Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur. Motosikletler için rölanti hızı tipik olarak 1200 ila 1500 arasında ayarlanır.
Rölanti ayarı genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır.
Araç rölantide stop ediyor ya da rölanti devrinde dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var demektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, motorun ateşleme, enjeksiyon ve subap sisteminde bir arıza olmamasıdır, eğer bu kısımlarda arıza varsa, sorun rölanti motorundadır denilemez.
İlgili 41 soru bulundu
Bazı kişilere göre ise aracın rölantide olması motora zarar vermektedir. Halk arasında rölantiye dair doğru bilinen birçok yanlış bulunmaktadır. Bunlardan bazıları rölantinin zararsız olduğu, havayı kirletmediği ya da yakıt tasarrufu sağladığıdır. Ancak durum bunun tam tersidir.
Motor soğuk durumdayken rölanti valfi hava geçiş kanalını daha fazla açarak motor rölanti devrinin yükselmesini sağlayarak motor ısındığı anda hava geçiş kanalı kısılır ve bu şekilde rölanti devri düşürülür. Gaz kelebeği konum sensörü arızalı olabilir.
Rölanti Dalgalanması Nedir? Rölantide dalgalanmaların meydana gelmesi araç motorunuzun sağlam ve düzgün çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Araç motoru olması gerektiği gibi çalıştığında araç devri sürekli değişiyorsa buna rölanti dalgalanması ya da titremesi adı verilmektedir.
Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir. Eski Alışkanlıklar Çöpe! Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır.
Rölanti; aracın çalışabileceği minimum devir sayısına denir. Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Rölantide beklemek daha iyidir Bu yanılgıya göre hareket halinde değilken motoru durdurup yeniden başlatmak, aynı süre boyunca rölantide beklemekten daha çok benzin yakar. Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Rölanti motoru arızası durumunda hava kaynağı yetersiz kalabilmektedir. Hava kaynağı tam olarak alınamaması rölanti motorunu tıkar ve araç stop eder. Uyarı Lambası: Rölanti aracın doğru bir kullanım sağlaması için önemlidir. Bu nedenle rölantide oluşabilecek herhangi bir hata daraç uyarı vermektedir.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
Frene basınca rölanti yükselmesi yada düşmesi gibi fren pedalı ile bağlantılı rölanti dalgalanması sorunlarının ana nedeni fren servosu olabilir. Fölantide frene basınca titreme sorunları yaşayan birçok araçta bu parça kaynaklı sorunlar gözlemleniyor.
Lpg regülatörünün alt tarafında bulunan üst limit vanası sonuna kadar açılır ve araç çalıştırılır. Araç çalışmıyorsa rolanti ayar vidası yarım tur sıkılır veya gevşetilir. Bu sayede aracın çalışma devri ayarlanmış olur. Rolanti ayarı tamamlandı.
Rölanti Ayarı Kaç Olmalıdır? Rölanti ayarı için ortalama 500 - 1000 devir aralığını verebiliriz; çünkü bu aralığında altında olunması motorun çalışırken tekleme ya da durma ihtimalini oluşturur ki bu da oldukça zararlıdır. Yani en kısa tanımı ile rölanti, aracınızın çalışabileceği minimum devir sayısı demektir.
Rölanti valfi arızası: Valf, gaz kelebeği kapalı durumdayken motorun rölantide kalması adına hava dozajını kontrol eder. Motorun soğuk olduğu zamanlarda rölanti valfi hava geçişini açarak rölanti devrini arttırır. Yani, valfte bir sorun varsa yüksek rölantiye neden olabilir.
Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar. Bu devirden sonraki devirlerde motorunuz yakıt olarak artış göstermeye başlar. Vites kullanımını bu devir aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Soğuk motorda hava ve yakıt karışımının ısınıp verimli ateşlemeyle yanana kadar dengeye gelmesinden kaynaklanan normal bir durum.
Benzinli aracın rölantide titremesi, yakıt kaynaklı bir sorundur. Yakıtın incelenmesi ve buji kablolarının da analiz edilmesi gerekir. Arıza bujilerin ıslanması ve yakıtın kirlenmesiyle devam eder. Titremenin tespit edilmesi için mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Araçların genel bakım zamanlarına dikkat edilmeli aksatılmadan yapılmasına özen gösterilmelidir. LPG'li araçlarda titreme sebepleri motor ve/veya hortumlarda oluşan aşınma, LPG sisteminin yanlış uygulanmış olması, aracın LPG'ye uyum sağlayamamış olması şeklindedir. LPG sistemini uygulayan ustaya götürmenizde fayda var.
Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır. Motor çalışma sırasında yeterli miktarda hava almazsa aşırı ısınma meydana gelebilir.
Bujileriniz aşındığında aracın performansı düşer ve motor rolantide daha gürültülü çalışır. Buji; kısaca yakıt-hava karışımını tutuşturmaya yarar. Diğer bir deyişle, buji olmadan kıvılcım olmaz. Kıvılcım olmadan aracınız çalışmaz.
Çünkü far ve fanlar yüksek akım çektiklerinden yüklenme arttıkça elektrik sistemininde voltaj düşmeye, motor nispeten zorlanmaya başlar. Çok fazla düşme varsa Hamza Beyin dediği gibi akünün yük altında voltajına ve alternatöre baktırmak gerekebilir. Her araçta az da olsa bu durum olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri