Aracın aktif sigorta poliçesinin olmaması durumunda araç satış sigorta süresinden söz edilememektedir. İkinci el araçların aksine sıfır araç satın alımlarında ise satışın gerçekleştirildiği gün zorunlu trafik sigortasının düzenlenmesi gerekmektedir.
Sigortasız Araç Satılır mı? Trafik sigortası olmayan araç satılamaz. Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Bu ceza, farklı yaptırım uygulamaları ile işleme alınabilmekte olup genel olarak; sigortalı araç sahibi ya para cezasına çarptırılır ya da trafikten men edilir. Bu iki ceza türü, aynı anda da uygulanabilmektedir. Trafik sigortası,1 yıllık poliçe dönemi boyunca geçerlidir ve her yıl düzenli olarak yenilenmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Sigortasızlık cezası olarak 436 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Sigortasız aracın cezası yalnızca 436 TL ile sınırlı kalmamakta aynı zamanda otopark ve çekici masrafları da araç sahipleri tarafından karşılanmaktadır.
Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır. Yani poliçenin 1 gün yenilenmemesi %5 sürprim anlamına gelirken örneğin 31. gün yenilenmemesi %10, 61. gün yenilenmemesi %15 sürprim anlamını taşır.
Para cezası: Sigortasız araç kullanma cezası 2023 yılı için 436 TL olarak belirlenmiştir. Ceza alan kişi, cezayı 15 gün içinde peşin ödemesi durumunda ceza tutarında %25 indirim uygulanır. Böylece bu tutar 327 TL'ye düşer.
Trafikten Men Edilme Cezası
Trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da zamanında yenilememiş bir araç, trafik ekiplerince belirlendiğinde, araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men ediliyor.
Sigorta yaptırmayan ya da biten sigortayı yenilemeyen araç sahipleri, kusurlu bulundukları kazalardaki tüm masrafları karşılamak zorunda kalır. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen bedeni hasarları ve hastane masraflarını karşıladığı gibi malullük ve ölüm durumunda manevi tazminatı da karşılar.
Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Trafik sigortası, zorunlu bir sigortadır. Bu nedenle tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Sigortasız olduğu tespit edilen araçların sahiplerine 436 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar? (Eylül 2023)
Zorunlu trafik sigortası fiyatları, sigorta yaptıran kişiye göre değişmekle birlikte 2023 yılı için 3.218,4TL ile 24.144TL arasında değişir. Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Sigortalıların yani sürücülerin sorumluluklarının başında, poliçe düzenlenirken verilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olması geliyor. Eğer hatalı veya eksik bilgi içeren bir poliçe satın aldıysanız, eksiksiz ve doğru bilgileri içeren yeni bir trafik sigortası yaptırdıktan sonra hatalı poliçeyi iptal edebilirsiniz.
Günlük araç sigorta ile aracınızın yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz. Araç sigortası fiyatları günlük olarak hesaplanabilmektedir.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
Sigorta yaptırmayan veya sigortasını yenilemeyen sürücülere her ay yüzde 5 gecikme zammı uygulanır ve ödenmesi gereken en fazla gecikme zammı ise yüzde 50 olarak belirlenmiştir.
15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir. Poliçede yapılan bu değişiklik işlemi ''zeyil'' olarak tanımlanır.
Trafik sigortasının süresi 1 senedir. Sigortanın bitmesinin üzerinden gün geçmeden yenilenmelidir. 1 gün bile geciktirilmesi ve yenilenmemesi cezai işlem gerektirir. Geciktirme süresi boyunca cezai işleme faiz uygulanır.
Trafik Sigortası İptal Edilir mi? Yapılması devlet tarafından zorunlu tutulan trafik sigortası, kısa süreli sigorta şartlarını taşıması durumları haricinde; yıllık olarak düzenlenen poliçelerdendir. Bu poliçenin genel şartlarına göre düzenlenen trafik sigortası poliçeleri, isteğe bağlı olarak iptal edilememektedir.
C.5.
Sigortalı ve/veya sigorta ettirenin ölümü halinde, sigortanın hükmü devam eder ve sözleşmeden doğan bütün haklar ve/veya borçlar mirasçılarına geçer. Bu durumda, sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu onbeş gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Sigorta şirketi, sigorta sahibinin vermiş olduğu bilgilerin yanlış veya eksik olduğunu tespit ederse, trafik sigortası iptal edilir. Trafik sigortası iptalini yasal kılan başka bir durum, sigorta süresi içerisinde değişikliklerin olmasıdır. Bu değişiklik hem sigortalıdan hem de sigorta şirketinden kaynaklı yaşanabilir.
Kaçınma nedeni ise trafik sigortasının riske dönüşme olasılığının yüksek olması. Konuyla ilgili açıklama yapan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, firmaların trafik sigortası yapmaktan kaçınmalarının kanuna aykırı olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri