Ortalama 20 yıkama normal bir boya korumanın ömrünü tamamlanmasına yeterlidir.
Boyalı arabaların aslında ucuz gitmesinin nedeni aslında boya değildir. Sonradan arababının tümü en kaliteli 50 yıl garantili boyansa ne önemi var. Eğer kaza yapıp komple boyanacak kadar hasar olduysa o arabanın motor, yürüyen aksam ve elektronik sistemleri çok hasar görmüştür.
Bir arabanın zaten ömrü, 5 yıl içerisinde çürüyor.
Aynı zamanda aracın rengi beğenilmediğinde değiştirmek için boya yaptırılmasına gerek kalmaz. Bunun yerine istenen renkte folyo ile kaplanarak aracın rengi değiştirilir. Aracın boyasının zarar görmesi değerinin düşmesine neden olur. Oysa arabaya folyo kaplama ile boyası korunur ve değerinin düşmesinin önüne geçilir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
İlgili 31 soru bulundu
Bakım doğru ise, dizel motor isteğe bağlı olarak 500.000 kilometre kullanılabilir. Atmosferik benzinli motorlar için tahmini ömür bir milyon kilometredir. Bu kilometreyi net bir şekilde görebilmek için bakımın kesintisiz ve aşırı kuvvet uygulanmadan yapılması gerekir.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur.
PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses, ”boyatılan aracın değeri düşer” kanısının kullanıcılar arasında oldukça yaygın olmasına karşın yanlış olduğunu belirtirken, tam tersine değerini artırdığını belirtiyor.
Araçların komple boyalı olmasının iki sebebi olabilir. Bunlardan biri kaza yapması sebebi ile diğeri ise belli yaştaki araçlarda oluşacak boya yanması ve boya dökülmelerinden dolayı temizlik için yapılan boyadır.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
20 yaşında bir araç masraf çıkartma potansiyeline sahip olsa da yeni bir araçtan daha masrafsızdır. Bu sebeple kondisyonu yüksek, ya da ilk elden bakımlı bir araç bulursanız içiniz rahat alabilirsiniz. Tekerinize taş değmesin.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Boyanın ömrü, sigaradan uzak tutulmuş ve çok sık sıcak ve soğuk hava değişikliğine uğramayan ortamlarda ortalama 6,7 sene kadardır.
Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir.
BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR? Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.
Arabanın bazı parçaları tamamen boyanmış veya lokal olarak boyanmış olabilir. Eğer boyanın sadece ufak kazalardan dolayı uygulandığını biliyorsanız, boyalı araba almanın bir sakıncası yoktur. Zaten piyasa değerinin daha ucuzuna alacağınız için satarken de zarar etmezsiniz.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
Boyanın taşmaması ve sıçramaması için bantlama yapılır. Bu işlemden sonra boyanın rengine göre değişse de yaklaşık 3- 4 kat boya yapılır. Boya kuruduktan sonra boyanın daha uzun süre dayanması için vernik atılır ve artık araç boyama işlemi bitmiş olur.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Aracınızın tümünü değil de sadece küçük bir bölümünü boyatmak istediğinizde, bu işlemi yine ruhsata işletmenize gerek yoktur. Araç renk değişimlerinde, bunun ruhsata işletilmesi zorunluluğu; aracın büyük bir bölümünün boyasını değiştirdiğiniz hallerde geçerlidir.
Güneşe bağlı olarak solmalar ve deformasyonlar olan araçların eğer, bilindik yerlerde ve kaliteli bir fırınlı boya işlemi geçirmiş ise alınmasında bir sakınca yoktur.
kesinlikle. Rektifiye edilmiş aracın motoru sıfır motor gibidir. Bilmeyen için düşebilir.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri