Bir farkı yok. Şase toprağı gösterir o kadar. İkiside aynı terane. Bir farkı yok.
Siyah Kablo: Bu kablo aracın şase olarak adlandırılan negatif ucuna bağlanmalıdır. Mavi Kablo: Bu kablo aracın elektrikli antenine ve amfisine bağlanabilir. Teyp açıldığında o kablodan (+) kutup çıkar. Hoparlör Kabloları: Geriye kalan kablolar Hoparlör kablolarıdır.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur. Özellikle 2000'li yıllardan sonra üretilen araçların birçoğunda airbag(hava yastıkları) sistemi vardır.
Kaynak elektrodunun ark oluşturması ve kaynak makinesinden alınan akımın diğer ucunu kaynak yerine birleştirmek için kullanılan bağlantıya kaynak şasesi denir.
İlgili 45 soru bulundu
Şase nin en önüne takılıyor.
arabalar (-) kutubu şaseden alırlar, aküden arabanın şasesine mümkün olduğunca kalın bir kabloyla (-) verilir yani akü kutup başlarından (-) olanı aracın şasesine bağlıdır...
Simetrik devrelerde (şase)belirtilmesi önemlidir. eksi12V ada (-), şaseyade (-) işareti konursa bilmeyen biri ikiucu birleştirir!
Trafiğe çıkış yapan her aracın bir şasi nosunun olması gerekmektedir. Araba şasi numarası ile aracın hangi yılda yapılmış olduğu, hangi marka tarafından kaçıncı üretim evresinde yapılmış olduğu, motor tipi bilgileri ve fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu hakkında bütün bilgilere ulaşılabilmektedir.
Şase arabanın tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümüdür. Şase bir arabanın güvenliğinin baş unsurudur. Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Satın alınacak ikinci el aracın boya, değişen parça ve hasar bilgisi olmasına karşın, ekspertiz işlemi sonucu araçta boya, değişen parça ve hasar kaydı olmaması durumu bizim için çok önemli. Bu araçların muhtemel 'change' araç olduğunu değerlendiriyoruz.
Araç tanımlama numarası olan şase, aracın belli başlı bölgelerine konumlandırılıyor. Bu yerleşim alanları, otomobillerde araç üzerinde genellikle sürücü kapısının aralığı, kapının iç bölümü ya da sileceklerin paneli üzerinde bulunuyor. Motosikletlerde ise şasi demiri üzerinde bulunuyor.
Makine çıkışında eksi kutup elektroda, artı kutup kaynatılacak parçaya (şaseye) bağlanır.
Eğer çok renkli kablodaki teller siyah ve kırmızıysa siyah tel eksi ve kırmızı tel artı olacaktır. Eğer tellerin ikisi de siyahsa ama birinin üstünde beyaz bir çizgi varsa çizgili tel eksi ve düz tel artı olur.
Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Şase numarasının ister yedek parça teyidi için parça satışı yapan e-ticaret siteleriyle isterse araç satışı öncesi aracınızı satın almak isteyen alıcılar ile paylaşılması tamamen güvenli bir eylemdir.
Trafiğe çıkan her araçta şase numarası olması gerekir. Aracın hangi yıl yapıldığı, hangi marka tarafından kaçıncı üretim evresinde yapıldığı, motor tipi, fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu hakkında tüm bilgilere şase numarası üzerinden ulaşılır.
Gnd, Toprak ise - ucu temsil eder. SİYAH renk ile gösterilir. T.V. (artı eksi yoktur, Faz, Nötr vardır.
17 haneli sistem dâhilinde oluşturulan şasi numarası, 0-9 arası sayılardan meydana geliyor. Ancak kodun içerisinde A'dan Z'ye bir dizi harf de bulunuyor. Numaranın oluşturulması esnasında yalnızca q, o ve i harfleri kullanılmıyor.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır.
İlk olarak; Doğru Akım, artı (+) kutupta kullanılacaksa eğer elektrot pensesi makinenin artı (+) çıkışına takılır. Şase kablosu da eksi (-) çıkışına bağlanır. Diğer bir kullanım şekli ise Doğru Akım'ın ekside kullanılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri