Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Aracın, fren arıza uyarısı vermesinin birden fazla sebebi olabilir. Basınç uygulayarak frenlerin çalışmasını sağlayan hidrolik yağı taşıyan kablolarda meydana gelen problemler, arıza uyarısına yol açar. Kabloların kopması, yağın boşalmasına neden olarak basıncı engeller ve frenlerin tutmasını önler.
Fren kilitlenmesi, genellikle sürücülerin aşırı hızlıyken aniden frene basması ya da araçların kaygan zemin frene bastığında kilitlenmesidir. Bu durumda tekerleğin dönme hızı yavaşlamıştır. Aslında buna kilitlenme denir. ABS sistemi de burada devreye girerek, araçların kilitlenmesini önler.
Frene bastığınızda pedal, hidrolik sıvısını değil içerdeki gazı sıkıştırırsa bir boşalma hissi oluşur. Bu durumda ya fren hidroliği eskimiştir ve değişmesi gerekiyordur ya da kullandığınız fren hidroliği kalitesi yeterli değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Fren sapması/eğilmesi, tekerleklerinize gönderilen fren kuvvetinin oranıdır. Bu oran yüzde olarak belirtilir ve ön tekerleklere giden etkin frenleme gücünü belirler . Önden çekişli bir araç (FWD araba) genellikle %80'e kadar önden çekişe sahiptir.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
2.Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur.
Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz. Hayati önem taşıyan bu sistem ve unsurun her zaman sorunsuz çalışması gerekir.
Motor çalışmıyorken frene bastıkça frenin sertleşmesi gerekir. Eğer sertleşme olmazsa fren servosu arızası söz konusudur. Aracın durması ve güvenle yavaşlaması için çalışan fren sistemi çok önemli.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Fren hidroliği çok pahalı bir ürün olmasa da değişimi zahmetlidir. Fren hidroliği değişim işçilik ücreti ortalama 100 tl – 200 tl arasında değişiklik gösterecektir. Fren hidroliğinin eksilmedikçe değişmemesi gerektiği görüşü ülkemizde çok yaygındır.
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Çok küçük yapıda olan fren müşürü araç içinde ana mekanizmaya yakın olan bir bölümde bulunur. Fren pedalı doğrultusu ile çalışan müşür, fren pedalına bağlantılıdır. Bunun yanı sıra fren pedalı bölümünde müşür sistemini görmek mümkün değildir.
Fren müşürü aslında basit bir elektrik anahtarıdır, içerisinde devreye elektrik sinyali gönderilmesini sağlayan kontak uçları ve bir yay vardır. Müşürün içindeki bu yay, fren pedalına basıldığında kontak uçlarını iterek temas etmesini sağlar.
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Sıvıya karışan su sıvının kaynama derecesini düşürerek frenlerin daha çabuk işe yaramaz hale gelmesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri