Hastalığın bulaştığı düşünülen kişiden kan alınarak, laboratuvar testleri ile antijen ve antikorlar değerlendirilir. Hepatit B antijeninin pozitif olması kişinin enfekte olduğunu, antikorun pozitif olması ise kişinin hastalığa karşı bağışık olduğunu gösterir.
Hepatit B tedavi edilmediğinde siroza veya kronik enfeksiyona yol açabilir. Hepatit aşısıyla birlikte önlenebilmesi mümkün olan bir hastalık olarak kabul edilen hepatit b hastalığının kesin bir tedavisi söz konudu değildir.
AntiHBs (Hepatit-B yüzey Antikoru)
Bu testin pozitif olması durumu, kişinin öncesinde aşı ya da doğal yolla Hepatit-B virüsüne maruz kaldığını fakat virüsün bulaşıcılığını yitirmiş olduğunu gösterir.
Anti HBs pozitif demek, Hepatit B virüs enfeksiyonuna karşı, kandaki değeri ile de ilişkili olmak üzere, genel anlamda kişinin Hepatit B virüs enfeksiyonuna karşı korunmakta olunduğunun bir göstergesidir.
Akut hepatit B enfeksiyonu geçiren bireylerin alkol ve sigaradan kaçınmaları, sağlıklı gıdalar tüketmeleri, aşırı yorgunluktan kaçınmaları, düzenli uyumaları ve yağlı yiyecekleri tüketmemeleri gerekmektedir. Karaciğer hasarını artırmamak için hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Anti HBS Sonucu
5.0 mIU/ml atında olan değerler negatif olarak değerlendirilirken, bu değerin üzerindeki sonuçlar pozitif olarak değerlendirilir. Ancak kişinin Hepatit B virüsüne karşı yaptırdığı aşının tam koruma sağlaması için bu değerin 12 mIU/ml ve üzerinde olması gerekir.
Hepatit B genellikle kendini belli etmeden ilerler. İlk enfeksiyonda hastaların %20'sinde sarılık görülürken kalan %80'lik kısımda belirti görülmez. Belirti vermeden hastalık ilerledikten sonra kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl aralığından sonra kendini siroz ya da kanser olarak gösterir.
Anti HBS test değerinin 5 mIU/ml düzeyinden yüksek olması pozitif şeklinde kabul edilir. Değerlerin yüksek olması hepatit B bulaşması geçirdiği ve iyileştiğini düşündürür. Hepatit B aşısı olmuş bireylerde tahlilin pozitif (yüksek) netice vermesi, en doğal ve normal olandır.
HBsAg taşıyan kişilerin evlenmesinde sakınca var mıdır? Hepatit B taşıyıcılığı evliliği belirleyici resmi muamele olan nikâh işlemine engel değildir.
Hepatit B virüsü, bazı kişilere bulaştıktan sonra hastalığa yol açmaksızın vücutta yaşamını sürdürebilir. Bazı kişilerde ise hastalık iyileşmesine rağmen virüs vücuttan atılamaz. Bu kişilerde virüs herhangi bir semptoma yol açmasa da kişinin taşıyıcılığı ve dolayısıyla enfeksiyonu bulaştırma riski devem eder.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Hepatit B'nin sık olduğu bölgelerde kişiler genellikle yenidoğan döneminde virüsü doğum sırasında bebeğine farkında olmadan geçiren bir anneden enfekte olurlar. Küçük çocuklar da enfekte bir aile üyesine gündelik yakın temas halinde yaşıyorsa risk altındadır.
Akut veya kronik hepatit enfeksiyonu olmasına bakılmaksızın bütün HBsAg pozitif insanlar bulaştırıcı olarak kabul edilirler.
Hepatit B Antijeni (HBsAg)
HbsAg (yüzey antijeni) bulaşmayı izleyen 15-180 gün sonra ( kuluçka dönemi) kanda tespit edilebilir. 2-6 ay süren akut hepatit döneminde kanda mevcuttur. Hastaların %90'ında bu süre sonunda kanda kaybolur. %10 kişide ise ömür boyu müspet kalır.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.
Virüs alındıktan ortalama 4-6 hafta sonra kanda saptanır. HBsAg saptanmasından bir süre sonra kanda HBeAg pozitifleşir. HBsAg ve HBeAg'nin pozitif bulunduğu dönemde eğer bakılabilirse kanda HBV-DNA'sı ve DNA polimeraz da saptanabilir.
Hastalığı taşıyan kişilerin yakınları da büyük risk altındadır. Cinsel ilişki virüsün bulaşması için en uygun yollardan biridir ve bu haliyle hepatit B cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında da ön sıralarda yeralır.
Hepatit B Yüzey Antijeni (HBsAg) –"Yüzey Antijeni", enfekte bir kişinin kanında mevcut Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan bir proteindir.
HBsAg'nin “pozitif” olması kişinin hepatit B ile enfekte olduğunu gösterir ki akut yada kronik enfeksiyon olabilir. Enfekte olmuş kişiler virüsü diğer kişilere kan yoluyla bulaştırabilirler. Hepatit B virüsü ile ortaya çıkan karaciğer hücre iltihabı ve hasarı hepatit B hastalığı olarak tanımlanır.
Hepatit B Yasak Yiyecekler
Hepatit B hastalığında karaciğer harabı söz konusu olduğu için karaciğeri yoran gıdalardan uzak durulması gerekir. Doymuş yağ oranı ve A vitamini içeriği yüksek olan sığır, koyu, dana eti ve tam yağlı süt ürünleri önerilenden fazla tüketilmemelidir.
Bu kişiler "kronik Hepatit B taşıyıcısı" olarak adlandırılırlar. Virüsü taşıyan annelerden doğan çocukların %80-90'ı kronik taşıyıcı haline gelmektedir. Taşıyıcılık: Taşıyıcıların %50'si belirtisiz olarak virüsü taşır. Kronik taşıyıcılar cinsel eşlerine Hepatit B bulaştırabilirler.
Aşının koruyuculuğu %90-95'tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100'e ulaşır. Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri