Tulum peyniri yaylalarda otlanan hayvanların sütünden elde edilmektedir. Genellikle koyun sütünden elde edilmektedir. Tulum peyniri yapmak için doğal maya kullanılması gerekmektedir. İlkbahar aylarında otlatılan koyunların sütü tulum peyniri yapmak için kullanılmaktadır.
Tulum peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein sayesinde kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla da tüketebilirsiniz. Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir.
Tulum peynirinin yapım aşaması ise özen ister. Şirden adı verilen özel bir maya ile mayalanan bu peynir farklı bir kıvama ve tada sahiptir.
Tulum peyniri, 2500 rakım yüksekliğinde yer alan yaylalarda pek çok farklı çeşitteki otlarla beslenen ve tertemiz yayla suyundan içen koyunlardan alınan süt ile yapılır. İyi bir Erzincan tulumu elde etmek için ise elde yapılmış doğal maya kullanmak gerekir.
Peynir bir gece geçtikten sonra mandıraya getirerek, şeker torbaları büyüklüğünde torbalara koyulur. Yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün üzeri bezle örtülerek, suyunu tamamen çekmesi sağlanır. 10 gün sonrasında bakır tenekelere ufalanarak koyulan peynir kemah tuzuyla tuzlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Tulum peyniri, geleneksel olarak yağsız koyun sütünden üretilir; zaman zaman bu süte farklı oranlarda keçi sütü de katılabilir. Geleneksel tulum peyniri üretiminde, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile dokunmak suratiyle kontrol edilir.
Koyun sütünden yapılan bir peynirdir.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Gerçek tulum peynirini kazındığı zaman dağılır birbirinden çözülür bulgur bulgur olur. Sofraya konduğu zaman gerçeğini ayrıt etmek oldukça kolay olur. Bidon ambalajına konmuş ürünler deriye nazaran biraz daha beyaz olur, yumuşaklık konusunda deri peynirinden biraz daha yumuşak olur.
Diğer peynirlere göre daha parlak görünümlü, daha güzel kokulu, tam yağlı ve daha lezzetlidir. Peynirin tuzlanması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesi. Çok hijyenik olmasını ve olabilecek mikroplardan arınmasını temin etmektedir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Tulum peyniri, geleneksel olarak yağsız koyun sütünden üretilir; zaman zaman bu süte farklı oranlarda keçi sütü de katılabilir. Geleneksel tulum peyniri üretiminde, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile dokunmak suratiyle kontrol edilir.
İçerisinde bulundurduğu tuz oranı bakımından tansiyonu olan insanlar tulum peyniri yerken dikkatli olmalıdır. Çünkü tulum peyniri oldukça tuzlu bir peynidir.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Tulum, deri önü yırtılmadan olduğu gibi çıkartılmış kuzu, koyun ve oğlak derisibden yapılır. Kesim sırasında deri çok dikkatli bir şekilde tulum olarak çıkarılır.Suyla karışık ateş külünde iki üç gün bekledikten sonra tüylerin dökülmesi sağlanır ve tabakalama işlemi yapılarak, baş ve arka kısmı tersten sıkıca bağlanır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Erzincan Tulum Peyniri % 17,07 karbonhidrat, % 36,32 protein, % 45,08 yağdan oluşur.
Kıl keçisinin tulumlarında bekletilerek yapılan Erzincan tulumu, Şavak peyniri diye de biliniyor. Yoğun aromalı nefis bir şey. Erzincan'a gitmişken almadan dönülmez. Şahin Çelik Tulum Peynirleri, Erzincan merkezde peynir alabileceğin ideal adreslerden biri.
Tulum Peynirli Sucuklu Ayvalık Tostu Tarifi Nasıl Yapılır? Ekmeği servis tabağına ikiye açın, iki tarafına tereyağı ve salça sürün ,bir tanesi peyniri yerleştirin ,diğer tarafına 10 adet sucuğu yerleştirin ,tost makinesinde altı üstü kızarana kadar pişirin, sıcak servis yapın.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Özellikle yaşlıların kemik sağlığını koruması için tüketmesi gereken bir besindir. Kemik erimesi, eklemlerde oluşan ağrı ve kireçlenmenin önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tulum peyniri neden sarı olur? Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri