Sodyum Hipoklorit (Saf Sıvı Klor,Saf Çamaşır Suyu)
Klor, günümüzde suyun dezenfeksiyonu amacıyla en sık kullanılan kimyasal maddedir. Klor suda genellikle elementer klor (Cl2,Klor gazı),Kalsiyum Hipoklorit(Ca(ClO)2) veya sodyum hipoklorit solüsyonu(NaClO, çamaşır suyu) şeklinde uygulanmaktadır.
Sodyum hipoklorit, (NaClO) bir tür tuzdur. Günlük hayatta beyazlatıcı çamaşır sularında kullanılmaktadır. Oda koşullarındaki klor ile sabunlardaki sodyum hidroksit tepkimeye sokularak üretilmektedir.
Çamaşır suyu, kimyasal adı sodyum hipoklorit olan, temizlik ve hijyen amacıyla kullanılan kimyasal maddedir.
Klor ve bileşikleri kâğıt ve dokuma sanayinde ağartma işlemlerinde ve kent içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. Ayrıca evlerde kullanılan ağartıcıların, mikrop öldürücülerin, çok sayıda organik ve inorganik maddelerin üretilmesinde yararlanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Klorlama işleminin bakteriler üzerinde bakterisit bir etkisi vardır. Bu işlemi de glikoz oksidasyonunu engelleyip enzim aktivasyonunu azaltarak gerçekleştirir. Klorlama işlemi sudaki tat ve renk üzerinde etkili olan bakteri ve virüsleri ortadan kaldırır. Bu sebeple de koku, tat ve kimyasal anlamda kontrol sağlar.
Halk dilinde “KLOR” kelimesi genelde suda, yüzme havuzlarında ve temizlik işlemlerinde dezenfeksiyon amacı için kullanılan ve beyaz çamaşırların ağartılması işleminde yer alan kimyasalların adıdır.
Hem ucuz olması hem de güvenlikli ambalajlar içinde satılması nedeniyle özellikle yaygın enfeksiyon veya salgın dönemlerinde daha da ön plana çıkıyor. Halk arasında çamaşır suyu olarak bilinen Sodyum hipokloritte kimyasal olarak etkin klor oranı % 15 -16 civarındadır.
Çamaşır suyu, giysileri temizlemek, kir ve lekeleri çıkarmak, sararan ya da inatçı lekeleri olan beyaz giysileri ağartmak, renkli giysilerin rengini ve parlaklığını korumak için kullanılan kimyasal bir temizleyicidir.
Hepimizin bildiği gibi çamaşır suları oldukça geniş bir alanda kullanılır. Mutfaktan banyoya, genel temizlikten kıyafetlere kadar her alanda bu üründen yararlanıyoruz. Mutfaklarda yüzey temizliğinde mikroplardan kurtulmak için kurtarıcımız olur. Özellikle sık tutulan yerlerde mikropların yayılmasını önler.
Domestos'un İçindekiler
Klorlu çamaşır suyunun aktif maddesi budur. Aktif maddeler: Sıvı, katı ve gaz maddelerin birbirleriyle daha serbest şekilde hareket etmelerini sağlayarak kirleri temizlerler. Parfüm: Domestos kullandıktan sonra banyonuzun daha güzel kokmasını sağlayan kokudur.
İçeriğinde, karakteristik bir kokusu olan Klor bazlı ağartıcı (sodyum hipoklorit) bulunmaz. Ferah kokar. Yoğun kıvamlı klorsuz çamaşır suyu temizler, maksimum hijyen sağlar. Temizlik sırasında giysilerinizin rengini açmaz, ağartmaz.
İpek, hassas kumaşlar ve yanmayan kumaşlar hariç her türlü beyaz ve renklilerde kullanılır. Renk dayanıklılığının şüpheli olduğu kumaşlarda kumaşın görünmeyen bir tarafında önce renk testi yapılmalıdır. Renklilerde yıkama öncesinde 2 dakikadan fazla bekletilmemelidir.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Çamaşır suyu, genellikle etken madde olarak sodyum hipoklorit (NaClO) içeren ağartma, temizlik ve hijyen amacıyla kullanılan kimyasal maddedir.
Sıvı klor genellikle çok büyük ve halka açık havuzlarda kullanılmaktadır. Çünkü toz klora göre çok daha etkilidir. Bunun yanı sıra müstakil havuzlarda ve az kişinin kullandığı havuzlarda ise toz klor kullanılmaktadır. Bu doğrultuda havuzun büyüklüğüne ve kullanan kişi sayısına göre klor seçimi yapılmalıdır.
Çamaşır suyu ve ağartıcı kullanmayın.
Ancak söz konusu kanepe temizliği olduğunda çamaşır suyu ve diğer ağartıcı temizleyicilerden uzak durmak gerekir. Bunlar bakteriler için güçlü temizleyiciler olsalar da koltuklarda renk değişimlerine ve deformasyona neden olacaklardır.
5. Lavabo Temizliği
Banyoların en sık kullanılan alanlarından biri olan lavabolar, çamaşır suyu etkili deterjanlarla temizlenmesi gerekiyor. Böylece lavabo içindeki kir ve bakterilerden anında kurtulabilirsin. Lavabo içine çamaşır suyu ve temizlik deterjanını döktükten sonra sünger yardımıyla iyice ovala.
Bulaşık makinesi ise çamaşır suyu kullanımına uygun bir deterjan değildir. Çamaşır suyu güçlü formülasyonuyla makinenin iç aksamına zarar verebilir. Ayrıca bulaşık makinesi az su ile temizlik vadettiği çamaşır suyu kullanıldığında bulaşıklarınızın üzerinde kalıntı kalmasına ve sizi hasta etmesine sebep olacaktır.
klor koktuğu zaman bildiğin çamaşır suyu kokusu bırakır ama o da uçar gider hemen. alerjik bünyeleri tıkayan iğrenç havuz kokusu. havuzda burna geldiği zaman "su temiz" diye düşündürten kokudur. ancak tam aksine klor neredeyse kokusuzdur.
Bu hazırlanan çözelti kesinlikle içilmemelidir. Suyu dezenfekte etmek için kullanılacaktır. Elde edilen %1 lik çözelti ile içme ve kullanma suyunun dezenfeksiyonunun sağlanması için 19 Litre Damacana suya 3 çay kaşığı kadar ekleyip 30 dakika bekledikten sonra kullanılmalıdır.
Çamaşır Suyu, mikropları ve bakterileri öldürmek için tasarlanmış bir dezenfektan üründür. Banyo, mikropların çok fazla bulunduğu bir alandır ancak çamaşır suyu ürünleri kendinizi korumanıza yardımcı olur.
Mikroorganizmalar klor dioksite karşı herhangi bir direnç oluşturamaz. Klor dioksit klora karşı dirençli patojenler Giardia ve Cryptosporidium'u etkili bir şekilde etkisiz hale getirir.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Havuza girenlerin sağlığını korumak için, klor genellikle mikropları öldürmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri