Börülce, fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Bu börülceler iyi gelişmiş bir köke sahip olurlar. Tek yıllık otsu bir bitki olan börülcelerin pek çok farklı tüketim şekli vardır. Bunun yanı sıra börülceler yapısı itibari ile taze fasulyeye çok benzer.
Börülce (Vigna unguiculata), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisi. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
Börülce tanelerinin göbek kısmındaki siyahlıktan dolayı halk arasında bu bitki karnı kara ve siyah göz olarak da bilinmektedir. Özellikle Ege Bölgesi'nde popüler olan, sıklıkla yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir. Kışın kurusu tüketilebilirken yazın da taze börülce mutfaklarda yerini alır.
Börülce çok bereketli bir besindir. Her tarife uyum sağlayan, yedikçe yediren bu besin kilo vermek isteyenlerin mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir.
İlgili 31 soru bulundu
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
- Börülceler sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda bağırsak sağlığını koruyarak kabızlığı giderir.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Ülkemizde börülcenin yetiştirildiği alanların başında Ege Bölgesi gelmektedir. Diğer yandan Akdeniz Bölgesi'nde ve börülce üretimi yapılmaktadır.
Börülcenin diyette tüketimi doktorlar tarafından faydalı bulunmaktadır. İçerisinde bulunan protein sağlıklı bir besin kaynağı olurken, çözünebilen lifler uzun süre tok kalınmasını sağlar. Sindirim sistemini destekleyerek kilo verimini kolaylaştırır.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
Börülce lif oranı yüksek bir bakliyat dır.
Börülcenin ana vatanı Hindistan, Güney Asya ve Afrika'dır.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Börülce, baklagiller familyasına aittir. Bu bitki, dıştan bakıldığında fasulyeye benzer. Börülce bitkisi, tıpkı taze fasulye gibi taze ve zeytinyağlı bir şekilde pişirilerek sofralarda yerini alır. Börülce yalnızca yemek olarak değil turşu ve salata olarak da değerlendirilebilir.
Deniz Börülcesi yüksek oradan tuz barındırdığı için yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketilmesi bazı alerjik reaksiyonlara, ishale neden olabilir.
Börülce tarımı, 40o N enlemine kadar yapılmaktadır. Bilinen 170 Vigna türünün 120 tanesi Tropik Afrika'da, 22 tanesi de Hindistan ve Güney-Doğu Asya'da bulunmaktadır. Günümüzde iklim koşullarının uygun olduğu tüm kuşaklarda yaygındır.
Börülcenin yapısındaki çözünebilen lifler börülcenin içerdiği karbonhidratın kana yavaş yavaş geçmesini sağlayarak şeker dengesinin korunmasına yardımcıdır. Kan şekerini bir anda yükseltip düşürmez. Bu yüzden şeker hastaları tarafından da kolaylıkla tüketilebilir.
Börülce gaz yapar mı? Börülcenin içerisinde bulunan ve bir tür lif olan rafinoz, bazı kişiler için mide ağrısına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
Görünümüyle biraz yeşil fasulyeyi andırsa da kendine has kıtırlığı ve hafif ekşimsi tadıyla onun yeri sofralarda ayrıdır. Özellikle de Ege'de çok sevilir. Farklı türde salataları ve yemekleri yapılır.
Öncelikle börülcesi birkaç saat önceden suya ıslatıyoruz . Daha sonra sıcak suyla haşlamaya başlıyoruz . Börülcenin siyah renkte olmaması için haşlama suyunu birkaç kez değiştiriyoruz. Suyunu süzüp kaynar su ekleyip tekrar tekrar haşlanıyor .
Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile börülce, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve market raflarında yerini alır. Yaz mevsiminde taze bir şekilde tüketilebileceği gibi, derin dondurucuda da yaklaşık 8 - 10 ay kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.
Lif Oranı Yüksek
Börülcedeki lif yapısı çözülen lif olduğundan kötü kolesterolü düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri