Ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulması gereken belgelerdir.
Yangın Tüpü Ağır Kusur mu 2020
Yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere yangın tüpü bulundurmayan araçlar muayeneden hafif kusurlu olarak geçiş yapabilir. Yangın tüpü her ne kadar zorunlu tutulmasa da kişilerin oldukça önem vermesi gereken konulardan biridir.
Ayrıca TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen ve yaptırılması zorunlu olan rutin araç muayenesi öncesinde de egzoz ölçümü yaptırmalısınız. Aksi takdirde aracınız kusurlu sayılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar. Bu durumda kişileri pek fazla etkilemez. Yangın tüpleri her araçta olması gereken tüpler olarak biliniyor.
Egzoz Muayenesi Araç Muayeneden Kaç Gün Önce Yapılır? Araç sahipleri, muayene saatinden önce 1-2 saat gibi bir süre önce istasyonlara giderek egzoz emisyon ölçümü yaptırabilirler. Böylelikle araçların muayene işlemleri için gerekli olan egzoz emisyon ölçümleri sorunsuz bir şekilde kolaylıkla tamamlanabilir.
Bunlar: taşıt tanıtımı, fren sistemi, direksiyon sistemi ve direksiyon, görüş özellikleri, aydınlatma sistemi, süspansiyon, lastik ve tekerler, zorunlu ekipmanlar, gürültü kirliliği kontrolü gibi denetimlerdir. Bu denetimler araç muayenesi yönetmeliği tarafından yapılmaktadır.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Egzoz emisyon ölçümleri randevu almaksızın yetkili egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarında gerçekleştirilmektedir.
Araç muayenesinde eyni dönem başlıyor. İki yolda bir yapılan periyodik değerlendirmede TÜVTÜRK istasyonlarına başvuran araç sahiplerine egzoz muayenesi raporu dijital olarak veriliyordu. Bundan böyle, artık araç muayene istasyonlarında muayene raporları da dijital olarak verilecek.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Ölçüm yapılan cihazdan başarılı sonuç alınırsa aracınız için egzoz emisyon pulu verilmektedir. Egzoz emizyon gazı ölçümü yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında bitmektedir.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü değerleri için özel olarak çalışan kuruluşlar da vardır. Buralardan da ölçüm yaptırmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri