Kaza tespit tutanağı TRAMER sistemine yüklendikten sonra, trafik kazası ekspertiz raporu 3 iş günü içinde çıkar.
Kazadan sonra eksperin gelme süresi, genellikle sigorta şirketinin işleyişine ve kazanın meydana geldiği yerin konumuna bağlıdır. Genellikle kazadan sonra birkaç saat içinde veya en geç bir sonraki iş gününde eksper olay yerine ulaşır.
Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
Oto ekspertiz yaklaşık 45 dakika sürer. Ancak ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkar.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
MADDE 5 – (1) Sigorta eksperi, sigortacı, sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanabilir. (2) Müsteşarlık, eksper atamalarının güvenli ve bizatihi ilgili kişi tarafından yapılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Firmalar hafta sonu mesaiye kaldıklarında genelde hafta içinden sarkan işlemlerin toparlanması amacı ile mesai yaparlar. Yeni bir ekspertiz talebi geldiğinde bu talepler haftanın iş günlerinde işleme alınmaktadır. Tapu Eksperi pazartesi-cumartesi günleri arasında haftanın 6 günü hizmet vermektedir.
Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Araç değer kaybı davası için vekaletname ile görevlendirdiğiniz avukat sunmuş olduğu hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti gereğince Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti alması gerekmektedir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik Kazasında Yüzde 50 Kusur
Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Yeni yönetmeliğe göre, ekspertiz işleminden sonra verilen oto ekspertiz raporu, resmi belge niteliği taşıyabilmesi için en fazla 3 günlük olması gerekiyor. Eğer bir araç satışından 4 gün önce oto ekspertiz raporu aldıysa, o rapor resmi bir belge olarak değerlendirilmeyecektir.
Oto ekspertiz yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanmaktadır.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
Hak sahibi veya Sigorta Şirketi tarafından yapılan eksper atamalarına ilişkin atanan eksper tarafından düzenlenen rapora, raporun tamamlandığına dair yapılan e-Posta ve SMS bildiriminden itibaren 3 iş günü içerisinde https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/sorgu.sbm linki üzerinden hak sahibi itiraz edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri