Düzenli Olarak Yıkayın – Kir, döküntü ve tuz kendi başlarına paslanmaya neden olmaz, ancak boya bütünlüğüne zarar verdiklerinde, pas önleyici koruma yoluyla aşınabilirler ve pasın yayılmasına izin verebilirler. Arabanızı 3-4 haftada bir yıkamalısınız.
Bir arabanın zaten ömrü, 5 yıl içerisinde çürüyor.
Çürüme metalin su ve havayla yaptığı reaksiyon sonucu oluşur. bu sebeble aracınızın altını zift veya pütür attırırsanız çürümenin önüne geçebilirsiniz.
Aracınız için özel bir güneş koruyucu kılıf alabilirsiniz. Aracınıza su eklemesi yaparak harareti azaltabilirsiniz. Ön ve arka camlarınıza gölgelik takabilirsiniz. Aracınızı gölge olan yerlere park etmeye dikkat edebilirsiniz.
Aracı yıkattıktan sonra çamurlukların içleri, kapı altları, bagaj olukları, motoru, taşıyıcı profili ve kapı direklerini iyice kurulamalısınız. Aracın kaportasında yer alan küçük çizik ve vuruklar paslanmaya yol açabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yapabileceğiniz en önemli şey, araç servis pazarlarında satılan korozyon önleyici sistemleri satın alıp aracınıza uygulamaktır. Araç sayfasını da düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Düzenli bakım nedeniyle şiş ve paslı yalıtım kısa sürede fark edilir ve gerekli önlemler alınır.
Galvanizleme (Galvaniz Kaplama)
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Doluya hareket halinde yakalanma ihtimaliniz varsa battaniye gibi malzemelerden aracınızda taşımanızın faydası olacaktır. Eğer kapalı alan girme gibi bir imkanınız ve yanınıda serecek başka malzemeniz yoksa en iyi yöntem araç içindeki paspaslar olacaktır. Bu sayede aracın büyük bir kısmını zarardan korumuş olursunuz.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Arabayı çok sık yıkamak pek tavsiye edilmez. Kirlenip,çamurlanırsa ihtiyaç varsa tabii ki yıkanmalı ancak her seferinde gıcır gıcır kalsın parlasın diyerek haftada bir kaç defa yıkamak uzun vadede boyayı yıpratır.
Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın lastiklerinin zarar görmesinin engellenmesidir.
Sert Sünger veya Fırça Kullanmak
Bu hata, aracınızın boyasına çizikler oluşmasına ve görüntüsünün matlaşmasına sebep olabiliyor.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Çünkü 90 günden fazla beklemiş otomobillerin bujileri yağlandıktan sonra belirli bir sırayla ateşlenmelidir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması işlemlerinde bujileri döndürmeden yağ basınç göstergesi normal olana kadar motoru marş etmeniz tavsiye edilir.
Maliye Bakanlığı'nın 2021 yılında hazırladığı taslağa bağlı kalınarak yürürlüğe giren yönetmelikle bu faaliyetlere kısıtlama getirildi. Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Olumsuz hava koşulları araçlara zarar verebilir. Kışın yağan dolular araçların çizilmesine, kaportasının ya da camının zarar görmesine neden olurken yaz aylarının kavurucu güneş ışınları boyanın rengini bozabilir. Araba brandaları ise araçları tüm bu olumsuz durumlara karşı korur.
Çekiş gücü yüksek olan bir süpürge ile koltuklarınızı, aralarını da dahil olacak şekilde, süpürmeye başlayabilirsiniz. En son olarak tabanları temizleyebilirsiniz. Koltuk derisine uygun olan temizleme ürünlerini de tercih ettikten sonra, kelerin üzerine sıkarak temizleyebilirsiniz.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Akü boşalır. Havasızlık nedeniyle kötü kokularla birlikte haşereler de oluşabilir. Lastiklerde kalite kaybı olur. Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Uzman araştırmacılar tarafından belirlenen çalışma ve araç sürebilme aralığı, Avrupa standartlarına göre belirlenmiştir. Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır.
Su, tuz ve kireç karışımı gibi çeşitli doğal çözeltiler de kullanabilirsiniz. Beyaz sirke, hidrojen peroksit ve kabartma tozu macunu da uygun seçeneklerdir. Galvanizli çelik borular pas oluşumuna karşı koruma sağlamak için çinko kaplıdır.
Demirin doğada yok olma süresi yaklaşık 100 yıldır.
tanımına bakarsanız da paslanma önleyici yağ çözücü olarak geçer, pas sökücü değil. arkadaş çoktan paslanmış bir zincirden bahsediyor. gazyağı ise yağ çözücüdür. gazyağı ile zincirin üstündeki yağa hapsolmuş kiri ve eskimiş yağı temizlersin. onun da pasla işi olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri