1.1. Araç Kiralamada Vergiden Nasıl Düşülür? 2022 yılı için aylık kira bedelinin Katma Değer Vergisi (KDV) hariç 8 bin TL'lik kısmı, ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek icracıları tarafından gider olarak yazılabiliyor.
Bu kapsamda, binek otomobillerin kiralanması durumunda, kira bedellerinin Kanun maddesinde ilgili yıl için belirlenen azami tutarı aşması halinde, indirim konusu yapılamayan katma değer vergisi gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde ayrıca gider olarak dikkate alınmayacaktır.
Kiralama yoluyla edinilen araçların aylık kira giderleri, 2023 yılı için 15.000 TL'ye kadar gider gösterilerek vergi matrahından düşülebilir.
Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
Satın aldığınız araçlar için KDV indirimi uygulanmaz ve KDV'yi gider olarak gösteremezsiniz. Fakat araç kiraladığınızda hem KDV indiriminden yararlanır hem de kira bedelini gider olarak göstererek masraflarınızdan düşebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 17.000 TL'ye kadarlıkkısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Gider olarak dikkate alınabilecek tutar olan aylık kira bedelinin 2023 yılı için 17.000,00 TL kadarlık kısmı katma değer vergisi hariç bedeldir.
Gider olarak dikkate alınabilecek tutar olan aylık kira bedelinin 2020 yılı için 5.500 Türk lirasına kadarlık kısmı 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa göre hesaplanan katma değer vergisi hariç bedeldir.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz tarafından alım-satım amaçlı olarak satın alınan araçların “(153) No.lu Ticari Mallar Hesabı”nda, satışı yapılan araçların “(600) No.lu Yurt İçi Satışlar Hesabı”nda, kiraya vermek amacıyla alınan araçların ise “(254) No.lu Taşıtlar Hesabı”nda takip edilmesi gerekmektedir.
1) Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillerin Her Birine İlişkin Aylık KDV Hariç 8.000 TL'ye Kadarlık Kısmı Gider Olarak Dikkate Alınabilecektir.
Şirketin araç alımına ve araç kullanımında gerekli olan masrafları yapması öz sermayenin yanlış kullanılmasına neden olur. Bu nedenle kar etmek isteyen şirketler araç ihtiyaçlarını kiralama yoluyla karşılar.
Vergi avantajları araç kiralama hizmetini yaygınlaştıran sebepler arasında başı çekiyor. Şöyle ki, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemelerinin takibi ile ücretlerin ödenmesi, araç satın alımında tamamen şirketlerin sorumluluğunda oluyor.
Rent A Car Kaskoda muafiyet kasko hasarlarında olay başına sigortalıya düşen ödeme miktarı anlamına gelmektedir. Muafiyet oranı araç bedelinin %2'i, %5'i olabilir.
Araç kiralama noktasında aracın modeli, özellikleri ve tercih edilen kiralama platformu kâr elde etmek için büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte doğru bir yöntem izlendiğinde aracı kiraya vermek son derece mantıklı ve etkili bir kazanç sağlama yöntemidir.
Kira gelirlerinin beyanında, kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri hasılattan indirilebilir. Bu giderlerin kiralayan tarafından karşılanması durumunda, kiraya veren bunları gider olarak dikkate alamaz.
MTV (MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ) GİDER YAZILIP YAZILAMAYACAĞI
Yalnızca taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşanlar, kiraya verdiklerine ait MTV'yi gider yazabilir. Taşıt kiralama dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi gider yazılamazlar.
Buna göre; limited ya da anonim şirketin, personelinden veya başka bir gerçek kişiden otomobilini kiralaması durumunda bahse konu kişi gayrimenkul sermaye iradı elde edilecek ve şirket gerçek kişiye yaptığı ödemelerden %20 tevkifat/stopaj yapacaktır.
Standartlara bağlı olarak kiralama hizmetleri asgari durumda 24 saat süreyle sunulmaktadır. Yani 1 gün süreyle alacağınız hizmetler koşulunda gün içerisinde 14.00 gibi bir saatte kiralama işlemini başlatırsanız, ertesi gün 14.00 saatinde kiralama hizmeti sona erecektir.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Buna göre, Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter gibi (4+1) araçlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobil sınıfına dahil edildiğinden, bu araçların alımında ödenen KDV, Kanun'un 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
Maliye Bakanlığı, milyonlarca serbest meslek erbabının binek türü otomobil alımlarına ilişkin KDV yi indirim konusu yaptırmamaktadır.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
2023 yılı için araç kiralama gider kısıtlaması aylık kira bedelinin 8.000 Türk Lirası kadarlık kısmını gider olarak faturalandırmaya izin vermektedir. Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) ve Katma Değer Vergisi(KDV) tutarı da dahil olmak üzere en fazla 200.000 Türk Lirası kadarlık kısmı gider olarak gösterilebilmektedir.
Araç kiralama hizmetleri, şoförleriyle birlikte yapılmadığı ve 117 serim nolu KDV Genel Tebliğinin (3.2.13.) bölümüne göre 5018 sayılı kanuna ekli cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlara verilmediği sürece tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmemektedir.
– Kiralama faaliyetin dışında şirket adına kayıt ve tescil ettirerek işletmede kullanılan binek otomobillerinin alımında ödenen ve KDV'si indirim konusu yapılamayan araçların nihai tüketicilere veya ticari işletmelere teslimi ya da işin terk edilmesi durumunda, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri