Maalesef süt içerdiği laktoz sebebiyle kedilere zarar vermektedir. Kedilerin sindirim sisteminde, sütte bulunan laktozu parçalayacak kadar enzim yoktur. Kedilere süt verildiğinde, içinde bulunan laktoz kedi vücudunda bulunan diğer mikroorganizmaların hızlıca üremesine ve kedinizin ishal olmasına sebep olur.
Kedilerin bağırsaklarında laktozu sindirecek bir enzim bulunmuyor. Sütlerin içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle yavru kediler görüldüğünde süt verilme fikri oluşabiliyor. Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor.
Yavru kedilerin ilk 8 hafta yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Bu sağlanamıyorsa kediler için özel olarak üretilen laktozsuz sütler veya süt tozları kullanılabilir. Yavru kedilere inek sütü vermek hayati riskler yaratıyor.
Süt özellikle de inek sütü kedilerin tüketimi için çok kötüdür. Bu nedenle de kedilerin kesinlikle inek sütü içmemesi gerekir. Kedilerin genelinde bağırsaklarında süt şekeri olarak da bilinen laktozu sindirecek bir enzim olarak da bilinen laktaz yoktur.
Kediler, süt ve süt ürünlerini sindirme konusunda oldukça hassastırlar. Dolayısıyla hiçbir kediye çiğ süt vermek uygun değildir. Hatta kedinize hiç süt vermemeniz daha olumlu olacaktır. Bunun yerine sindirim sistemlerini rahatlatan yoğurtla kedilerin diyetleri takviye edilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer süt içmiyorsa kedinize bebek muhallebisi, yavru kedi maması ya da kedi sütü tozu da verebilirsiniz.
Veterinerlerde ve eczanelerde yavru kediler için özel yapılmış anne sütü (toz şeklinde) satılmaktadır. Bunun yerine normal pastörize süt kullanmak doğru değildir. Çünkü anne sütünde sadece besleyici maddeler değil yavru kedileri hastalıklardan koruyan antibiyotikler de bulunmaktadır.
Ne yazık ki süt ve süt ürünleri kedilerin sindirim sistemleri için faydalı değildir ve hatta zararlı olabilir.
Yavru kediler için 1 tatlı kaşığı süt tozuna, 3 tatlı kaşığı su eklenerek hazırlanması tavsiye edilmektedir. Yetişkin kediler için, 1 yemek kaşığı süt tozuna 3 yemek kaşığı su eklenerek hazırlanması tavsiye edilmektedir.
Genelde kuru mama ile hiç beslenmemiş kedilere, kuru mamanın yapısı alışılmadık gelebilmektedir, bundan dolayı ilk denemede kuru mamayı reddederlerse endişelenmeyin. Ayrıca, kedinizi kuru mamaya alıştırmak için biraz ılık su ile yumuşatabilirsiniz, fakat bunu asla süt ile yapmayınız.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Hayır, laktoz intoleransı olduğu için ılık süt kediler için güvenli değildir . Yavru kedi ilk haftalarında tüm besin ihtiyaçlarını anne sütünden karşılar. Kediler ne tür süt içebilir? Kediniz kusmuyorsa veya ishal değilse , az miktarda tam yağlı, yağsız veya laktozsuz süt tüketebilir .
Bir kediye illa süt verilecekse insanlar için üretilen laktozsuz süt verilmemelidir. Bunun nedeni ise sütün içerisindeki yağ düzeyinin kediler için aşırıya kaçmasıdır. O yüzden de tamamen kedilere özel formüle edilmiş bir laktozsuz süt gereklidir.
Süt Ürünleri
Yavru kedinin anne sütü hariç süt ile beslenmesi uygun değildir. Kediler yoğurt ve peyniri de oldukça sevmektedirler. Fakat süt ürünlerini içerdiği laktoz kedilerde sindirim problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kedilere yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri vermekte süt vermek kadar sakıncalıdır.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Yavru 4 haftayı doldurduğunda biberonla beslemenin yanı sıra sulandırılmış konserve yavru kedi mamasını ya da bizim tavsiyesiyle evde hazırlayacağınız bir mamayı ona verebilirsiniz. Başlangıçta biberonla beslemeye düzenli olarak devam edin fakat gün içinde ona ılık suyla karıştırdığınız mamayı da bir tabakta verin.
Ayrıca tüm kediler gibi sokak kedileri de etobur hayvanlardır. Onları insanların attığı, yiyebilecekleri bir artığı bulma umuduyla çöpleri karıştırırken görebilirsiniz. Ayrıca sokak kedileri fare, kuş ve yarasa gibi avlayabildikleri canlılarla beslenebilir; cırcır böceklerini, çekirgeleri ve kurtçukları yiyebilir.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Rafine edilmiş yağlar ve yemek yaparken ısıl işlem gören yağlar kediler için düşük sindirilebilir bir yapıya sahiptir. Ya organ ve dokularda birikir yağlanmalara sebep olur ya da sindirilmeden dışarı atılacağı için ani ishallere sebep olur.
Çoğu insan yiyeceğinde olduğu gibi, küçük miktarlarda pişmiş ekmeği, ölçülü olduğu sürece kedilerin yemesinde sorun yoktur. Kediler, ekmeği düzenli olarak değil, arada sırada ödül olarak yemelidir. Sağlık açısından, pişmiş ekmekte kediniz için zararlı bir şey yoktur ancak ölçülü şekilde tüketilmelidir.
Kedilerin salatalık tüketmesi güvenli olabilir, lakin her canlının bireysel ihtiyaçları ve tepkileri değişkenlik gösterebilir. Kediler, etobur canlılar olduğu için temel besin kaynağı et ağırlıklı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri