Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Genellikle ıslık ve uğultu şeklindeki seslerin araçtaki rulman sorunlarına işaret ettiği bilinir. Aks bilyesi ise en çok rastlanan sorunlardan biridir. Eskime, yağsız kalma, yıpranma ve gevşeme problemleri, bu tür seslerin ortaya çıkmasına neden olur.
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
1.Rot ve Balans Ayarı Sorunları
Bu durumda tek bir lastikte daha fazla hava sıkışması ya da ağırlık dengesindeki bozukluk nedeniyle gıcırtı meydana gelir. Ancak rot ve balans ayarı bozuk olduğundan genellikle lastiklerden uğultu ve davul gibi sesler gelecektir.
Uğultu Sesinin Sebebi Lastikler de Olabilir
Araçtan gelen uğultu sesinin sebebi genelde rulman olsa da nadir olarak lastiklerin özelliğini kaybetmesi de uğultu oluşturabilir. Hatta çoğu zaman arızanın rulman olduğu düşünülür. Rulman değişimi yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar. Lastiklerinizi değiştirdiğinizde balans ayarı yapılmıştır zaten.
Dengesiz aşınma: Dengesiz aşınma fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede lastik rotasyonu yapmalısınız. Uğultu sesi: Düz yolda giderken lastiklerinizden uğultu geliyorsa, rotasyon vakti gelmiş olabilir.
Rot balans ayarı yapılmazsa aracın tekerleri orantısız aşınır ve özellikle yüksek hızlarda tekerin aşınmaya bağlı patlama riski artar. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Rot balans ayarı yapılmayan bir araba hem sağa sola çeker hem de direksiyonu daha zor dönmeye başlar.
Söz konusu eksiklik, bir süre sonra aracın şanzıman sistemi arızasıyla kendini fark ettirir. Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Uğultuya Sebep Olan Lastikler de Olabilir
Otomobilde meydana gelen uğultu, en fazla rulman kaynaklı olsa da, nadirde olsa lastiklerin özelliğini yitirmesinden de kaynaklanabilir.
Şanzımandan gelen seslerin ihmal edilmesi, şanzımanın daha büyük arızalarla karşılaşmasına ve onarım maliyetlerinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle, şanzımandan gelen herhangi bir anormal ses, aracın bir uzmana gösterilmesini gerektirir.
Motor boğulmasının sebebi ise motorun çalışması için benzin ve hava karışımı ile birlikte silindirlere aşırı derecede benzin girmesi sonucunda meydana gelmektedir.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yılın her mevsiminde performans sergilemek amacıyla üretilen bu lastikler mevsim lastiklerine göre daha ortalama bir performans gösterir. Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır.
Yaz lastikleri kışın kullanılmaz çünkü yaz lastikleri kış lastiklerinden daha az yuvarlanma direncine sahiptir. Bu, yol tutuşunu iyileştirdiği gibi gürültü seviyesini de azaltır. Ancak lastiklerinin sırtı, karda ve buzda işlevsel değildir. Kışın yaz lastiklerinin hız performansı düşüktür.
Amortisör ve Süspansiyon Sorunları: Amortisörlerin veya süspansiyon bileşenlerinin aşınması, gevşemesi veya hasar görmesi durumunda sesler oluşabilir. Rot ve Rot Başları: Rot ve rot başlarının aşınması, gevşemesi veya hasar görmesi, dönüşlerde veya yoldaki bozukluklarda sesin oluşmasına neden olabilir.
Tekerler tam karşı yönü gösterirken direksiyon simidi olması gerekenden farklı bir yönü gösteriyorsa veya bunun tam tersi olarak direksiyon tam düz konumdayken otomobil sağa veya sola gidiyorsa rot ayarınız bozuk demektir.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Lastiklerin Titreşim Miktarı
Direksiyon simidinde oluşan titreşim farklılıkları, arabalarını uzun zamandır kullanan sürücüler kolaylıkla hissedebilir. Sürüş esnasında direksiyonun her zamankinden daha fazla ya da anormal şekilde titremesi, rot balans ayarında bir sorun olduğunun sinyalini veriyor olabilir.
Bu tamamen normaldir. Ses dalgaları orta kulağın üç kemiğinden geçerken, üzengi kemiği kulağın orta ve iç kulağı sınırlayan kısmı olan oval pencereye çarpar. Üzengi kemiği oval pencereyi harekete geçirdiğinde, iç kulaktaki sıvı hareket etmeye başlar ve bu da ses işleme sürecini başlatır.
Sol kulakta oluşan çınlama yüksek tansiyon, alerji veya anemi, sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması gibi bir durumun sadece sol kulağı etkileyerek tek taraflı bir tinnitusu işaret eder. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Kulak iltihabı, kulak zarı delinmesi gibi durumlar, kulak uğultusuna neden olabilir. Yüksek Tansiyon: Yüksek tansiyon, kulak uğultusuna neden olabilen bir diğer faktördür. Yüksek tansiyon, kulaklarda çınlama ve uğultu gibi seslerin duyulmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri