Eğer tek sürücü beyanına aykırı olarak aracı başkası kullanırken kaza yapılması durumunda tek sürücü indirimi oranında hasar tazminatından kesinti uygulanır. Yani hasarın bir kısmını sigorta şirketi, kalan kısmını sürücünün kendisi üstlenir ve indirim oranı kadar hasar tazmin ücreti öder.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Ruhsat Sahibi ile Kasko Sigortası Yaptıran Aynı Kişi Mi Olmalı? Ruhsat sahibi ile kasko sahibinin benzer kişi olma zorunluluğu bulunur. Trafik sigortasında olduğu gibi kasko sigortası yaptıracak kişinin aynı kişi olma zorunluluğu bulunur. Bunun yanı sıra kasko sigortası yaptırmak için yaş sınırları bulunmaktadır.
Trafik sigortası, kaza durumunda yalnızca üçüncü şahıslarda oluşan maddi zararları karşılarken; kasko olası çarpma ve çarpılma durumunda sigortalının kendi aracında oluşacak zararları karşılar. Kasko kapsamında karşılanacak zararlar, sigorta yaptıran tarafından belirlenir.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
İlgili 27 soru bulundu
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Kaza sonrası yapılan ekspertiz ile aracın pert olduğu belirlenirse sigorta şirketi kasko poliçesinde belirtilen tutar kadar ödeme yapar. Ödeme yapılacak tutar, poliçede belirlenen tutardan yüksek olmayacak şekilde aracın piyasa değeri ile eşit tutulur.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Araç sahibi, 1 yıl dolmadan kaskolu aracını satmak isterse bu durumunda araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır. Yani kasko poliçesi alıcıya devrilmez.
Trafik sigortası üçüncü şahısları güvence altına alan bir poliçe olduğu için sigorta sahibinin kendi aracında meydana gelen hasarları kapsamıyor. Başka araçların da karıştığı kazalarda her aracın zararı kusuru oranında karşı tarafın poliçesi ile karşılanıyor.
Kasko bir kaza ya da hasar durumunda kendi aracındaki masrafları karşılar. Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.
Kasko motor arızaları eğer teknik sorunlardan kaynaklanıyorsa teminat kapsamındadır. Ancak, motorun rutin bakımlarının yapılıp yapılmadığı durumun değerlendirilmesinde oldukça önemli bir etkendir. Rutin bakımları ihmal edilen motorlar daha sık arızalanabilir.
Motor yanması, sigorta kapsamına girmeyen ve ek teminatlar arasına alınamayan yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık nedeniyle meydana gelmiş ise kasko sigortası bu zararı karşılamayacaktır.
Bu noktada şirket aracını başkasının kullanması mümkün mü sorusuna verilecek yanıt ise hem limited hem de anonim şirketler ve şahıs şirketleri için aynıdır. Cezai işleme tabi tutulması nedeniyle şirket araçlarının şirkette sigortalı olarak çalışan personeller dışında kullanımı oldukça risklidir.
Zorunlu trafik sigortası, Türkiye'de zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ile karşı tarafa verilen zararlar teminat altına alınmaktadır. Park halinde bulunan bir araca çarpılır ise, çarpan aracın zorunlu trafik sigortası tarafından tüm zarar karşılanmaktadır.
13.10.1983 günlü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun itiraz konusu kuralı da içeren 36. maddesi şöyledir: “Madde 36- Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.
Türkiye Sigortalar Birliği kaskoda yaş sınırını 15 olarak belirlemiştir. 15 yaş altı olan araçlar kasko değer listesinde yer almaktadır. Ancak 15 yaş üstü olan araçlar kasko değer listesinde yer almadıkları için sigorta kapsamında değerlendirilememektedir.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Sigorta şirketinin kusurlu olan karşı taraftan alacağını tahsil etmek için hukuki yollara başvurması rücu imkânı ile mümkün hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri