O/D off tuşu en üst vitesi kapatır.
Ancak alt kısımda “off” ibaresi görürseniz de sistem devre dışı kalmış demektir.
over drive yüksek hız yüksek vites anlamına geliryor. yani bu özelliği kapatırsanız o/d off ışığı yanar ve araç yüksek hızlara çıkmaz devir yükselir araç seri olur yakıt artar.
o/d off,şanzımanın son vitese geçmesini engeller.yani aracınız 4 vitesliyse,4. vitese geçmez. daha çok sollamalar için kullanılır.
Ancak çok nadir durumlarda,120km/s üzeri hızlarda sollama yada ani manevra gereksinimi duyulduğunda O/D düğmesine basılarak off konumuna alınması,devrin yükselmesi ile birlikte gaza daha fazla basarak sonrasında tekrar O/D devreye alınarak çok daha hızlı bir ivmelenme elde edilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
OverDrive, yerel kütüphanenizin dijital koleksiyonundan eKitap ödünç almanızı sağlayan ücretsiz bir hizmettir. Kitaplığınızdan bir eKitap ödünç aldıktan sonra Kobo eOkuyucunuzda okuyabilirsiniz.
Marka ve modele göre değişmekle birlikte vites kutusu ve vites kolunun üzerinde veya etrafında D, R, N ve P modları bulunur. Aracı sürüşe hazır hâle getirmek için D (drive) modu kullanılır. Vites kolu R (rear/reverse) moduna getirildiğinde ise araç geriye doğru hareket eder.
Genel tanımını yapmamız gerekirse, Overdrive , şanzımandaki en yüksek vitestir. Motorun belirli bir yol hızı için daha düşük bir RPM'de çalışmasına izin verir. Bu, aracın daha iyi yakıt verimliliği elde etmesine ve otoyolda genellikle daha sessiz çalışmasına olanak tanır.
Işığın sürekli yanık kalması sistemin devre dışı olduğunu göstermektedir. Bazı araçlarda ESP off şeklinde görülür. Bu ışık genelde sürücülerde “ESP off ne demek?” sorusuna neden olur. ESP sisteminde problem meydana geldiğinde de ESP ışığı sürekli olarak yanar.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Yakıt Kapasitesi 40 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 9.7 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 7.3 lt. Karma Tüketim (100 km) 7.1 lt.
o tuş over drive on/off tuşudur. O tuşa bastığınızda gösterge panelinde yeşil bir ışık yanar. o ışık yandığında son vites iptal olur. yani aracınızın 1nci 2nci ve 3ncü vitesleri aktif olur.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
O/D tuşu şanzımanın over dirve viteslerine çıkmasını önler yani 4. vitese veya araç sollarken o düğme açıldığında yani ekranda O7D OFF yazdığında şanzıman 4 teyse 3e düşürür ve motor ivmelenir kısacası 3ten yukarı çıkmasına izin vermez 1.2.3 değişir ve 3te kalır...
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
Sürücüler, gösterge panelinde yanan ışık sayesinde ESP sisteminin ne zaman devreye girdiğini görebilir. Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altında tutmak için ESP devreye girer.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz. Sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı yer alır.
D – İngilizcede “Drive” kelimesini temsil ediyor. Yolculuğunuza başlamak ve sürdürmek için bu vites konumunu tercih etmeniz gerekiyor. R – İngilizcede “Reverse” kelimesini temsil ediyor.
Yarı otomatik vites araç kullanırken atmanız gereken ilk adım, arabanızı çalıştırmadan önce nötr pozisyonu bulmayı içerir. Nötr konum, aracın ileri veya geri hareket etmediği anlamına gelir. Bunun yerine, üzerine herhangi bir hızlanma veya yavaşlama uygulanmadan tamamen durdurulur.
Ufak bir tuş var, basınca gösterge panelinde O/D yanıyor (Over Drive) ve otomatik vites kutusu daha yüksek bir vites aktarma oranında gidiyor.
Rio da yokuş kalkış desteği biraz değişik ama fena değildir. Ayak tam debriyajda ve frende iken sağ ayağı frenden tam ve hızlı çekin debriyaj tam basılı bu esnada yokuş kalkış aracı 3-4 sn tutacak. O arada debriyajdan ayağı kaldırmaya başlarken gaz verin hiç kaçırmadan geriye devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri