Binek otomobillerde amortisman hesaplamasında kıst dönem uygulanmaktadır. Binek otomobilin satın alındığı tarihinden itibaren dönem sonuna kadar geçen süre üzerinden amortisman hesaplanır. Bu sebeple 2020 yılına ait amortisman hesaplaması; 160.000*0,20=32.000TL bir yıllık amortisman tutarını ifade eder.
Sıfır kilometre ve ikinci el binek oto alımlarında; şirketin aktifine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir. Amortisman süresi 5 yıl olup, normal amortisman yöntemine göre; her yıl %20'si gider kaydedilmek suretiyle giderleştirilir.
Amortisman oranı 1/ekonomik ömür olarak hesaplanır. Yani 1/10 = 0,10'dur. Yüzde karşılık ise %10'dur. Bu durumda, yıllık amortisman değeri: 10.000 x %10 = 1.000 TL'dir.
160.000-TL aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilir. Bu hükmün uygulanmasında binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınır.
2023 Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Öne Çıkan Noktalar Nelerdir? Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
İlgili 19 soru bulundu
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
Hesaplama için tipik bir örnek vermek gerekirse şu şekilde ilerleyebiliriz: Binek otomobil gider kısıtlaması oranı %15 olarak belirlenmiş olsun ve aracın değerine 50.000 birim diyelim. Bu durumda iş dışı kullanım avantajı olarak kabul edilen tutar 50.000 x 0,15 = 7.500 birim olur.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 2023 yılı için (KDV hariç) 17.000 Türk lirasına kadarlık kısmını gider olarak dikkate alabileceklerdir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanununda ticari kazancın tespitinde vergilendirilecek gelirler ve bu gelirlerden indirilebilecek giderler sayılmıştır. Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır.
Bu yaklaşım doğrultusunda amortisman, bir dönemden daha fazla süre kendisinden yararlanılacak bir maddi duran varlığın elde etme maliyetinin söz konusu varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtılarak her dönem sadece o döneme isabet eden payının gider olarak muhasebeleştirilmesidir (Büyükmirza, 2019: 66).
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.”
Birikmiş Amortismanlar “257-Birikmiş Amortismanlar” hesabında takip edilir. Bu hesap aktifi düzenleyici pasif karakterli bir hesap olduğu için amortisman ayrıldığı zaman bu hesaba alacak kaydı yapılır.
Duran varlıkların yıpranma, aşınma ve eskime payına amortisman denir. Şirketlerin kullanmak üzere aldıkları varlıkların aşınması veya eskimesi halinde gösterilebilen gider payıdır.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Bu çerçevede, taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmelerin faaliyetleri ile ilgili satın aldıkları binek otomobilleri nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir.
Binek otomobili edinimi sırasında ödenen ve maliyet bedeline eklenmesine izin verilen ÖTV, gümrük vergisi ve indiri- lemeyen KDV'den farklı olarak, MTV'nin taşıtın maliyetine eklenmesi söz konusu değildir.
Kararın (b) bendindeki yüzde 1 KDV oranında bir değişiklik yapılmamıştır. Buna göre 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren sıfır (kullanılmamış) binek otomobil satışlarında KDV oranı %20 dir. Binek otomobilin “kullanılmış” sayılabilmesi için özel tüketim vergisine tabi olmaması gereklidir.
Buna göre, Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter gibi (4+1) araçlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobil sınıfına dahil edildiğinden, bu araçların alımında ödenen KDV, Kanun'un 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Yapılan düzenleme uyarınca; gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi matrahının tespitinde, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 TL'ye kadar olan kısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Aşan kısmın ise KKEG olarak dikkate alınması gerekir.
Binek araçlar için yıllık olarak yaptırılan zorunlu sigorta, kasko gibi dönemsel olarak dikkate alınan giderlerde 01/01/2020 tarihinden itibaren aylık gider olarak dikkate alınacak tutarların sadece %70'i gider olarak dikkate alınıp %30'u kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri