"Kuzugöbeği ebesi, Yalancı kuzugöbeği, Ekşi memet" adlarıyla da bilinir.
Kuzu Göbeği Ebesi Mantarı (Gyromitra Esculenta): Çiğ tüketilmesi durumunda ölümcül bir tehlike oluşturan bu türün beyinsi kıvrımları bulunan bir şekli vardır. Ağulu Mantar (Omphalotus Olearius): Ciddi oranda zehirleme yapısına sahiptir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Halk arasında höbelen mantarı olarak da bilinen bu mantar ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir mantar türüdür. Kuzu göbeği mantarı, yumurtaya benzer ve düzensiz oyuklara sahiptir. Köşeli ve geniş oyukların kenarı dolambaçlı ağ görünümündedir. Kırmızımsı ve sarıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
KİLOSU 400 LİRA
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
Etli kısmı biraz mum kıvamındadır ve sap kısmında silindir ve boş bir yapı bulunur. Tüketilmeye uygun olan kuzugöbeği mantarı, porsiyon kontrolü ile yenmelidir. Morchella cinsinden olan bu faydalı mantar farklı isimlerle de anılmaktadır.
Kuzu göbeği mantarının bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor, ancak tabii ki her mantarda olduğu gibi bu mantarı yemeden önce de dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Öncelikle mantar ve benzeri ürünlere alerjiniz olmadığından emin olmanız gerekiyor.
Eğer mantarlarınız çok sert değilse direkt soteleyerek tüketebilirsiniz. Bir başka pişirme yöntemi ise buharda pişirilmesidir. Sotelenen veya buharda pişirilen mantarlar direkt yenilebileceği gibi garnitür olarak da yenilebilir. Kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor ve az bulunduğu için de oldukça değerli.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Pazarlarda ve manavda ağaç mantarını bulmak olanaklıdır. Günümüzde en sevilen mantar çeşitlerinden olan ağaç yani istiridye mantarı doğada bulunduğu gibi aynı zamanda yetiştirilmektedir. Genel olarak denilebilir ki; doğada kendiliğinden ağaçta yetişen hemen hemen tüm ağaç mantarları yenilir.
Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir. Hava geçirmeyecek ve güneş görmeyecek cam kaplarda ve buzdolabında fazladan 5-10 gün daha saklanabilir.
Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle: Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor.
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri