Başkası adına araç kiralayabilirsiniz ancak aracı, kiralama sözleşmesinde ve teslimat belgesinde ismi geçen sürücü veya sürücüler kullanabilir.
"EK SÜRÜCÜLERİ SÖZLEŞMEYE EKLETTİRİN"
Kiralık aracın yalnızca sözleşmede yer alan asıl sürücü ve ek sürücülerin kullanabildiğini aktaran Sağlam, "Aracı sözleşme dışındaki bir kişinin kullandığı durumlarda kurallara göre aracın üzerindeki tüm güvenceler iptal oluyor.
Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
Aracı teslim alırken imzaladığınız sözleşmede sürücü ile birlikte ek sürücünün de kimlik ve ehliyet bilgilerine yer verilmelidir. Asıl sürücü ve kiralama sözleşmesi üzerinde belirtilen ek sürücü de aracı kullanabilir. Kiralama sözleşmesinde belirtilmeyen hiç kimse aracı kullanamaz.
İkinci sürücü aracı bırakabilir mi? Evet, araç kiralama sözleşmesinde “ismi, sürücü/ek sürücü” olarak geçen müşterilerimiz, aracı kiralama sonrası teslim edebilir. Mil puan ile araç kiralanabiliyor mu?
İlgili 20 soru bulundu
Henüz yeni ehliyet almış kişiler araç kiralayıp kiralamayacaklarını merak ediyor. Aslında araç kiralamak için normal şartlarda ehliyetin en az 2 yıllık olması gerekiyor. Fakat bazı araç kiralama firmaları ekonomi sınıf araçları ehliyeti 1 yıllık olan kişilere de kiralıyor.
Aracı kiralayan kişi ile kart sahibinin aynı kişi olması gerekmektedir. Aksi takdirde işlem yapılamaz. Başkasına ait kredi kartıyla araç kiralamanın tek bir yolu vardır. Kart sahibinin de ehliyeti olması gerekir.
Araba kiralamanın şartlarından ilki yaştır. Ehliyet alma yaşı 18 olsa da araba kiralama yaşı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşın altındaki kişiler araba kiralayamazlar.
Gerekli koşulların sağlanması durumunda herkes araba kiralayabilir. Araba kiralamak için gerekli koşulların başında ise en az 2 yıllık ehliyet sahibi olmak geliyor. Ekonomik araçlar için 21 yaş üzeri, orta ve üst sınıf araçlar için 25 yaş üzeri, büyük araçlar için 28 yaş üzeri olmak diğer koşullar arasında yer alıyor.
Araçların kiralık olup olmadığını anlamak dışarıdan bakınca imkansızdır ancak yapılan plaka sorgulamasında ve ruhsat incelemesinde bir aracın kiralık olup olmadığı, şahıs ya da firma adına kayıtlı olduğu öğrenilebilir.
Araç kiralama süresince yapılan trafik ihlali sorgulamasını e-devletten gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet üzerinde cezanızın tüm detaylarını görüntüleyerek ödeme yapabilirsiniz.
Kiralık araç trafik cezası makbuzu emniyet tarafından araç kiralama firmasına tebliğ edilir. Bu tebliğde kesilen cezanın ve saati de yer almaktadır. Araç kiralama firması bu bilgiler ışığında araçları o tarih ve saatte kim tarafından kiralandığını tespit eder.
Trafik Cezalarından Araç Kiralayanlar Sorumludur
Para cezasını zamanında ödemeyi red ederseniz veya unutursanız, kiralık araç şirketi bilgilendirilecek ve daha sonra bu ücrete artı ek ceza eklenecektir. KABİS* kayıtlarına göre trafik cezaları araç kiralayan kişiye TC Kimlik numarası ile Vergi Dairesi üzerinden kesilir.
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan (ana, baba, eş ve çocuklar) ve yerleşim yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce kullanılabilir.
Kiraladığım aracın yakıtını kim karşılar? Kiraladığınız aracın deposu boş olarak size teslim edilebilir. Yakıt için iade ve geri ödeme yapılmaz. Tam tersi olarak dolu depo olarak teslimde edilebilir bu durumda araç kiralama firması sizden aynı şekilde dolu depo şekilde iade alacaktır.
Oto kiralama için ise normal sürücü ehliyetine sahip olmak gerekmektedir. Bu sebeple de 1 yıldan az ehliyeti olanlara kiralık araç hizmeti verilmemektedir.
Nüfus Cüzdanı, Kimlik Kartı ve Geçici Kimlik Belgesi
Araç kiralaması yapılırken nüfus cüzdanınızın mutlaka yanınızda olması gerekmektedir. Rent a car şirketleri nüfus cüzdanı, kimlik kartı ve geçici kimlik belgeniz yok ise araç kiralama işlemini gerçekleştirmeyebilir.
Şehir içinde günlük önemli işleriniz varsa ya da günübirlik bir seyahat planı yaptıysanız, 1 günlük araç kiralayabilirsiniz. Bu şekilde araç kiralarken aracınızı belirlediğiniz saatte teslim alıp, 24 saat sonra aynı saatte teslim etmeniz gerekir.
Bununla birlikte 25 yaşını doldurmamış ise o zamanda araç kiralayamıyorsunuz. Kısacası stajyer ehliyet durumundan muaf olmanız gerekiyor. Bu konu tüm araç kiralama firmalarında olduğu gibi bizde de aynı geçerliliktedir.
Kiralama süresi günlük kiralamalarda en az 1 gün yani 24 saat, aylık kiralamalarda ise 30 gündür. Adrese Araç Teslim Etme ve/veya Adresten Teslim Alma: İstenilen adrese araç teslimi veya istenilen adresten araç teslim alma hizmeti ek ücrete tabidir.
Kredi kartı olmadan araç kiralayabilirsiniz. Aynı zamanda kiraladığınız aracın şartları arasında kredi kartı zorunluluğu bulunmaması gerekir. Otorento, Türkiye'nin tüm havalimanlarında araç kiralama hizmeti vermektedir. Ancak, kredi kartına ihtiyaç olmadan araç kiralanabilecek havalimanları sınırlı sayıdadır.
Kiralık araçla şehir dışına çıkmak yasak mı? Hangi ilden olursa olsun araç kiralama hizmetlerinden bilgi vermeniz halinde il dışına çıkabilirsiniz.
Araç kiralama işlemlerinde Kredi Kartı verilmesi zorunludur. Kredi kartının istenmesinin nedeni gelecek trafik cezaları, karayolları geçişleri, araç uzama talepleri, araç hasar bedeli vb. durumlarda tahsilat yapılabilmesi için kredi kartı zorunludur.
Tüm rent a car araçlarımızda HGS veya OGS yer almaktadır. Ücretli yollardan/köprülerden/tünellerden rahatça geçiş yapabilirsiniz. Geçiş yaptığınız bütün işlemler HGS/OGS hesaplarına işlenir. Otoyol ve köprü ücretleri değişkenlik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri