Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden belirlenirken, bu işlem ruhsatınıza işlenmektedir. Aracınızın son muayene geçerlilik tarihini beklemeden de TÜVTÜRK istasyonlarından araç muayene randevusu alarak, araç muayene işlemlerini kolayca yaptırabilirsiniz.
Ne yapmam gerekiyor? Farklı bir şey yapmanıza gerek yok. Muayene sonrasında, yeni muayene geçerlilik süresi artık Motorlu Araç Trafik Belgesi'ne işlenmeyecek.
Araç ruhsatının kaybolması ya da araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması durumunda araç ruhsat yenileme işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Ruhsat yenileme noter tarafından yapılan bir işlemdir. Fakat yenileme sebebine göre bağlı bulunan trafik şube müdürlüğüne ya da muayene istasyonuna gitmeniz gerekebilir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Araç Muayene Son Geçerlilik Tarihi Dahil Mi? Motorlu taşıtların son geçerlilik tarihleri ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Muayenesi geçen araçlar muayeneye sokulduğunda yeni muayene geçerlilik süresi ruhsata işlenmemektedir. Muayeneden sonra aldığınız belgede yeni geçerlilik süresi yazacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Ruhsat
Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Otomobillerin son muayene geçerlilik tarihi ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Ancak araç sizdeyken muayenesi biter ve siz aracı muayene işlemine sokarsanız. Yeni muayene geçerlilik tarihi ruhsata işlenmeyecektir. Bu durumda muayene istasyonunda almış olduğunuz belgede aracınızın muayene tarihi yazacaktır.
ARAÇ MUAYENE GÜNÜ GEÇERSE NE OLUR? Araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur sorusunun cevabı şöyledir. Aracın muayenesi 1 gün de gecikse 10 gün de gecikse araç, muayene geçerlilik tarihinin bittiği günden itibaren araç muayene cezasına tabiidir. Yani araç muayenesi 1 gün bile gecikse gecikme cezası ödenir.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Araç muayene istasyonlarında araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı yoktur. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi araç muayene istasyonlarına götürerek muayene ettirebilir. Ayrıca, muayene bittikten sonra yalnızca aracı istasyona getiren kişiye araç teslimi yapılmaktadır.
Normalde; görevli trafik zabıtası madde 34'den işlem yapması gerekir. Uygulama da ise; çoğu trafik zabıtası muayeneden geçemeyen ve 1 ay süre verilen bu araçlara muayene yokluğu cezasını yazmamaktadır.
Herhangi bir sebepten dolayı ruhsat zarar gördüyse ya da kaybolduysa geçici belge başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu süreçte öncelikle ruhsatın kaybolduğunu ya da artık kullanılamaz hale geldiğini emniyete bildirmeniz gerekiyor. Orada düzenlenen belge ile kısa bir süre geçici ruhsata sahip olabilirsiniz.
Aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de dilediğiniz muayene istasyonuna gelerek araç muayene işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanır ve ruhsatınıza işlenir.
Egzoz Muayenesi Araç Muayeneden Kaç Gün Önce Yapılır? Araç sahipleri, muayene saatinden önce 1-2 saat gibi bir süre önce istasyonlara giderek egzoz emisyon ölçümü yaptırabilirler. Böylelikle araçların muayene işlemleri için gerekli olan egzoz emisyon ölçümleri sorunsuz bir şekilde kolaylıkla tamamlanabilir.
İlk muayene süresinin geçerli olduğunu ıspat eden evraklar (Uygunluk belgesi, tadilat yapılmışsa tadilat projesi vs.) Trafik Tescil Şubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı Trafik Tescil Şubesinden temin edebileceğiniz, muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisi.
Ceza sürücü belgesi sahibine değil araç sahibine yansır. Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
Gecikme süresi geçen araçlarda her ay için muayene ücretinin %5'i tahsil edilmektedir. Bu gecikme bedeli tutarları Gelir İdaresi Başkanlığını aktarılmaktadır. Genel olarak muayenesi yapılan bir aracın muayeneden geçememesi ardından bir sonraki muayene için bir aylık süre tanınmaktadır.
Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir. Otomobilin ruhsatında yazan “Tescil Tarihi” kısmından muayene geçerlilik sürenizi öğrenebilirsiniz.
Kredi kartının ön yüzünde bulunan dört haneli rakam "sona eriyor" anlamına gelen expires ya da valid thru yazılarının karşısında bulunur. Türkçe karşılığı ise geçerlilik süresidir. Valid thru kartın son kullanım tarihini bildirir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, 1.062,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri