Behçet Hastalığı, kronik ve tekrarlayan ülserlerle karakterize edilen nadir bir otoimmün hastalıktır. Adını, 20. yüzyılın başında tanımlayan Hulusi Behçet'ten almıştır. Behçet Hastalığı, genellikle ülseratif lezyonlar, göz iltihabı (üveit), deri lezyonları, eklem ağrıları ve vaskülit gibi belirtilerle kendini gösterir.
Hastalık; tekrarlayan ağız ülserleri, genital ülserler ve göz ve cilt problemlerinin oluşması olarak ifade edilmiş olsa da ilerleyen zamanda kalp, damarlar, sindirim sistemi, akciğer, eklemler, böbrek ve sinir sisteminde de çeşitli problemlere neden olabilir. Behçet hastalığı kronik (uzun süreli) bir hastalıktır.
Genellikle 40 yaşından önce başlayan Behçet hastalığı, erkek ve kadın bireylerde eşit sıklıkta görülür. Fakat hastalık, genç erkeklerde daha ağır seyretme eğilimindedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, hastalığın neden olduğu şikayetler azalır.
Behçet hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak Behçet hastalığına bağlı tekrarlayan üveit atakları tedavi edilmediğinde özellikle arka üveite bağlı kalıcı görme kaybı oluşabilir.
Tıp uzmanları tarafından Behçet hastalığının nedeninin vücudun bağışıklık sistemindeki bir bozukluk nedeniyle enfeksiyona karşı tepki belirtileri göstermesi olduğu düşünülmektedir. Otoimmun hastalıklar bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi sağlıklı hücrelerine saldırması anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
BEHÇET HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Ağız ve genital ülserler, cilt ve eklem bulgularına kolşisin, steroidler, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar ve bazı topikal pomadlar kullanılabilir. Daha ciddi tutulumlarda, siklofosfamid, azatioprin, siklosporin, anti-TNF ilaçlar, yüksek doz steroid gibi tedaviler tercih edilebilir.
Mısır, pirinç pilavı, patates, hamurlu yiyecekler, beyaz ekmek ve hamburger gibi yiyecekleri yemeyin. Yemek isterseniz de çok az yiyin. Şeker hastaları bunları yememelidir.
Kızartmalar, Pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, Suni yem ile beslenmiş hayvansal gıdalar, Süt tozu, krema, kaymak.
Sıklıkla tek eklem tutulumu gelişir ve en sık tutulan eklem diz eklemidir. Tek eklem tutulumunda sıklık sırasına göre diz eklemini, ayak bileği, dirsek, el bileği ve diğer eklemler izler. Eklem tutulumu genellikle 2–4 hafta içinde eklemde hasar bırakmadan iyileşir. Az sayıda hastada birden fazla eklem tutulur.
Bu sonuç Vitamin D eksikliğinin Behçet Hastalığı için predispozan faktör olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca Behçet hastalarında 25 Hidroksi Vitamin D3 düzeyi ile hastalık aktivitesi ve inflamasyon belirteçleri arasında ilişki bulunamadı.
Şu anda Behçet tanısında kullanılan tek tanı testi Paterji testidir. Paterji testi hastanın ön kol derisine steril bir iğne ucu batırılarak uygulanır. Deride iğnenin girip çıktığı bölgede 24-48 saat içinde kızarık bir kabarıklık veya iltihaplı bir sivilcenin gelişmesi testin pozitif olduğunu gösterir.
Behçet hastalığı, tedavi edilmezse körlüğe, felce, beyin hasarına, bağırsak delinmesine ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, Behçet hastalığı semptomları geliştiğinde bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.
Behçet hastalığının en sık görülen belirtileri ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonlar ile genital yaralardır. Behçet hastalığı yaşayan kişilerde görülebilecek belirtiler genel olarak şunlardır: Behçet hastalığı olanların hemen hemen hepsinde ağız ülserleri.
Behçet Hastalığı kronik bir hastalıktır. Yani tüm kronik hastalıklar gibi ömrümüzün sonuna kadar bizle yaşar. Zaman zaman şikayetler artar zaman zaman da hiçbir bulgu vermez.
Normal aftlar 6-7 günde iyileşirken Behçet aftları 15 günde iyileşir. Ağızdaki aftlara benzeyen ancak çok daha nadir görülen cinsel bölge aftları hayat boyu 2-3 adet çıkar ve ağrısız olmakla beraber iz bırakarak iyileşir.
Sonuç: Bulgular doğrultusunda Behçet hastalığında cinsel disfonksiyonun önemli oranda görüldüğü belirlenmiştir. Behçet hastalığı, cinselliğin ve doğurganlığın en üst düzeyde olduğu genç ve orta yaş döneminde görülmek- tedir.
Behçet hastalığının kansere dönüşme riski kesinlikle yoktur. 22. Behçet hastalığının tam olarak iyileşme ihtimali var mı? Hastalık tam olarak ortadan kalkmamakla birlikte tedavi ile uzun dönemler şikayetsiz geçirilebilir.
Bu bölgede yer alan aftlar "behçet hastalığı cinsel yolla bulaşır mı?" sorusunu akıllara getiriyor. Ancak bu hastalığın cinsel yolla bulaşmadığı biliniyor. Aynı zamanda Lupus, Lyme, Crohn gibi hastalıkların belirtileri arasında da bu maddeler yer alıyor.
Bazen de birkaç eklemi aynı anda tutar. Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Eklem şikayetleri hastalığın atak dönemlerinde daha belirgin olur ve genellikle 2–4 hafta içinde eklemde herhangi bir kalıcı hasar veya sakatlık bırakmadan iyileşir.
Anne babasında behçet hastalığı olan çocuklara direkt olarak bu hastalık geçmez.
Eklem ağrı ve şişliği (Artrit); Hastaların yaklaşık yarısında iltihabi eklem tutulumları olabilmekte, özellikle diz, ayak bileği ve el bileği gibi eklemleri etkilemektedir. Genellikle eklem tutulumları kendiliğinden iyileşmektedir.
Genel olarak Behçet hastalığına bağlı ağız yaralarının tedavisi; ilaç ve ilaç dışı önlemler olarak ikiye ayrılabilir. Hafif olgularda, yüzeysel olarak sürülebilecek kremler belli bir rahatlama sağlayabilir. Orta ve ağır olgularda ise kolşisin ve azatioprin ilk sıralarda kullanılacak ilaçlardır.
Behçet hastalığı tanısında kullanılan paterji testi, kalın uçlu bir iğne ile önkolun yüzeysel olarak damar ve kıl bulundurmayan deri bölgesine 45 derecelik açıyla (oblik) pikür uygulanması ve bu bölgede 24-48 saat sonra gelişmesi olası papül, püstül veya papülopüstüler lezyonun değerlendirilmesi olarak tanımlanmaktadır ...
Behçet Hastalığı Bulaşıcı mı? Ağız içi, genital bölge ve deri yüzeyinde yaralar ve görmede bulanıklık gibi belirtilerle kendini gösteren hastalığın bulaşıcı olduğu yanılgısı bulunmaktadır. Ancak Behçet Hastalığı bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye bulaşmaz.
Behçet hastalığındaki olası emilim bozukluğu nedeniyle, oral preoperatif medikasyon yetersiz kalabileceğinden, hastanın premedikasyonunun ameliyathanede açılan damar yolundan yapılması uygun görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri