya 50-100 ml Dyo Sentetik Tiner ile inceltilir.
Zımpara seçiminiz kullanılan malzemenin sertliğine ve kalitesine göre değişmektedir. Örneklemek gerekirse; Polyester malzemeler için 180 numaralı zımpara, astarlamak için 180 numaralı zımpara kullanılmalıdır. Son işlem olan parlatma evresi için 1200 ile 2000 arasında bir numara seçilmelidir.
Uygulama Açıklaması
Boyama: Fırça ve rulo uygulamasında 1 L Astar Boya 50-100 ml Dyo Sentetik Tiner ile inceltilir, tek kat uygulanır. Bir gün sonra zımpara yapılarak, üzerine sentetik son kat boyalar uygulanabilir. Uygulama sonrası fırça ve aletlerin temizliği Dyo Sentetik Tiner ile yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri