Arabanın hacimine büyüklüğüne göre değişir o mesela atıyorum fiat uno gibi veya pejo 206 gibi bir araca 6 kişi doldurursan sıkıntı teşkil edebilir ama araç uzun ve geniş ise sorun olmayabilir. Mesela S500L gibi. Hocam her tür araca koltuk ve kemer sayısından fazla yolcu bindirmek yasak.
Motorlu taşıtların tamamında ruhsatta belirtildiği kadar yolcu olmalıdır. Daha fazla yolcu alımı cezaya tabii olacaktır. Fazla yolcu taşıma cezası 2022 yılında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/1 – a maddesine göre 113 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Yolcu sınırı aşma cezası 2023 yılı için 341 TL olarak belirlenmiştir. Araç sürücüleri ve sahipleri fazla yolcu taşıma cezası olarak belirlenen bu tutarı ödemekle yükümlüdür.
Yolcu kapasitesinin aşılması durumunda ise araç sahibine ceza işlemi uygulanmaktadır. Bu noktada araç içerisinde bulunan kişi sayısının ne kadar aşıldığı önemli değildir. Aracın toplam yolcu sayısının 1 aşılması ile 5 aşılması durumunda da aynı miktarda para cezası uygulanmaktadır.
Otomobil: Sürücüyle birlikte en fazla 9 kişinin seyahat edebileceği, insan taşıma amacıyla üretilmiş motorlu araçtır. Taksi: İnsan taşıma amaçlı üretilmiş sürücüyle birlikte en fazla 9 oturma alanına sahip motorlu araçtır.
İlgili 34 soru bulundu
Modern arabalarda ön sırada 2 kişi, arka sırada 3 kişi, 3. sıra bulunuyorsa, 2 kişi oturabilir. Araba koltuğuna emniyet kemeri bağlanır.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
anladım . çok teşekkürler. motora üç kişi binen adama ceza kessen neye yarar.Allah ıslah etsin demek daha makbuldür. Ama kanun 66 lira ceza diyor kasksız kullanıldığında'da 66 tl gibi bir ceza kesiliyor.duruma göre motosiklet bağlanıyor.E üç kişi bindiyse bağlanmasa o motor zaten günah hiç birşeye acımam motora acırım.
Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı. Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Spin ve Drift Cezası Plakaya Yazılıyor Mu? Drift cezası plakaya işlenmeyip, ihlali yapan ilgili kişinin sürücü belgesine işlenmektedir.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un, ikinci el araç satışına yönelik geçtiğimiz hafta açıkladığı yönetmelik, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyunda '6+6' şeklinde anılan uygulama, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen otomobillerin satılmasını önleyecek.
Saatte maksimum 25 kilometre hız yaparak gidilebilir. Kullanılabilmesi için uygun görülen yaş sınırlaması 15'tir. Maksimum hız limiti 50 kilometre ile üzerinde seyreden karayollarında elektrikli scooter kullanılamaz. Elektrikli scooterlara yalnızca bir kişi binebilir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre, kask takmayan sürücülere ceza verilir. Kasksız motosiklet kullanma cezası, 2023 yılı itibarıyla 437 TL olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, sürücülerin ve yolcuların trafik kurallarına uyması ve kask takma zorunluluğunu yerine getirmesi hayati önem taşımaktadır.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
Trafikte diğer araçları, yolcuları ve hatta çevreyi rahatsız eden abartı egzoz cezası 2023 yılı için 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Son düzenlemelere göre, alınan bu ceza 15 gün içerisinde ödendiğinde ise %25 oranında indirim uygulanmaktadır.
Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir. Ayrıca sürücü belgesi alabilmenin diğer şartları ise şunlardır; İlkokul mezunu olmak, bu nedenle ilkokul mezunu olmayanlar sürücü belgesi alamayacaktır.
Önde iki, ortada üç ve arkada iki şeklinde sıralanan 7 yolcu koltuğunun tümünde emniyet kemeri yer alıyor. Fiat Doblo Family geniş bagaj hacmi ile de dikkat çekici.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen 'taksi' genelgesinde polisin, taksilerin yolcuyu almadığını tespit etmesi halinde, yolcu taksiye bindirilecek, taksi almamakta ısrar ederse trafikten men dahil yasal işlemler yapılacak.
Kurallara göre evet, çalışıyorsa almak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri