Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Yüksek tork değerine sahip araçlar ise üzerindeki yükü daha az yakıt tüketimi ve daha iyi performansla taşır. Taşıtlarda torkun en önemli görevleri hızlanma sırasında yüksek hızlara daha çabuk ulaşılması, yokuş yukarı çıkarken, yük varken ve klima sistemi gibi etkenler açıkken aracın çekişinin düşmemesidir.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Bir aks üzerindeki dönme kuvveti ya da bu dönme kuvvetini yaratan sistem tork olarak tanımlanır. Tork birimi ise, döndürme kuvvetinin bir metrelik kolun ucunda yarattığı ağırlığın newton cinsinden ifadesidir. Birim tanımı Newton Metre, kısa yazılış N.m dir.
İlgili 22 soru bulundu
Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse aslında tork, motorun tekerleklere aktardığı itme kuvveti de denebilir. Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Chip Tuning olarak da adlandırılan bu olay otomobillerin mevcut kontrol ünitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Chip tuning işlemi ile araçların sahip oldukları kontrol ünitesine erişilmekte ve bu ünitede yer alan yazılım istenilen biçimde rahatlıkla değiştirilmektedir.
Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
Döndürme kuvveti anlamına gelen tork gücü, aracın motorunda yer alan krank milinin bir dakika içinde sağladığı dönüş sayısıdır. Bu dönüşlerin az ya da çok sayıda olması, aracın sahip olacağı çekiş gücünü belirler. Tüm bunlardan ötürü bir aracın çekişinin yüksek olması, tork kuvvetinin de yüksek olduğunu gösterir.
Torkun yönü nasıl belirlenir? Yani tork, dönme ekseninden uzaklık vektörüyle (r), uygulanan kuvvet vektörünün (F) vektörel çarpımına eşittir. Vektörel çarpımın sonucu yine bir vektör verir, bu vektör çarpılan vektörlerin her ikisine de diktir. Sağ el kuralını kullanarak torkun yönünü bulabiliriz.
Tork değeri ”kuvvet X (çarpı) kuvvet kolu” şeklindeki formül ile hesaplanır. Bu formül baz alındığında, kuvvet kolundaki artış tork değerinde de artış yaratır. Yani kuvvet kolu ne kadar artarsa tork da bir o kadar artar.
Şöyle ki motor torku aracın çekiş kuvvetiyle ilişkiliyken, beygir gücü ise hızı ifade etmek için kullanılıyor. Tork gücünün esasında hızla doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor.
Tork bir motorun temel özelliklerinden biridir: bir motordan çıkan güç, eksenin dönüş hızıyla çarpılarak tork şeklinde ifade edilir.
SI sisteminde Tork birimi Newton-Metre'dir. t=tork, f=kuvvet ve d ise kuvvetin dönme eksenine olan uzaklığı. 3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
1.2 motor araba yokuş çıkar mı konusu birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. 1.2 motor hacmine sahip araba modelleri doğru sürüş tekniği kullanıldığı takdirde yokuşları çok rahat bir şekilde çıkabilmektedir.
130 bg 230 nm torklu bir araçtan bahsediyoruz. Litresine ve silindir sayısına takılmanız ilginç geldi. Eski atmosferik 2.0 araçlardan daha zevkli bir sürüş de sağlar düşük devirlerde yüksek tork verdiği için.
En basit mantıkla açıklayacak olursak tork çekiş gücüdür beygir hız. Beygir ne kadar yüksekse maksimum hızı da o kadar artar. Tork ne kadar artarsa aracın çekiş gücü de artar bu sayede daha hızlı hızlanır.
Bu ifade daha çok aracın ulaşabileceği azami torkun seviyesini ifade eder. Yani bir aracın tork değer 250 Nm ise, bunu kalktığı anda veremez. Hatta belli bir devir sayısına ulaşana kadar da veremez. Örnek ifadeden yola çıkacak olursak, araç 250 Nm tork değerine, devir saati 2500 d/d'yi gösterdiği zaman ulaşabilir.
Bir otomobilin yüksek derecede esnekliğe sahip olması demek onun düşük hızlardan çok süratli hale çok kısa sürede geçebiliyor olması demektir ve burada tork devreye girer.
Aracın yüksek hızlara hemen ulaşması isteniyorsa yüksek araç tork gücüne sahip araçlar tercih sebebi olmalıdır. Eğer aracın uzun yolda aniden hızlanması istenmiyor, ancak hızını koruması isteniyorsa da yüksek araç beygir gücüne önem verilmelidir.
Ama sabit bir viteste, aynı vites içinde kalma kaydıyla ve hız sabit değilken en yüksek taban kuvveti maksimum torkun oluştuğu 4.200 RPM'de 349 NM'de geliyor: 5.235 N.
Tork dolaylı ve doğrudan ölçülebilir. Motor verimini ve şaft hızını biliyorsanız, tork tahmini yapmak için bir güç ölçer kullanabilirsiniz. Bu, tork ölçmenin dolaylı bir yoludur. Torku ölçmenin daha iyi ve daha doğru bir yolu, tork sensörleri veya dönme tork sensörleri kullanarak doğrudan bir yöntem kullanmaktır.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Autovei cihazıyla tork yükseltme işlemi kolaylıkla yapılır. Ecu ve adblue sistemli araçlarda elektronik kontrol üniteleri belli güç sınırını aşmayacak şekilde ayarlanır. Autovei cihazıyla aracın kontrol ünitesine ulaşılır ve buradaki değerler yeni yüklenecek yazılımla istenilen değerlerde değiştirilir.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri