Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Kakao tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Minimum sıcaklık 12 - 15 derece aralığında olmalıdır. Son derece hassas bir bitki türü olduğu için sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmesi de zordur. Kakao üretiminde sıcaklığın 35 derece olduğu yerler uygundur.
Kakao ağacı (The Theobroma) tropik iklimi ekvatorun 20 derece kuzeyinde veya güneyinde yetişemeyecek kadar çok sever. Yani dünya yüzeyinin yalnızca %8'i kakao ağacının yetişmesi için elverişlidir.
Kakao ağacı mükemmel iklim şartlarında yetişmektedir. Güney Amerika ve Afrika kıtaları bu ağacın yetişmesi için en doğru yerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Kakao ağacını doğal yetişme alanları And Dağları'nın etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200–400 m yakınlarındaki yükseltilerdir. Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır.
Kakao ilk olarak Orta Amerika'da üretildi ve daha sonra dünya çapında popüler hale geldi ve günümüzde dünya çapında birçok bölgede üretiliyor. Kakaonun önemini anlamak için en güzel örnek ABD'de, Amerikalılar yılda 2.8 milyar kilo çikolata yiyorlar.
Ağaçlar iki ila üç yaşlarına geldiklerinde meyve vermeye başlarlar; altı - yedi yıl sonra tam verim elde edilir. Kakao ağaçlarının 25-30 yıllık veya biraz daha uzun bir ekonomik ömürleri vardır. Meyve verecek kakao ağacının çiçekleri hem gövdesinde hem de dallarında açar.
Kakao ağaçları 2 ya da 3 yaşına geldiklerinde meyve verirler. Kakao ağacının en verimli olduğu dönem genel olarak 5 ve ya 6 yaşına geldikleri süreçtir. Kakao ağaçları bir yıl boyunca 4000'e yakın çiçek açabilirler. Bu çiçeklerden yalnızca 20 kadarı da meyveye dönüşmektedir.
Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir. Çikolata üretmek için Kakao kitlesine kakao yağı eklenir. Karıştırma, İnceltme, Konçlama ve Temperleme (Şekil Verme) işleminden sonra çikolatamız hazırdır.
Tropikal iklimde yetişen ve bol güneş alması gereken bir ağaçtır. Saksıda veya belli dar bir alanda kakao ağacının yetiştirilmesi mümkün değildir.
Türkiye'de yetişmeyen kakaonun neredeyse tamamı, Afrika ülkeleri Fildişi Sahili ile Gana'dan ithal ediliyor.
Çikolata yapımı için kakao çeşitleri arasında 3 farklı tür kullanılır. Bu kakao türleri Criollo, Forastero ve Trinitario'dur. Hadi, bu türleri yakından tanıyalım!
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Çikolatanın asıl sırrı kavruluş ve mayalanmış 'tanrıların meyvesi 'olarak adlandırılan sihirli çekirdek yani kakaodur. Araştırmalara göre, ilk kez Aztekler tarafından ekilmiş. Yediğimiz çikolata ise kakao, süt, şeker, yağdan oluşmaktadır.
Kakaonun hikayesi, Güney Amerika ve Amazon'un yağmur ormanlarındaki kakao ağaçlarını keşfetmekle başlamıştır. Kakao tozu, fermantasyona tabi tutulmuş, kurutulmuş ve kavrulmuş kakao çekirdeklerinden yapılır. Antioksidan içeriği sayesinde vücudun bağışıklığını güçlendirir. Cilt sağlığının korunmasında yardımcı olur.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor.
Kakao ağacı kaç kilo meyve verir? Ağaçların her biri 1-5 kg ağırlığında meyve verir. Kavunu andıran, 25 cm uzunluğunda, 10-15 cm çapındaki meyvelerden 30-50 adet çekirdek çıkar. Yetişkin bir ağaçtan yılda 0.5-2 kg kurutulmuş çekirdek elde edilebilir (Anon, 2003a).
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
İki çenekli bir bitki olan kakao meyvesi, çikolata yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir. Criollo ağacında yetişen kakao çekirdekleri, lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça pahalıdır. Özellikle Güney Amerika ile beraber Afrika kıtasında yetişen bir ağaç türüdür.
%79 indirimle Kakao Tozu 1 kg 188 TL'ye, %21 indirimle Kenton 100 gr Kakao 20 TL'ye, %16 indirimle Nestle 1000 gr Kakao + Sıcak Çikolata Bardağı 263 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bulmacalarda karşımıza çıkan kalıplaşmış sorular bulunur. Kakao kelimesinin diğer adı bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan bir sorudur. Bu sorunun yanıtı 10 harfli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kakao kelimesinin diğer adına hintbademi yazabilirsiniz.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri